Langkah rawatan alternatif | Strok: Bolehkah Fisioterapi Membantu?

Langkah rawatan alternatif

A strok bermaksud perubahan serius bagi orang yang terjejas dan persekitaran sosialnya. Rawatan pelbagai disiplin diperlukan. Oleh itu, kebanyakan pesakit menerima terapi pekerjaan selari dengan fisioterapi.

Dalam terapi ini, ADL (aktiviti kehidupan seharian, seperti mencuci, berpakaian) dilatih, antara lain, untuk membolehkan orang yang terjejas mencapai kebebasan dan kualiti hidup sebaik mungkin. Di samping itu, terapi pekerjaan memberi nasihat kepada orang yang terlibat mengenai bekalan bantuan, penyesuaian tempat kerja dan ruang tamu. Penggunaan bantuan boleh dilatih.

Terapi ucapan membantu gangguan pertuturan dan menelan. Untuk gangguan perhatian dan masalah psikologi lain, pesakit menerima psikoterapi dan / atau otak latihan prestasi. Terapi muzik, rangsangan basal dan banyak pendekatan terapi lain juga sesuai.

Ringkasan

A strok adalah kecemasan perubatan yang disebabkan oleh orang tempatan gangguan peredaran darah di otak. Bergantung pada penyetempatan dan tahap kejadian serebrovaskular, gejala bermula dari hemiplegia, spastik, memori and gangguan pertuturan untuk gangguan berjalan dan banyak lagi. Dalam terapi pelbagai disiplin yang terdiri daripada kejururawatan, terapi ucapan, terapi pekerjaan, dan lain-lain, fisioterapi memainkan peranan asas. Ia berusaha untuk mengembalikan mobiliti pesakit, misalnya melalui mobilisasi, otot, seimbang, penyelarasan dan latihan berjalan.