Alveolitis: Pencetus, Gejala, Rawatan

Alveolitis: Penerangan

Alveolitis adalah keradangan alveoli paru-paru (alveoli pulmonari). Paru-paru dewasa mempunyai kira-kira 400 juta alveoli sedemikian. Diambil bersama, mereka membentuk kawasan seluas kira-kira 100 meter persegi. Pertukaran gas antara darah (dalam salur di sekeliling alveoli) dan udara yang disedut (dalam alveoli) berlaku di kawasan yang besar ini: Oksigen daripada udara yang disedut diserap ke dalam darah melalui dinding nipis alveoli, dan karbon dioksida dibebaskan. daripada darah ke udara.

Selalunya keradangan alveoli – alveolitis – adalah alah (alveolitis alergi eksogen, EAA): orang yang terjejas bertindak balas secara alahan kepada bahan asing yang disedut. Pencetus alahan (alergen) ini boleh menjadi, contohnya, spora kulat, komponen bakteria, tepung, bahan kimia atau protein haiwan dalam najis (seperti najis burung).

Kadangkala pencetus alveolitis bukanlah alahan tetapi jangkitan, toksin atau penyakit sistemik imunologi. Walau bagaimanapun, teks ini di sini membincangkan secara eksklusif dengan alveolitis alahan eksogen.

Alveolitis alergi eksogen: bentuk

EAA adalah penyakit yang agak jarang berlaku. Bergantung pada pencetus alveolitis alahan atau kumpulan orang yang terjejas, pakar perubatan membezakan antara pelbagai bentuk penyakit. Yang paling biasa ialah paru-paru burung, paru-paru petani dan paru-paru pelembab:

  • Paru-paru penternak burung: Dalam bentuk EAA ini, pesakit mempunyai alahan terhadap najis burung dan protein burung daripada budgies, kenari, merpati dan ayam. Sentuhan dengan protein tikus juga boleh mencetuskan EAA pada sesetengah orang.
  • Paru-paru petani: Paru-paru petani adalah bentuk alveolitis alergi eksogen yang kedua paling biasa. Ia terhasil daripada tindak balas alahan terhadap spora kulat yang disedut daripada jerami berkulat.

Bentuk lain alveolitis alergi eksogen adalah, contohnya, paru-paru pengunjung sauna (dicetuskan oleh spora kulat pada kayu acuan), paru-paru detergen (dicetuskan oleh protein enzim daripada detergen), alveolitis dalaman (dicetuskan oleh acuan di dalam rumah), paru-paru tukang kayu (dicetuskan oleh habuk kayu, acuan), alveolitis seterika wap (dicetuskan oleh air tercemar bakteria dalam seterika), dan paru-paru pekerja kimia (dicetuskan, sebagai contoh, oleh isosianat, yang dikeluarkan semasa penghasilan buih poliuretana). cth, daripada isosianat, dilepaskan, contohnya, semasa pembuatan buih poliuretana).

Alveolitis: gejala

Gejala EAA akut dengan mudah boleh dikelirukan dengan radang paru-paru!

Bentuk kronik EAA berkembang apabila seseorang berulang kali bersentuhan dengan jumlah alergen yang lebih kecil selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun (contohnya penjaga burung peliharaan). Keradangan yang berterusan membawa kepada proses pembentukan semula seperti tisu penghubung dalam tisu interpulmonari (tisu antara bahagian pembawa udara) serta penebalan dinding alveolar (menghalang pertukaran gas!). Ini ketara dalam peningkatan beransur-ansur dalam gejala tidak spesifik - termasuk, di atas semua, peningkatan sesak nafas (sesak nafas) semasa melakukan senaman fizikal. Gejala biasa lain adalah keletihan, kurang selera makan, penurunan berat badan, penurunan prestasi yang perlahan dan rasa sakit.

Dalam kes alveolitis kronik yang teruk, terdapat parut progresif pada tisu paru-paru (fibrosis paru-paru).

