Alzheimer: Gejala, punca, pencegahan

Alzheimer: Gambaran keseluruhan ringkas

 • Apakah penyakit Alzheimer? Bentuk demensia yang paling biasa, menjejaskan kira-kira 20 peratus daripada mereka yang berumur lebih dari 80 tahun. Bezakan antara presentile ( 65 tahun).
 • Punca: Kematian sel saraf di dalam otak akibat mendapan protein.
 • Faktor risiko: Umur, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, kalsifikasi vaskular, diabetes mellitus, kemurungan, merokok, sedikit hubungan sosial, faktor genetik
 • Gejala awal: ingatan jangka pendek pudar, kekeliruan, gangguan mencari perkataan, personaliti yang berubah, sistem imun yang lemah
 • Diagnosis: dengan gabungan beberapa ujian, perundingan doktor, imbasan otak oleh PET-CT atau MRI, diagnostik cecair serebrospinal
 • Rawatan: tiada penawar, terapi gejala dengan ubat anti-demensia, neuroleptik, antidepresan; terapi bukan ubat (cth. latihan kognitif, terapi tingkah laku)
 • Pencegahan: diet sihat, senaman tetap, cabaran ingatan, banyak hubungan sosial

Penyakit Alzheimer: punca dan faktor risiko

Nukleus basal Meynert amat awal untuk terjejas oleh kematian sel: Sel-sel saraf struktur otak yang lebih dalam ini menghasilkan acetylcholine utusan saraf. Kematian sel dalam nukleus basal Meynert dengan itu mencetuskan kekurangan asetilkolin yang ketara. Akibatnya, pemprosesan maklumat terganggu: mereka yang terjejas hampir tidak dapat mengingati peristiwa yang berlaku pada masa lalu. Ingatan jangka pendek mereka semakin berkurangan.

Deposit protein membunuh sel saraf

Dua jenis deposit protein yang berbeza ditemui di kawasan otak yang terjejas, yang membunuh sel-sel saraf. Mengapa borang ini tidak jelas.

Beta-amyloid: Plak beta-amyloid yang keras dan tidak larut di antara sel-sel saraf dan dalam beberapa saluran darah. Ini adalah serpihan protein yang lebih besar yang fungsinya masih tidak diketahui.

Protein Tau: Di samping itu, pada pesakit Alzheimer, fibril tau yang tidak normal - tidak larut, gentian berpintal yang diperbuat daripada protein tau yang dipanggil - terbentuk dalam sel saraf otak. Mereka mengganggu proses penstabilan dan pengangkutan dalam sel-sel otak, menyebabkan mereka mati.

Penyakit Alzheimer: faktor risiko

Faktor risiko utama untuk Alzheimer adalah umur: hanya dua peratus orang di bawah umur 65 tahun mengalami bentuk demensia ini. Dalam kumpulan umur 80 hingga 90, sebaliknya, sekurang-kurangnya satu daripada lima terjejas, dan lebih daripada satu pertiga daripada mereka yang berusia lebih 90 tahun mengalami penyakit Alzheimer.

Walau bagaimanapun, usia sahaja tidak menyebabkan Alzheimer. Sebaliknya, pakar menganggap bahawa faktor risiko lain mesti ada sebelum permulaan penyakit itu berlaku.

Secara keseluruhan, faktor berikut boleh menggalakkan penyakit Alzheimer:

 • umur
 • penyebab genetik
 • tekanan darah tinggi
 • tahap kolesterol yang tinggi
 • peningkatan tahap homocysteine ​​dalam darah
 • kalsifikasi vaskular (arteriosklerosis)
 • tekanan oksidatif, disebabkan oleh sebatian oksigen yang agresif yang memainkan peranan dalam pembentukan deposit protein di otak

Terdapat faktor lain yang boleh meningkatkan risiko Alzheimer tetapi perlu dikaji dengan lebih terperinci. Ini termasuk keradangan dalam badan yang berterusan dari masa ke masa: Mereka boleh merosakkan sel-sel otak dan menggalakkan pembentukan deposit protein, penyelidik percaya.

Faktor risiko Alzheimer lain yang mungkin termasuk tahap pendidikan umum yang rendah, kecederaan kepala, jangkitan otak daripada virus, dan peningkatan antibodi autoimun pada orang yang lebih tua.

Aluminium & Alzheimer

Autopsi telah menunjukkan bahawa otak pesakit Alzheimer yang telah meninggal dunia mempunyai tahap aluminium yang tinggi. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya bermakna bahawa aluminium menyebabkan Alzheimer. Eksperimen haiwan menentangnya: Apabila tikus diberi aluminium, mereka masih tidak mengalami Alzheimer.

