Altretamine: Kesan, Kegunaan & Risiko

Altretamine adalah ubat dari kumpulan sitostatik dadah. Ia digunakan untuk rawatan kemoterapi kanser ovari. Ubat ini diambil sebagai tablet dalam kitaran dua hingga tiga minggu. Selalunya menyebabkan kesan sampingan seperti loya dan muntah.

Apa itu altretamine?

Altretamine adalah ubat dalam kumpulan yang dipanggil sitostatik. Ia digunakan untuk rawatan kemoterapi kanser ovari. Altretamine adalah nama antarabangsa yang umum untuk ubat sitostatik hexamethylmelamine. Ubat ini berjaya digunakan di Amerika Syarikat dengan nama dagang Hexalen untuk peringkat lanjut kanser ovari. Sitostatik dadah mengganggu kitaran sel dan dengan itu mencegah pembahagian dan penyebaran sel tumor. Altretamine adalah prodrug. Istilah ini merujuk kepada pendahulu ubat yang hanya berubah menjadi bahan aktif dalam organisma manusia oleh proses metabolik tertentu. Altretamine ubat sitostatik dimetabolisme di hati kepada bahan aktif sebenar. Penggunaannya untuk kanser rawatan jauh lebih meluas di Amerika Syarikat daripada di Jerman. Altretamine hanya sedikit larut dan oleh itu diberikan secara oral.

Tindakan farmakologi

Setiap tahun, kira-kira 9,000 wanita di Jerman menghidap tumor ovari yang ganas. Ini disebut dalam istilah perubatan sebagai karsinoma ovari. Karsinoma ovari dianggap sebagai tumor ganas kedua yang paling biasa di kawasan genital wanita, yang dalam banyak kes bahkan menyebabkan kematian. The pentadbiran altretamine mengganggu proses metabolik penting dalam pembahagian sel tumor malignan. Sitostatik menghalang pembahagian selanjutnya dari kanser sel dan menyebabkannya mati. Walau bagaimanapun, seperti hampir semua sitotoksin, Altretamine tidak hanya mempengaruhi sel-sel malignan, tetapi juga merosakkan semua jenis tisu yang tumbuh semula dengan cepat. Oleh itu, kesan sampingan yang tidak menyenangkan boleh berlaku terutamanya pada kulit serta selaput lendir di mulut, tekak dan saluran penghadaman. Sebagai tambahan, doktor yang hadir mesti memantau secara berkala kanser pesakit darah hitung untuk mengesan kesan yang tidak diingini dari ubat sitostatik pada sel pembentuk darah di sumsum tulang dalam masa yang baik. The sumsum tulang mesti tumbuh semula terlebih dahulu sebelum rawatan dengan altretamine dapat diteruskan. Hati dan buah pinggang nilai juga mesti dipantau semasa terapi fasa. Rawatan boleh menyebabkan kerosakan organik pada hati dan buah pinggang. Kemoterapi melemahkan sistem imun pesakit yang terjejas. Oleh itu, selagi Altretamine diberikan, hubungi orang yang menghidap penyakit berjangkit penyakit berjangkit mesti dielakkan dengan apa cara sekalipun. Vaksinasi dengan siaran langsung vaksin juga tidak boleh diberikan semasa fasa ini. Ini boleh menyebabkan penyakit yang biasanya dimaksudkan untuk dilindungi daripada merebak kerana lemah sistem imun.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Kitaran rawatan dengan altretamine berlangsung 14 hingga 21 hari dan diulang beberapa kali. Ini juga menangkap sel-sel tumor yang saat ini tidak aktif selama kitaran rawatan tertentu. Selagi tidak ada pembelahan sel, Altretamine tidak dapat menyerang bahan genetik sel-sel tumor malignan. Oleh itu, terdapat jeda empat belas hingga dua puluh satu hari antara individu tersebut terapi fasa. Organisme memerlukan fasa rehat untuk menjana semula tisu yang rosak, yang dapat pulih jauh lebih cepat daripada tisu tumor. Ubat ini merosakkan sel-sel tumor malignan dan mencegah pembentukan metastasis. Bahan aktif hexamethylmelamine telah diuji secara klinikal selama beberapa tahun dan membawa kejayaan yang besar dalam rawatan karsinoma ovari, terutama di Amerika Syarikat. Di sana, keberkesanan agen sitostatik dalam kombinasi dengan bahan lain telah ditunjukkan dalam pelbagai kajian.

Risiko dan kesan sampingan

Sitostatik dadah seperti altretamine sering menyebabkan kesan sampingan yang ketara. Kawasan badan dengan aktiviti pembahagian sel yang tinggi sangat terjejas. Usus mukosa terjejas terutamanya kerana proses regeneratifnya yang berterusan. Pesakit kemudian sering mengalami keluhan gastrointestinal seperti cirit-birit, loya dan muntah. Pembahagian sel juga aktif di sumsum tulang. Di sana, altretamine menghalang pembentukan warna merah dan putih darah sel. Akibatnya anemia dan lemah sistem imun. Kekurangan oksigen-membawa merah darah sel membawa ke keletihan, keletihan dan sering juga sesak nafas. Kerana pertahanan imun badan yang lemah, jangkitan dan keradangan berlaku lebih kerap. Ciri lain rawatan kemoterapi dengan sitostatik is keguguran rambut. Ubat ini menghalang pembahagian sel yang selalu diperlukan rambut pertumbuhan. Sebilangan besar kesan sampingan bergantung pada dos ubat yang diberikan.