Alveolitis: Punca dan faktor risiko

Secara keseluruhan, alveolitis alergi eksogen jarang berlaku. Walau bagaimanapun, ia lebih kerap berlaku dalam kumpulan berisiko seperti penternak burung atau petani dan boleh menyebabkan ketidakupayaan pekerjaan. Perokok kurang berkemungkinan untuk mengembangkan EAA atas sebab-sebab yang masih tidak jelas.

Alveolitis: pemeriksaan dan diagnosis

Jika anda mempunyai sebarang simptom alveolitis alahan eksogen, anda harus berunding dengan pakar paru-paru atau pakar perubatan pekerjaan. Diagnosis cepat adalah penting untuk dapat memulakan rawatan dengan cepat dan dengan itu mengelakkan kerosakan jangka panjang pada paru-paru. Dalam perundingan awal, doktor akan mengambil sejarah perubatan anda terlebih dahulu (anamnesis). Dia akan bertanya, sebagai contoh:

  • Apakah sebenarnya simptom anda?
  • Berapa lama mereka hadir?
  • Apakah profesion anda dan sejak bila?
  • Apakah hobi awak?
  • Adakah anda mempunyai sebarang penyakit paru-paru atau kulit atau alahan?

Pengimejan

Dalam alveolitis alergi eksogen dengan kursus akut, X-ray paru-paru (X-ray dada) agak tidak spesifik. Tomografi berkomputer resolusi tinggi (HR-CT) adalah lebih bermaklumat.

EAA kronik dengan proses pembentukan semula tisu penghubung yang berkaitan dan parut dalam tisu paru-paru secara amnya digambarkan dengan baik melalui pengimejan, juga dalam X-ray.

Lavage bronchoalveolar

Istilah "lavage bronchoalveolar" merujuk kepada pembuangan saluran pernafasan yang lebih rendah (termasuk alveoli) yang dilakukan sebagai sebahagian daripada bronkoskopi: Doktor memasukkan bronkoskop yang dipanggil - tiub tegar atau fleksibel dengan kamera bersepadu - ke dalam saluran udara melalui hidung atau mulut. Melalui tiub ini, dia kemudiannya mengarahkan cecair pengairan ke dalam paru-paru (sehingga alveoli), yang kemudiannya disedut semula.

Ujian fungsi paru-paru

Doktor menggunakan ujian fungsi paru-paru untuk menentukan sama ada dan betapa teruknya fungsi paru-paru terjejas oleh alveolitis. Untuk melakukan ini, pesakit mesti bernafas masuk dan keluar melalui corong alat pengukur. Berapa banyak udara yang boleh disedut dan dihembus oleh pesakit dalam masa berapa dan seberapa baik fungsi pertukaran gas (oksigen, karbon dioksida) diukur. Hasilnya boleh menyokong diagnosis alveolitis.

Ujian lain

Ujian darah juga boleh membantu mendiagnosis alveolitis alahan eksogen: Pencarian disasarkan dibuat dalam darah orang yang terjejas untuk antibodi khusus kepada alergen yang disyaki. Jika pengesanan berjaya, ini mengesahkan syak wasangka.

Dalam kes yang tidak jelas, sampel kecil tisu paru-paru (biopsi) kadangkala mesti diambil dan diperiksa di bawah mikroskop untuk mengesahkan diagnosis.

Di samping itu, ujian provokasi paling baik dilakukan di bawah pengawasan pesakit dalam di pusat khusus - sentuhan alergen boleh menyebabkan serangan teruk gangguan pernafasan dengan kekurangan oksigen dalam darah.

Analisis tempat kerja oleh pakar kebersihan juga boleh menyumbang kepada diagnosis alveolitis alahan eksogen, jika perlu.