Adakah Alzheimer adalah keturunan?

Hanya kira-kira satu peratus daripada semua pesakit Alzheimer mempunyai bentuk keluarga penyakit ini: Di ​​sini, Alzheimer dicetuskan oleh pelbagai kecacatan gen yang disebarkan. Gen protein prekursor amiloid dan gen presenilin-1 dan presenilin-2 dipengaruhi oleh mutasi. Mereka yang membawa mutasi ini sentiasa menghidap Alzheimer, dan mereka melakukannya antara umur 30 dan 60 tahun.

Sebilangan besar pesakit Alzheimer, bagaimanapun, mempamerkan bentuk sporadis penyakit ini, yang biasanya tidak merebak sehingga selepas umur 65 tahun. Memang benar bahawa bentuk sporadis Alzheimer juga nampaknya mempunyai komponen genetik: Ini melibatkan, contohnya, perubahan dalam gen untuk protein apo-lipoprotein E, yang bertanggungjawab untuk pengangkutan kolesterol dalam darah. Walau bagaimanapun, perubahan dalam gen ini tidak membawa kepada permulaan penyakit yang pasti, tetapi hanya meningkatkan risikonya.

Penyakit Alzheimer: gejala

Apabila penyakit Alzheimer berlanjutan, gejala bertambah kuat dan gejala baharu ditambah. Oleh itu, di bawah anda akan menemui simptom-simptom yang disusun mengikut tiga peringkat di mana perjalanan penyakit ini dibahagikan: Peringkat awal, Peringkat Pertengahan dan Peringkat Akhir:

Gejala Alzheimer peringkat awal.

Gejala awal Alzheimer adalah hilang ingatan kecil yang menjejaskan ingatan jangka pendek: Sebagai contoh, pesakit mungkin tidak dapat mendapatkan semula item yang dibuang baru-baru ini atau mengingati kandungan perbualan. Mereka juga mungkin "kehilangan benang" di tengah-tengah perbualan. Kealpaan dan kelalaian yang semakin meningkat ini boleh mengelirukan dan menakutkan mereka yang terjejas. Ada juga yang bertindak balas terhadapnya dengan agresif, defensif, kemurungan atau penarikan diri.

Tanda-tanda awal Alzheimer yang lain mungkin termasuk masalah orientasi ringan, kurang memandu, dan pemikiran dan pertuturan yang perlahan.

Dalam demensia Alzheimer ringan, kehidupan seharian biasanya masih boleh diuruskan tanpa sebarang masalah. Hanya dengan perkara yang lebih rumit, mereka yang terjejas sering memerlukan bantuan, contohnya dalam menguruskan akaun bank mereka atau menggunakan pengangkutan awam.

Gejala Alzheimer di peringkat pertengahan penyakit

Gejala Alzheimer di peringkat pertengahan penyakit ini adalah gangguan ingatan yang lebih teruk: Pesakit semakin kurang dapat mengingati peristiwa yang berlaku pada masa lalu yang singkat, dan kenangan jangka panjang (contohnya perkahwinan mereka sendiri) beransur-ansur pudar juga. Wajah yang dikenali menjadi semakin sukar untuk dikenali.

Kesukaran dalam mengorientasikan diri mereka dalam masa dan ruang juga meningkat. Pesakit mencari ibu bapa mereka yang telah lama meninggal dunia, sebagai contoh, atau tidak lagi dapat mencari jalan pulang dari pasar raya biasa.

Komunikasi dengan pesakit juga menjadi semakin sukar: mereka yang terjejas selalunya tidak lagi dapat membentuk ayat yang lengkap. Mereka memerlukan gesaan yang jelas, yang selalunya perlu diulang sebelum mereka duduk di meja makan, contohnya.

Gejala Alzheimer lain yang mungkin di peringkat pertengahan penyakit adalah keinginan yang semakin meningkat untuk bergerak dan kegelisahan yang teruk. Sebagai contoh, pesakit gelisah berjalan ke sana ke mari atau terus bertanya soalan yang sama. Ketakutan atau kepercayaan delusi (seperti dirompak) juga mungkin berlaku.

Gejala Alzheimer peringkat akhir

Pada peringkat akhir penyakit, pesakit memerlukan penjagaan menyeluruh. Ramai yang memerlukan kerusi roda atau terlantar di katil. Mereka tidak lagi mengenali ahli keluarga dan orang terdekat yang lain. Ucapan kini terhad kepada beberapa perkataan. Akhirnya, pesakit tidak lagi dapat mengawal pundi kencing dan usus mereka (inkontinensia kencing dan najis).

