Pengisian Amalgam

Pengenalan

Sekiranya gigi telah terkena karies, bahan dilembutkan oleh bakteria mesti dikeluarkan. Rongga diciptakan, iaitu lubang di gigi, yang mesti diisi. Pengisian berfungsi untuk mencegah kehilangan zat gigi keras dan memberi kestabilan semula pada gigi. Pengisian yang diperbuat daripada amalgam adalah penjagaan standard kesihatan syarikat insurans di kawasan gigi posterior.

Mengapa amalgam?

Sekiranya bahan gigi keras dimusnahkan oleh asid, pemulihan oleh pemulihan badan sendiri tidak mungkin dilakukan kerana bahan gigi keras tidak dibekalkan darah. Oleh itu, kecacatan mesti diperbaiki dengan pengisian. Beberapa bahan tersedia untuk tujuan ini.

Pengisian amalgam telah digunakan selama beberapa dekad di kawasan gigi posterior. Amalgam mudah diaplikasikan, dapat dikontur dan mempunyai kekerasan yang diperlukan di kawasan mengunyah. Di samping itu, bahan mudah digosok dan mengembang sedikit semasa penyetelan, penting untuk mengurangkan jurang pengisian marginal.

Oleh kerana amalgam adalah konduktor rangsangan haba yang baik, kekurangan pengisian mesti selalu dilakukan untuk penebat. Pengisian bawah ini terdiri daripada simen, yang digunakan pada bahagian bawah rongga dengan ketebalan sekitar 1mm. Ini biasanya dicuba dan diuji simen fosfat.

Pada masa lalu, amalgam dicampurkan dengan menggosoknya ke dalam mortar sehingga mempunyai konsistensi yang lembut. Hari ini, kedua-dua komponen dicampurkan dalam kapsul dalam mesin automatik untuk membentuk amalgam. Ini mengelakkan wap merkuri dihasilkan dan dibebaskan ke persekitaran.

Kelemahan pengisian amalgam adalah warna peraknya dan kemungkinan menyerap sejumlah kecil merkuri dari permukaan pengisian. Kerana kekurangan ini, tampalan amalgam dibincangkan secara kontroversial hari ini. Di satu pihak, ada pihak yang dengan tegas menolak tampalan amalgam kerana mereka takut pembebasan jejak merkuri boleh menyebabkan keracunan merkuri.

Sebaliknya, ada penyokong pengisian amalgam, yang menunjukkan penggunaan selama beberapa dekad tanpa gejala keracunan yang terbukti. Banyak kajian saintifik tidak membuktikan bahaya kepada kesihatan dari mereka yang memakai tampalan amalgam. Sekiranya terdapat peningkatan penyerapan wap merkuri sama sekali, ia adalah untuk doktor gigi dan kakitangannya.

Tetapi di sini sekali lagi, tidak ada kes keracunan yang diketahui. Satu-satunya kontraindikasi untuk pengisian amalgam adalah alergi. Tetapi ini sangat jarang berlaku.

Oleh itu, sikap negatif terhadap pengisian amalgam tidak berasas. Walau bagaimanapun, pesakit pada amnya tidak menginginkan pengisian amalgam pada masa ini, kerana mereka tidak senang dengan kempen amalgam, tetapi juga untuk alasan estetik. Mereka ingin mempunyai tampalan berwarna gigi yang juga boleh dibuat dengan bahan pengisi plastik.

Walau bagaimanapun, mereka tidak mempunyai ketahanan lelasan pada tampalan amalgam dan pengalaman jangka panjang seperti dengan amalgam yang belum tersedia. Kajian telah membuktikan bahawa terdapat hubungan antara pengisian amalgam dan reaksi tempatan pada oral mukosa or gusi. Sebagai bentuk kesan sampingan yang paling biasa, ini biasanya muncul dalam reaksi alergi atau kawasan kecil yang berubah warna pada membran mukus.

