Aluminosis: Punca, Gejala & Rawatan

Aluminosis ialah paru-paru penyakit yang tergolong dalam kumpulan pneumoconioses dan juga diakui sebagai penyakit pekerjaan apabila individu telah terkena aluminium habuk atau asap oksida untuk jangka masa yang lama dalam tempoh pekerjaan mereka. Dihirup aluminium zarah oksida bertindak balas secara langsung dengan membran sel alveoli dan disimpan di dalam dan di membran. Pembentukan semula secara beransur-ansur paru-paru parenchyma kepada tidak berfungsi kolagen-Jaringan hyalin berlaku, mengakibatkan disfungsi ventilasi yang menyekat.

Apa itu aluminosis?

Dalam aluminosis, aluminium oksida bertindak balas dengan dan menetap di membran alveoli. Dari perspektif patologi-anatomi, aluminosis - juga dikenali sebagai habuk aluminium paru-paru - adalah bentuk pneumoconiosis khas. Individu yang telah terdedah kepada habuk aluminium oksida atau asap aluminium oksida selama bertahun-tahun mengalami penukaran secara beransur-ansur tisu paru-paru berfungsi menjadi tidak berfungsi kolagen-tisu hyalin. Oleh itu, habuk aluminium dikelaskan sebagai habuk malignan. Aluminium oksida bertindak balas dengan membran alveoli dan mengendap di dalamnya. Septa alveoli menebal dan kehilangan fungsi, sementara lumen alveoli biasanya menyempit. Pada aluminosis lanjut, fungsi parenchyma paru-paru menderita. Ini membawa kepada tahap keterbatasan fungsional yang lebih besar atau lebih rendah, juga dikenali sebagai disfungsi ventilasi yang menyekat. Apa yang membezakan aluminosis dengan bentuk pneumoconiosis lain bukan sahaja aluminium yang dihirup. Aluminosis terutamanya terdiri daripada aluminium yang bertindak balas secara kimia dengan membran alveoli. Akibatnya, terdapat perubahan komposisi membran dan fungsinya. Aluminosis biasanya diakui sebagai penyakit pekerjaan yang dapat dikompensasi pada individu yang dapat membuktikan bahawa mereka telah terdedah kepada kepekatan habuk aluminium oksida tertentu di tempat kerja mereka dalam jangka masa yang panjang.

Punca

Seperti kebanyakan pneumoconioses lain, penyebab utama aluminosis adalah pendedahan dan pencemaran udara pernafasan yang melebihi tahap tertentu. Dalam konteks ini, pendedahan puncak yang tinggi dicapai di sana sini memainkan peranan yang lebih rendah daripada, misalnya, pendedahan udara pernafasan yang lebih kurang alumina habuk atau asap alumina di tempat kerja. Sekiranya terdapat banyak habuk, yang hanya tersimpan di alveoli dan dapat sebagian fagositosis dan diangkut, proses pneumoconiosis secara teorinya dapat dibalikkan. Ini tidak berlaku dengan aluminosis. The alumina zarah bertindak balas dengan septa, membran sel antara alveoli individu, menyebabkan penebalan dinding sel yang berkaitan dengan kehilangan fungsi separa hingga lengkap.

Gejala, keluhan, dan tanda

Perkara yang mematikan mengenai aluminosis adalah tempoh menunggu yang panjang, yang boleh berlangsung selama dua dekad. Ini bermakna, bergantung kepada pencemaran udara yang dihirup di tempat kerja, ia tetap tidak bergejala selama bertahun-tahun dan oleh itu biasanya tidak disedari pada mulanya. Pembentukan semula tisu fungsional paru-paru dan kehilangan keupayaan untuk menukar gas berjalan sangat perlahan. Tanda-tanda dan gejala aluminosis pertama yang dapat dilihat adalah permulaan sesak nafas, bronkitis yang menjadi kronik, dan kering berterusan batuk yang boleh bertahan selama bertahun-tahun. Risiko berkembang radang paru-paru juga meningkat dengan ketara. Ketika pembentukan semula tisu di paru-paru berlangsung, sesak nafas dan gejala rendah darah oksigen peningkatan ketepuan.

