Aluminium Hidroksida: Kesan, Kegunaan & Risiko

aluminium hidroksida adalah sebatian kimia yang berlaku secara semula jadi dalam pelbagai mineral. Ia mempunyai formula molekul Al (OH) 3. aluminium hidroksida digunakan dalam gastroenterologi, nefrologi, dan imunologi.

Apakah aluminium hidroksida?

aluminium hidroksida digunakan dalam gastroenterologi, imunologi dan nefrologi, misalnya di dialisis pesakit. Aluminium hidroksida tergolong dalam sebatian aluminium kumpulan kimia hidroksida. Beberapa pengubahsuaian Al (OH) 3 diketahui. Ini termasuk pengubahsuaian monoklinik, yang juga biasa dikenali dengan nama gibbsite mineral. Selanjutnya terdapat pengubahsuaian heksagon (mineral Bayerite) dan triclinic (mineral Nordstrandite). Di samping itu, lebih banyak air-variasi buruk dikenali, aluminium metahydroxide. Ia wujud dalam varian mineral diaspor atau mineral boehmite dalam bentuk orthorhombic (sistem kristal). Dalam bauksit bijih aluminium, aluminium mineral gibbsite dan boehmite berlaku dalam bentuk semula jadi. Aluminium hidroksida sebatian kimia mempunyai sifat amfoterik. Apabila ia bertindak balas dengan asas, ia mengembangkan aluminat. Dengan asid, bagaimanapun, aluminium hidroksida bertindak balas untuk membentuk garam aluminium penyelesaian. Kadar tindak balas aluminium hidroksida bergantung pada pengubahsuaian yang terlibat. Kelarutan dalam asid juga mungkin lebih tinggi. Aluminium hidroksida tidak larut dalam air. Bahan putih yang tidak mudah terbakar.

Kesan farmakologi

Sebagai komponen bahan asas, aluminium hidroksida digunakan dalam gastroenterologi untuk meneutralkan asid gastrik. Ia mempunyai kesan penyumbatan najis pada usus. Oleh itu, ia sering digunakan bersama dengan magnesium berkarbonat atau magnesium hidroksida, kerana bahan-bahan ini mempunyai kesan a julap. Aluminium hidroksida bertindak sebagai perencat asid. Ia bertindak balas dengan perut asid untuk membentuk kompleks larut. Mencampurkan dengan magnesium hidroksida juga mengakibatkan perencatan asid yang berpanjangan. Gabungan hidroksida ini digunakan apabila ketidakselesaan disebabkan oleh berlebihan asid di perut. Sebagai contoh, dalam kes pedih ulu hati or perut bisul. Tambahan pula, aluminium hidroksida digunakan semasa ginjal berpenyakit. Untuk dialisis pesakit ia digunakan sebagai pengikat fosfat. Aluminium hidroksida menghilangkan fosfat dari darah plasma dengan sangat berkesan. Walau bagaimanapun, dengan penggunaan jangka panjang, aluminium hidroksida mempunyai kesan negatif terhadap metabolisme tulang dan otak kimia. Oleh itu, ia hanya digunakan dalam jangka masa pendek apabila fosfat tahap terlalu tinggi. Aluminium hidroksida juga dapat digunakan dalam imunologi. Ini berfungsi sebagai pembantu yang dapat meningkatkan cara tindakan vaksin. Aluminium hidroksida menghalang pemendakan, di mana vaksin protein mendakan dalam larutan dan muncul sebagai endapan pepejal. Oleh itu, penyambungan pada dinding ampul dielakkan. Vaksin boleh disimpan untuk jangka masa yang lebih lama. Kemudian, setelah vaksinasi, aluminium hidroksida menangguhkan kesannya sebagai depot. Ia menyebabkan peningkatan kesan pertahanan imun di tempat suntikan. Selain itu, aluminium hidroksida juga mempunyai kepentingan industri. Ia adalah kalis api mineral yang paling penting di dunia.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Dalam perubatan, pelbagai sebatian aluminium, termasuk aluminium hidroksida, digunakan untuk meneutralkan asid perut. Ia selalu berfungsi dalam kombinasi, sebagai bantuan yang sesuai. Aluminium hidroksida juga digunakan untuk dialisis pesakit kerana mengikat fosfat. Fosfat tidak dapat dihilangkan melalui air kencing jika buah pinggang fungsi juga terganggu. Walau bagaimanapun, ia diserap dengan makanan dan oleh itu dikeluarkan dengan menggunakan aluminium hidroksida. Menurut beberapa kajian, aluminium hidroksida mempunyai kesan buruk pada bahagian metabolisme badan yang lain setelah beberapa minggu pengambilan. Oleh itu, rawatan dengan aluminium hidroksida tetap terhad maksimum 4 minggu. Untuk vaksin, aluminium hidroksida kini jarang digunakan. Ia digunakan secara berlesen vaksin dalam jumlah antara 0.2 hingga 2.4 mg. Oleh itu, jumlah yang digunakan jauh lebih rendah daripada pada banyak makanan. Dalam dos yang digunakan, aluminium hidroksida tidak beracun. Ia hanya menyebabkan kerengsaan tisu tempatan semasa vaksinasi. Daripada aluminium hidroksida, bahan tambahan yang lebih baru, seperti squalene, sering digunakan. Ia juga merupakan penambah kesan untuk vaksin. Walau bagaimanapun, penambah kesan untuk vaksin umumnya dipertikaikan oleh penentang vaksinasi. Aluminium hidroksida jelas membantu mengurangkan jumlah vaksinasi kerana meningkatkan cara tindakan vaksinasi tunggal dengan sewajarnya.

Risiko dan kesan sampingan

Aluminium hidroksida boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya dalam vaksin. Ia adalah pelbagai keradangan otot tisu penghubung, juga disebut myofasciitis makrofag. Ia berlaku di sekitar tempat vaksinasi.