Kursus Alzheimer atipikal

Dalam kira-kira satu pertiga daripada pesakit yang mengalami penyakit ini pada usia yang lebih muda (sekumpulan kecil secara keseluruhan), perjalanan Alzheimer adalah tidak tipikal:

 • Sesetengah pesakit mengalami perubahan tingkah laku terhadap tingkah laku antisosial dan flamboyan yang serupa dengan yang dilihat dalam demensia frontotemporal.
 • Dalam kumpulan kedua pesakit, kesukaran mencari perkataan dan pertuturan yang perlahan adalah gejala utama.
 • Dalam bentuk ketiga penyakit ini, masalah visual berlaku.

Penyakit Alzheimer: pemeriksaan dan diagnosis

Mengambil sejarah perubatan anda

Jika penyakit Alzheimer disyaki, doktor akan bercakap dengan anda secara terperinci terlebih dahulu untuk mengambil sejarah perubatan anda (anamnesis). Dia akan bertanya kepada anda tentang simptom anda dan sebarang penyakit terdahulu. Doktor juga akan bertanya tentang sebarang ubat yang anda ambil. Ini kerana sesetengah ubat boleh menjejaskan prestasi otak. Semasa temuduga, doktor juga akan melihat sejauh mana anda boleh menumpukan perhatian.

Sebaik-baiknya, seseorang yang rapat dengan anda harus menemani anda ke perundingan ini. Kerana dalam perjalanan penyakit Alzheimer, sifat orang yang terjejas juga boleh berubah. Fasa pencerobohan, syak wasangka, kemurungan, ketakutan dan halusinasi boleh berlaku. Perubahan sedemikian kadangkala disedari lebih cepat oleh orang lain berbanding orang yang terjejas.

Pemeriksaan fizikal

Selepas temuduga, doktor akan memeriksa anda secara rutin. Sebagai contoh, dia akan mengukur tekanan darah dan memeriksa refleks otot dan refleks pupillary.

Ujian demensia

Sebagai tambahan kepada ujian ringkas yang disebutkan di atas, pemeriksaan neuropsikologi yang lebih terperinci sering dilakukan.

Peperiksaan radas

Sekiranya terdapat tanda-tanda demensia yang jelas, otak pesakit biasanya diperiksa menggunakan tomografi terkira pelepasan positron (PET/CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI, juga dipanggil pengimejan resonans magnetik). Ini boleh digunakan untuk mengetahui sama ada jirim otak telah berkurangan. Ini akan mengesahkan syak wasangka demensia.

Kajian pengimejan tengkorak juga digunakan untuk menentukan sebarang keadaan lain yang mungkin bertanggungjawab untuk gejala demensia, seperti tumor otak.

Ujian makmal

Sampel darah dan air kencing daripada pesakit juga boleh digunakan untuk menentukan sama ada penyakit selain Alzheimer menyebabkan demensia. Ini boleh menjadi penyakit tiroid atau kekurangan vitamin tertentu, contohnya.

Jika doktor mengesyaki bahawa pesakit menghidap penyakit Alzheimer keturunan yang jarang berlaku, ujian genetik boleh memberikan kepastian.

Penyakit Alzheimer: rawatan

Terdapat hanya rawatan simptomatik untuk penyakit Alzheimer - penawar masih belum mungkin. Walau bagaimanapun, terapi yang betul boleh membantu pesakit menguruskan kehidupan harian mereka secara bebas selama mungkin. Di samping itu, ubat Alzheimer dan langkah terapi bukan ubat mengurangkan gejala pesakit dan dengan itu menggalakkan kualiti hidup.

Ubat anti demensia

Pelbagai kumpulan bahan aktif digunakan dalam terapi ubat untuk penyakit Alzheimer:

Apa yang dipanggil perencat cholinesterase (seperti donepezil atau rivastigmine) menyekat enzim di dalam otak yang memecahkan acetylcholine utusan saraf. Utusan ini penting untuk komunikasi antara sel saraf, tumpuan dan orientasi.

Dalam demensia Alzheimer yang sederhana hingga teruk, bahan aktif memantine sering diberikan. Seperti perencat kolinesterase, ia boleh melambatkan penurunan prestasi mental pada sesetengah pesakit. Lebih tepat lagi, memantine menghalang lebihan glutamat penghantar saraf daripada merosakkan sel-sel otak. Pakar mengesyaki bahawa pada pesakit Alzheimer, glutamat yang berlebihan menyumbang kepada kematian sel saraf.