Perbezaan dari asma

Apabila membuat diagnosis, doktor mesti membezakan alveolitis alergi eksogen daripada penyakit lain dengan gejala yang sama. Apa yang dipanggil diagnosis pembezaan ini termasuk asma, khususnya asma alahan. Ciri-ciri yang membezakan termasuk:

  • Pesakit dengan alveolitis alahan eksogen (EAA) biasanya tidak mempunyai ahli keluarga yang menghidap penyakit yang sama – melainkan mereka juga terdedah kepada alergen yang dipersoalkan (cth acuan di rumah kongsi). Asma, sebaliknya, sering berlaku dalam keluarga.
  • Gejala EAA akut berlaku beberapa jam selepas sentuhan alergen, manakala asma alahan berlaku serta-merta selepas itu.
  • Paru-paru menunjukkan penyempitan dalam EAA, manakala dalam asma bronkus menunjukkan penyempitan berselang-seli.

Alveolitis: Rawatan

Pada mulanya, pesakit harus mengelakkan sebarang hubungan lanjut dengan alergen, jika boleh. Mereka yang mempunyai paru-paru burung, sebagai contoh, mesti mengeluarkan semua burung dari rumah dan juga mengucapkan selamat tinggal kepada katil bulu, bantal dan pakaian bawah.

Jika hubungan alergen pekerjaan tidak dapat dielakkan sepenuhnya, seseorang sekurang-kurangnya boleh cuba mengurangkan gejala alveolitis dengan langkah pencegahan yang sesuai. Ini mungkin termasuk memakai topeng pelindung, memasang sistem pengudaraan yang baik, atau menyelenggara sistem penyaman udara dengan betul. Walau bagaimanapun, langkah sedemikian tidak selalu mencukupi. Pesakit kemudiannya mungkin terpaksa menukar pekerjaan atau bahkan profesion.

Ubat

Cortisone juga boleh membantu dalam EAA kronik - dalam dos yang lebih tinggi dan dengan penggunaan yang berpanjangan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, doktor yang merawat menetapkan imunosupresan yang lebih kuat (cth, azathioprine, methotrexate) untuk menghentikan perkembangan fibrosis pulmonari. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan tidak boleh melakukan apa-apa terhadap perubahan dan kerosakan paru-paru yang sedia ada.

Sukan paru-paru

Langkah-langkah pemulihan seperti senaman paru-paru adalah komponen terapeutik yang penting untuk penyakit pernafasan kronik, termasuk alveolitis alahan eksogen kronik. Latihan fizikal yang disasarkan boleh meningkatkan prestasi, mengurangkan gangguan pernafasan dan juga memberi manfaat kepada jiwa. Secara keseluruhannya, ini meningkatkan kualiti hidup pesakit. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa jumlah senaman adalah sesuai - tidak terlalu banyak atau terlalu sedikit, adalah moto. Oleh itu, pesakit menerima program senaman yang disesuaikan secara individu.

Alveolitis: perjalanan penyakit dan prognosis

Dalam kursus kronik, sebaliknya, alveolitis ini mempunyai prognosis yang lebih teruk: sama ada mengelakkan alergen mahupun ubat boleh membalikkan perubahan parut (fibrotik) yang sedia ada dalam tisu paru-paru. Seseorang hanya boleh menghentikan perkembangan fibrosis pulmonari - dan itu sangat penting:

Lagipun, dengan rangka paru-paru yang semakin berparut dan menebal, jantung mesti mengepam darah dari ventrikel kanan ke dalam peredaran pulmonari terhadap rintangan yang lebih besar. Tekanan tinggi yang terhasil dalam paru-paru (hipertensi paru-paru) boleh membawa kepada kekurangan jantung - atau lebih tepat lagi, kepada kekurangan jantung sebelah kanan akibat daripada cor pulmonale (penyakit jantung paru-paru). Dalam kebanyakan kes, hanya pemindahan paru-paru boleh membantu mereka yang terjejas.

Alveolitis: Pencegahan