Walau bagaimanapun, belum ada bukti yang menunjukkan bahawa kesihatan masalah telah berlaku. Perbezaan mesti dibuat antara keracunan amalgam, pencemaran amalgam dan alergi amalgam. Pesakit yang terjejas bertolak ansur dengan amalgam jauh di bawah had toksik.

Kesan sampingan logam pergigian boleh merangkumi keletihan/ keletihan, logam rasa, ruam, migrain, sakit saraf, gangguan kepekaan, keradangan membran mukus, memori masalah atau gejala psikologi. Secara amnya, jika gejala yang disebutkan di atas berlaku setelah pengisian amalgam, seseorang harus berjumpa dengan doktor gigi yang bertanggungjawab untuk rawatan tersebut. Seorang ujian alergi dapat dijalankan setelah penemuan telah direkodkan.

Kemudian air kencing dan darah ujian dijalankan untuk mengetahui jumlah amalgam yang terdapat di dalam badan. Pengisian amalgam masih merupakan rawatan yang baik untuk gigi di kawasan posterior. Tidak rumit untuk digunakan, stabil terhadap tekanan mengunyah, tahan lama dan telah dicuba dan diuji selama beberapa dekad.

Ringkasnya, penolakan amalgam tidak berasas dan tidak berbahaya dari sudut saintifik. Atas sebab estetik, ia tidak sesuai untuk kawasan anterior. Sekiranya karies sekali lagi, tampalan amalgam lama mesti dikeluarkan.

Ini menghasilkan debu amalgam, yang dicampurkan dengan cecair penyejuk dan disedut keluar. Enapcemar ini dikumpulkan dan dibuang. Setiap doktor gigi mesti mempunyai pemisah amalgam pada sistem pengekstrakannya dan memberikan bukti pelupusannya.

Merkuri, yang merupakan bahagian lima puluh peratus dalam kebanyakan pergigian, sangat toksik dan tertakluk kepada Peraturan Jerman mengenai Bahan Berbahaya. Atas sebab ini, langkah-langkah perlindungan tertentu mesti diambil oleh doktor gigi baik ketika meletakkan amalgam yang baru dan ketika mengeluarkannya. Merkuri dari pengisian amalgam dapat memasuki badan melalui penyejatan, melalui lelasan tambalan atau melalui kakisan (= pengekstrakan ion merkuri).

Paling berbahaya adalah wap merkuri. Ini dilepaskan terutamanya dengan panas. Atas sebab ini, walaupun penggerudian dari tambalan amalgam lama, di mana suhu tinggi mencecah pengisian untuk waktu yang singkat, tidak dapat sepenuhnya bebas dari tekanan.

Perkara berbahaya mengenai wap adalah bahawa ia diserap oleh membran mukus dan paru-paru semasa penyedutan dan tidak dapat dihapuskan selepas itu. Merkuri yang diserap disimpan dalam sel saraf, darah, cecair tisu dan limfa. Kandungan merkuri pengisian amalgam, yang dilepaskan pada tahun-tahun lelasan pengisian, rendah.

Sekiranya anda mempunyai banyak isian amalgam di kawasan posterior, anda harus memikirkan untuk menggantinya, terutamanya jika mereka harus diganti kerana baru karies. Semasa mengandung, langkah berjaga-jaga tertentu harus diambil untuk melindungi anak yang belum lahir. Terutama semasa rawatan pergigian, bahan yang digunakan dan tempatan anestetik digunakan untuk anestesia mesti dipertimbangkan dengan teliti.

Sebilangan besar daripadanya boleh menyebabkan masalah kesihatan bagi anak yang belum lahir. Untuk mengurangkan pendedahan merkuri pada bayi, seseorang harus mengelakkan meletakkan amalgam mengandung. Sebarang penyingkiran amalgam juga tidak boleh dilakukan selama mengandung.