Ekstrak daripada daun ginkgo (Ginkgo biloba) dianggap dapat meningkatkan aliran darah ke otak dan melindungi sel saraf. Oleh itu, pesakit dengan demensia Alzheimer ringan hingga sederhana mungkin dapat mengatasi aktiviti harian dengan lebih baik lagi. Dalam dos yang tinggi, ginkgo juga nampaknya meningkatkan prestasi ingatan dan melegakan gejala psikologi, seperti yang ditunjukkan oleh beberapa kajian.

Ubat lain untuk penyakit Alzheimer

Walau bagaimanapun, ejen ini boleh mempunyai kesan sampingan yang serius. Ini termasuk peningkatan risiko strok dan peningkatan kematian. Oleh itu, penggunaan neuroleptik dipantau dengan teliti. Di samping itu, ubat-ubatan ini harus diambil dalam dos serendah mungkin dan bukan untuk jangka masa panjang.

Ramai pesakit Alzheimer juga mengalami kemurungan. Antidepresan seperti citalopram, paroxetine atau sertraline membantu melawan ini.

Di samping itu, penyakit asas dan penyakit bersamaan lain yang sedia ada seperti paras lipid darah tinggi, diabetes atau tekanan darah tinggi mesti dirawat dengan ubat.

Rawatan bukan ubat

Langkah terapi bukan ubat sangat penting dalam penyakit Alzheimer. Mereka boleh membantu untuk menangguhkan kehilangan kebolehan mental dan mengekalkan kemerdekaan dalam kehidupan seharian selama mungkin.

Latihan kognitif boleh berguna terutamanya untuk demensia Alzheimer ringan hingga sederhana: ia boleh melatih keupayaan untuk belajar dan berfikir. Sebagai contoh, permainan kata yang mudah, istilah meneka atau menambah rima atau peribahasa yang biasa adalah sesuai.

Sebagai sebahagian daripada terapi tingkah laku, ahli psikologi atau psikoterapi membantu pesakit menangani aduan psikologi seperti kemarahan, pencerobohan, kebimbangan dan kemurungan dengan lebih baik.

Kerja autobiografi ialah cara yang baik untuk mengekalkan ingatan tentang tempoh kehidupan yang lebih awal: saudara-mara atau penjaga secara khusus bertanya kepada pesakit Alzheimer tentang kehidupan awal mereka. Foto, buku atau objek peribadi boleh membantu untuk membangkitkan kenangan.

Terapi carakerja boleh digunakan untuk mengekalkan dan menggalakkan kemahiran harian. Pesakit Alzheimer berlatih berpakaian, menyikat, memasak dan menggantung pakaian, contohnya.

Penyakit Alzheimer: kursus dan prognosis

Penyakit Alzheimer membawa kepada kematian selepas purata lapan hingga sepuluh tahun. Kadang-kadang penyakit itu berkembang lebih cepat, kadang-kadang lebih perlahan - jangka masa berkisar antara tiga hingga dua puluh tahun, mengikut pengetahuan semasa. Secara umum, semakin lama penyakit itu muncul, semakin pendek perjalanan Alzheimer.

Mencegah Alzheimer

Seperti kebanyakan penyakit, kemungkinan mengembangkan Alzheimer boleh dikurangkan dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Faktor seperti paras kolesterol tinggi, obesiti, tekanan darah tinggi dan merokok sebenarnya boleh menggalakkan Alzheimer dan demensia lain. Oleh itu, faktor risiko sedemikian harus dielakkan atau dirawat jika boleh.

Di samping itu, diet Mediterranean dengan banyak buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, minyak zaitun dan roti gandum seolah-olah menghalang Alzheimer dan bentuk demensia yang lain.

Risiko Alzheimer dan bentuk demensia lain juga berkurangan jika anda aktif secara mental sepanjang hayat anda, di tempat kerja dan masa lapang anda. Sebagai contoh, aktiviti kebudayaan, teka-teki dan hobi kreatif boleh merangsang otak dan memelihara ingatan.

Seperti yang ditunjukkan oleh kajian, kehidupan sosial yang meriah juga boleh mencegah penyakit demensia seperti Alzheimer: semakin banyak anda bersosial dan terlibat dalam komuniti, semakin besar kemungkinan anda masih cergas dari segi mental pada usia yang lebih tua.