Ubat alternatif untuk Humira | Adalimumab

Ubat alternatif untuk Humira

Humira adalah nama dagang dari adalimumab, serupa dengan bagaimana, misalnya, asid asetilsalisilat dijual dengan nama Aspirin. Adalimumab secara amnya bukan terapi lini pertama untuk penyakit radang kronik dan sering hanya diresepkan apabila terapi konvensional telah gagal. Sebagai penyakit yang mana Humira digunakan sangat berbeza dan menunjukkan manifestasi dan gejala yang sangat berubah-ubah bergantung pada pesakit, tidak ada alternatif umum untuk Humira yang dapat disarankan.

Sebagai contoh, biologi lain dari rangkaian tumor nekrosis faktor-alpha inhibitor seperti Etanercept boleh digunakan. Dalam beberapa kes, anti-radang ubat penahan sakit seperti ibuprofen or diclofenak mungkin mencukupi untuk memperbaiki gejala. Keputusan ini harus dibuat oleh pakar yang berpengalaman. Maklumat yang lebih terperinci mengenai terapi penyakit individu boleh didapati di halaman berikut:

  • Terapi penyakit Crohn
  • Terapi spondylitis ankylosing
  • Terapi psoriasis (psoriasis)

Bolehkah saya mengambilnya semasa mengandung dan menyusu?

Mengambil adalimumab semasa mengandung tidak digalakkan pada masa ini. Atas sebab etika, tidak ada kajian pada manusia yang dapat membuktikan atau mengecualikan kesan berbahaya kepada anak yang belum lahir, tetapi diasumsikan bahawa Adalimumab mempunyai kesan pada perkembangan kanak-kanak's sistem imun. Oleh itu, wanita berpotensi melahirkan anak yang mengambil adalimumab dinasihatkan untuk menggunakan secara konsisten perancang keluarga.

If mengandung telah berlaku, pengambilan harus segera dihentikan dan doktor yang merawat harus berunding. Juga tidak dianjurkan untuk mengambil Adalimumab selama tempoh penyusuan, kerana bahan aktifnya juga dapat dipindahkan ke bayi baru lahir melalui susu ibu. Adalah disyorkan untuk memulakan penyusuan susu ibu paling awal 5 bulan selepas pengambilan terakhir.

Keinginan untuk kanak-kanak semasa terapi dengan Adalimumab?

Mengandung tidak digalakkan semasa mengambil adalimumab. Ini bermaksud bahawa pesakit yang ingin mempunyai anak harus berjumpa doktor untuk mengubah terapi mereka sekarang dan berhenti mengambil Adalimumab. Untuk mengelakkan penyakit yang lebih teruk, ini tidak boleh diputuskan sendiri, tetapi hanya setelah berunding dengan doktor anda dan perubahan terapi!

Adalimumab dan pil - adakah mungkin?

Tidak ada interaksi yang diketahui antara Adalimumab dan pil perancang. Ini bermaksud bahawa kesan pil tidak dipengaruhi oleh Adalimumab. Oleh kerana kehamilan tidak digalakkan dalam konteks terapi adalimumab, pil tersebut juga boleh menjadi kaedah yang berkesan perancang keluarga.