Diagnosis dan perkembangan

Sekiranya aluminosis disyaki, sejarah dan penyelidikan yang komprehensif mengenai kemungkinan pendedahan debu di tempat kerja dan pendedahan tambahan lain terhadap habuk dalam kehidupan peribadi seseorang adalah penting. Jalannya gejala dan aduan juga memberikan petunjuk awal mengenai tahap keparahan aluminosis yang mungkin. Sejarah diikuti oleh auskultasi dari dada rongga menggunakan stetoskop. Petunjuk lebih lanjut yang penting untuk diagnosis tepat diberikan oleh ujian fungsi paru-paru, spiroergometri dan Sinar X pemeriksaan. The Sinar X imej paru-paru mendedahkan, misalnya, tisu yang diubahsuai dan, yang paling penting, mungkin air pengekalan di paru-paru. A darah analisis gas juga memberikan maklumat yang berharga. Khususnya, oksigen ketepuan dan karbon kandungan dioksida diukur, yang meningkat kerana peningkatan aluminosis. Dalam kes yang jarang berlaku, paru-paru biopsi diperlukan untuk diagnosis yang tepat, di mana tisu paru-paru dikeluarkan dalam prosedur pembedahan untuk pemeriksaan lebih lanjut. Aluminosis selanjutnya bergantung kepada sejauh mana pembentukan semula tisu di paru-paru telah berkembang. Ini juga merangkumi kemungkinan melindungi orang yang berpenyakit daripada terkena habuk aluminium lebih lanjut. Tisu paru-paru berfungsi yang telah diubahsuai tidak dapat dipulihkan. Tisu paru-paru berserat tidak dapat ditukarkan kembali menjadi tisu berfungsi yang mampu menukar gas. Dengan pendedahan berterusan kepada habuk, aluminosis menjadi teruk dan prognosisnya tidak baik.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Oleh kerana aluminosis menyebabkan gangguan pernafasan, penyakit ini mesti dirawat oleh doktor dalam apa jua keadaan. Tanpa rawatan, biasanya terdapat sesak nafas dan penurunan tepu darah dengan oksigen. Ini boleh mengakibatkan kerosakan pada organ dalaman, yang biasanya tidak dapat dipulihkan. Oleh itu, sekiranya sesak nafas berkembang dan disertai dengan a batuk, lawatan ke doktor adalah perlu. Pneumonia juga boleh menjadi gejala aluminosis. Dalam kebanyakan kes, ini dirawat oleh doktor. Tidak jarang pesakit juga melihat penurunan aliran darah atau sejuk hujung kaki. Gejala-gejala ini juga boleh menunjukkan penyakit dan harus dirawat oleh profesional perubatan. Sama ada rawatan langsung aluminosis mungkin tidak dapat diramalkan secara umum. Sekiranya individu itu tidak pasti sama ada aluminosis ada, sama ada pakar pulmonologi atau doktor umum boleh mendapatkan nasihat. Rawatan itu sendiri biasanya dilakukan oleh ahli pulmonologi.

Rawatan dan terapi

Langkah awal yang paling penting apabila aluminosis dikesan adalah melindungi orang yang sakit dari pendedahan selanjutnya alumina habuk atau asap alumina dan juga dari habuk lain. Sekiranya penyakit ini disertai oleh proses keradangan akut, rawatan dengan kortison dan, dalam kes yang jarang berlaku, antibiotik, ada yang kontroversial, mungkin ditunjukkan. Aluminosis boleh bertambah buruk walaupun bertahun-tahun setelah pendedahan kepada debu alumina berhenti. Kerana tidak ada rawatan ubat berkesan yang diketahui yang dapat menghentikan perkembangan penyakit ini, satu-satunya pilihan terapi adalah transplantasi paru-paru. Walau bagaimanapun, aluminosis menurun dengan teruk kerana peraturan yang ketat mengenai pendedahan pernafasan di tempat kerja. Hampir tidak ada kes baru penyakit ini.

