Perubatan alternatif dan kanser

"Terapi mistletoe: Daripada semua terapi kanser pelengkap, terapi mistletoe adalah yang paling biasa digunakan. Walau bagaimanapun, keberkesanannya masih kontroversi. Menurut pengilang, persediaan mistletoe sepatutnya meningkatkan kesejahteraan fizikal dan mental pesakit kanser, menguatkan pertahanan imun mereka, merangsang selera makan mereka, melegakan kesakitan, atau bahkan menghalang pertumbuhan tumor dan mencegah kambuh.

“Homeopati: Ubat homeopati bertujuan untuk melegakan gejala keletihan dan gangguan tidur, contohnya, dan untuk menghilangkan loya (yang disebabkan oleh kemoterapi, contohnya) dan sakit kepala. Contohnya, Nux vomica C30 (untuk loya dari perut, sakit kepala dan sakit leher) dan Cocculus C30 (untuk loya, muntah, lemah dan insomnia) digunakan. Homeopati menyesuaikan pilihan persediaan secara individu kepada pesakit.

Apa yang membantu dan bila ia menjadi berisiko?

Penyakit kanser adalah sangat tekanan, baik dari segi mental dan fizikal. Tawaran alternatif untuk merawat gejala dan kesan sampingan terapi perubatan konvensional boleh memberikan sokongan di sini.

Beberapa kaedah belum terbukti berkesan secara khusus. Walau bagaimanapun, ini juga boleh memberi kesan yang ketara, sekurang-kurangnya melalui kesan plasebo.

Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak penyedia yang meragukan yang mengeksploitasi nasib pesakit kanser. Mereka biasanya bukan sahaja sangat mahal tanpa membawa faedah yang dijanjikan, tetapi dalam kes yang paling teruk mereka juga boleh mengurangkan keberkesanan rawatan perubatan konvensional atau bahkan menyebabkan kemudaratan besar. Oleh itu, pastikan anda berbincang dengan doktor yang merawat anda jika anda ingin menggunakan rawatan perubatan pelengkap.