Alveolitis sicca

Pengenalan

Alveolitis sicca atau alveolus kering adalah selepas-komplikasi operasi berikutan pembuangan gigi. Dalam bahasa Inggeris disebut sebagai soket kering. Ia sering berlaku di kawasan posterior

Latar belakang anatomi

Setiap gigi dilekatkan pada tulang di alveolus, soket gigi proses rahang, dengan serat. Selepas pengekstrakan, iaitu pencabutan gigi, ruang bebas tulang dibuat yang memenuhi darah. ini darah gumpalan dipanggil koagulum.

Ini mempunyai tugas penting dalam menyembuhkan kecacatan. Koagulum menutup luka tulang dan dengan itu melindungi alveolus daripada menyerang bakteria. Oleh itu, ia merupakan pembalut luka yang terbaik. Kemudian, setelah kapilari tumbuh, ia berubah menjadi tisu penghubung. Ini adalah kaedah biasa selepas prosedur pembedahan tanpa komplikasi

Gejala

Alveolitis sicca membuat dirinya dirasakan oleh:

  • Kesakitan teruk yang meningkat pada waktu malam
  • Alveolus anemia
  • Nafas Bad
  • Pembentukan abses di kawasan luka

Terapi

Sekiranya gejala di atas berlaku, sangat disyorkan agar anda berjumpa doktor. Dia akan memeriksa luka dan memulakan langkah pertama rawatan. Dalam kes yang teruk, pesakit akan diberi ubat bius tempatan untuk membantunya menjalani prosedur yang menyakitkan.

Dengan menggunakan alat khas, tisu mati dikeluarkan dan alveolus dikikis keluar. Ini mewujudkan permukaan luka baru yang dapat sembuh semula. Langkah seterusnya adalah membuat tamponade.

Pembalut ini direndam dengan pembasmi kuman untuk membunuh mana-mana bakteria yang mungkin ada ubat penembusan dan penahan sakit. Tamponade mesti ditukar secara berkala oleh doktor gigi. Jalur salap Dentisolon pada masa ini adalah sisipan biasa di Jerman.

Depot tamponades boleh kekal di luka untuk waktu yang lama. Kemungkinan lain adalah penyisipan langsung pasta yang dapat diserap dengan kanula ke dalam alveolus. Salah satu pasta yang mungkin adalah Socketol.

Ini terdiri daripada komponen lidocaine, phenoxyethanol, thymol dan Peru balsam. Semasa menggunakan pasta, jalur pembawa yang harus diubah dapat dikeluarkan. Pentadbiran tambahan bagi antibiotik tidak dijalankan kerana ini tidak memberi kesan.

Sekiranya hanya terdapat kes ringan, antara lain, jika terdapat alveolitis sicca yang sudah merosot, pembersihan dan pembilasan kawasan luka dengan teliti sering kali mencukupi. Pengairan alveoli dengan hidrogen peroksida 3% dan oksigen juga mungkin. Prosedur seperti yang baru disebutkan tidak ditunjukkan dalam hal ini, karena menggaru yang baru akan mengganggu lagi yang sudah dimulai penyembuhan luka memproses dan dengan demikian melambatkan pertumbuhan semula.

Kaedah rawatan yang lebih lama adalah menggunakan sisipan ubat dengan simen zink oksida pada sehelai kain kasa yang ditinggalkan pada luka selama satu minggu. Rawatan alveolitis sicca boleh memakan masa beberapa minggu, bergantung kepada keparahannya, jadi kesabaran dan kerjasama diperlukan dari pesakit. Semasa rawatan, selaput lendir tumbuh lebih banyak di atas luka sehingga akhirnya ditutup sepenuhnya.

Pentadbiran antibiotik dalam alveolitis sicca akut dibincangkan secara kontroversial dalam pergigian, kerana pemberian antibiotik tambahan pada tahap akut alveolitis sicca tidak semestinya menyumbang kepada lebih cepat penyembuhan luka. Sekiranya jangkitan besar berlaku semasa alveolitis sicca, pemberian antibiotik pasti masuk akal untuk mencegah penyebaran jangkitan dan perkembangan sepsis (darah keracunan). Pada pesakit dengan kecenderungan gangguan pembekuan darah, atau kecenderungan diketahui untuk mengembangkan alveolitis sicca, pentadbiran profilaksis antibiotik sebelum cabut gigi dianggap masuk akal.

Antibiotik dari penisilin kumpulan telah terbukti berkesan. Namun, tidak disarankan untuk menggunakan antibiotik terlalu kerap atau terlalu singkat, kerana terdapat risiko penentangan terhadap kumpulan antibiotik tertentu. Penggunaan chlorhexidine penyelesaian (Chlorhexamed forte®), sebelum dan sesudahnya cabut gigi, adalah salah satu cara untuk mengurangkan kejadian alveolitis sicca.