Prospek dan prognosis

Sebagai peraturan, aluminosis tidak dapat didiagnosis lebih awal kerana keluhan dan gejala tidak menampakkan diri pada pesakit sehingga setelah kira-kira dua puluh tahun. Oleh itu, rawatan awal juga tidak mungkin dilakukan. Dalam kebanyakan kes, aluminosis mempunyai kesan yang sangat negatif pada bernafas orang yang terjejas. Sesak nafas dan sesak nafas berlaku. Selanjutnya, orang yang terkena juga boleh mengalami sesak nafas, yang kadang-kadang dikaitkan dengan serangan panik. Kualiti hidup orang yang terjejas menurun dengan ketara kerana aluminosis. Selanjutnya, radang paru-paru sering berlaku dan yang kepekatan oksigen dalam darah berkurang. Oleh kerana kekurangan bekalan oksigen, maka organ dalaman juga rosak, dan otak juga boleh terjejas. Jangka hayat orang yang terjejas dikurangkan oleh aluminosis. Rawatan penyebab penyakit ini tidak mungkin dilakukan. Sedia Ada keradangan dapat diselesaikan dengan bantuan antibiotik. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, pemindahan paru-paru adalah perlu untuk mengelakkan orang yang terkena mati. Begitu juga, pesakit biasanya tidak dapat melakukan pekerjaan sebelumnya kerana penyakit ini.

pencegahan

Langkah pencegahan yang paling penting untuk mencegah aluminosis adalah mengelakkan pendedahan berpanjangan ke udara yang tercemar. Ini memerlukan individu dalam industri pemprosesan aluminium untuk mengetahui tahap pendedahan di tempat kerja masing-masing. Sekiranya nilai had terlampaui, pengurangan pendedahan segera mesti dituntut. Di samping itu, disarankan bagi orang yang berisiko untuk menjalani ujian fungsi paru-paru secara berkala pada selang waktu beberapa tahun agar dapat membawa akibat pada tanda-tanda pertama aluminosis.

Penjagaan selepas itu

Tindak lanjut langsung tidak mungkin dilakukan untuk aluminosis. Dalam kebanyakan kes, hanya gejala aluminosis yang dapat disembuhkan secara simptomatik, tanpa rawatan kausal. Mungkin jangka hayat pesakit juga dikurangkan oleh penyakit ini. Orang yang terjejas mesti segera menghentikan pencetus penyakit apabila didiagnosis dengan aluminosis. Ini juga mungkin melibatkan perubahan pekerjaan sehingga habuk atau asap dari alumina tidak lagi disedut. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencegah kemerosotan umum yang lebih teruk keadaan orang yang terjejas. Rawatan lanjutan biasanya melibatkan penggunaan ubat-ubatan dan antibiotik. Pesakit harus memastikan bahawa ini diambil secara berkala dan tidak berinteraksi dengan ubat lain, sehingga komplikasi tidak timbul. Antibiotik tidak boleh diambil bersama alkohol. Walau bagaimanapun, dalam kes aluminosis yang teruk, pemindahan paru-paru diperlukan untuk menyembuhkan sepenuhnya orang yang terkena. Selepas prosedur sedemikian, pesakit mesti selalu berehat dan menenangkannya. merokok atau aktiviti fizikal mesti dielakkan dalam apa jua keadaan. Selanjutnya, dalam beberapa kes, hubungan dengan penderita aluminosis yang lain dapat memberi kesan positif terhadap penyakit ini.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Setelah aluminosis didiagnosis, langkah yang paling penting adalah untuk mengelakkan orang yang terkena kontak dengan habuk aluminium oksida, asap aluminium oksida, dan pengaruh berbahaya yang lain. Dengan ini, pesakit mesti menjalani pemeriksaan perubatan dan, jika perlu, memulakan terapi secara langsung. Biasanya, ubat seperti kortison atau antibiotik diresepkan untuk rawatan aluminosis. Dadah terapi dapat disokong dengan baik oleh orang yang terjejas melalui gaya hidup sihat dan dekat pemantauan tindak balas fizikal terhadap yang ditetapkan dadah. Penting juga untuk menjalani pemeriksaan berkala oleh doktor, kerana aluminosis dapat dilihat beberapa bulan atau tahun setelah pendedahan awal. Bergantung pada sebab yang mendasari keadaan, mungkin perlu menukar pekerjaan selari dengan ini langkah-langkah. Sekiranya aduan tersebut disebabkan oleh kemalangan, terapi trauma juga berguna dalam beberapa kes. Yang mana langkah-langkah dinyatakan secara terperinci harus diputuskan oleh orang yang terlibat dalam perbincangan dengan doktor yang bertanggungjawab. Walau apa pun, hubungan dengan racun mesti dielakkan.