Sekiranya anda sudah menerima tambalan amalgam sebelum kehamilan, keseluruhan beban merkuri tidak berbahaya bagi anak yang belum lahir, kerana tambalannya digosok dengan baik dan ditutup. Bahagian merkuri yang masuk ke dalam badan melalui lelasan di mulut semasa mengandung sangat kecil dan tidak membahayakan anak yang belum lahir. Amalgam dianggap sebagai bahan yang sangat murah dan tahan lama untuk mengisi gigi.

Atas sebab ini, pengisian amalgam adalah satu-satunya bahan pengisian yang dilindungi oleh syarikat insurans kesihatan. Tetapi amalgam boleh membahayakan kesihatan. Kandungan merkuri sudah menguap pada suhu bilik.

Pesakit dengan banyak tampalan amalgam selalunya boleh diisi dengan plastik. Malangnya, penyingkiran tambalan amalgam tidak dapat dilakukan sepenuhnya tanpa tekanan. Sebabnya ialah peningkatan pembebasan wap merkuri.

Semasa menggerudi isian, suhu yang sangat tinggi bertindak pada pengisian untuk waktu yang singkat. Akibatnya, wap yang lebih berbahaya dilepaskan. Untuk melindungi pesakit, doktor gigi harus mengambil pelbagai langkah perlindungan seperti empangan getah (= sejenis selimut getah yang memisahkan gigi dari kaviti oral), turbin berkelajuan rendah dan sistem penyedut kuat.

Setelah amalgam dikeluarkan, gigi dapat dipulihkan dengan tampalan plastik, pemulihan semua seramik, inlay emas atau tampalan simen. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai empangan getah di sini. Pengisian amalgam digerakkan semasa pemulihan amalgam.

Latihan berkelajuan rendah biasanya digunakan untuk tujuan ini. Di satu pihak, suhu tidak terlalu tinggi harus dihasilkan agar wap merkuri tetap rendah. Sebaliknya, tidak terlalu banyak serpihan amalgam yang harus dihasilkan semasa menggerudi pengisian.

Selanjutnya, langkah keselamatan tertentu harus diambil oleh doktor gigi. Ini termasuk penggunaan empangan getah, cawan penyedut khas dan latihan berkelajuan rendah. Setelah pengisian amalgam dikeluarkan, rongga (= lubang) dapat dipulihkan dengan bahan yang berbeza.

Dalam kebanyakan kes pilihannya adalah pengisian plastik. Ia dikira per kawasan dan mesti dibayar secara tertutup. Kelebihan plastik adalah estetika dan kosnya.

Warna akrilik dapat dipadankan dengan tepat dengan warna gigi yang sebenarnya. Dari segi harga, pengisian plastik jauh lebih murah daripada alternatif untuk pemulihan baru. Ini adalah inlay emas atau pemulihan seramik.

Kedua-dua pilihan ini sangat meyakinkan kerana ketahanan dan ketahanannya. Walau bagaimanapun, ia jauh lebih mahal daripada pengisian akrilik. Kos pemulihan amalgam bergantung pada ukuran pengisian yang akan dikeluarkan.

Bergantung pada kedudukan dan ukuran gigi dan pengisiannya, ia boleh antara 40 - 80 €. Ditambah dengan ini adalah kos untuk pemulihan rongga baru (= lubang). Syarikat insurans kesihatan hanya membayar pengisian komposit (= plastik berwarna gigi) jika terdapat intoleransi amalgam.

Jika tidak, isian baru harus dibayar sendiri oleh pesakit. Dalam kebanyakan kes, pilihan dibuat untuk pengisian komposit. Ini dikenakan mengikut luas permukaan dan berharga antara 50 hingga 350 €.

Kemungkinan lain adalah a inlay emas atau pemulihan seramik. Untuk ini julat harganya jauh lebih tinggi. Sekiranya dikehendaki atau perlu, keracunan amalgam pada badan (= saliran amalgam) dapat dilakukan.

Sekiranya anda menelan pengisian amalgam, tidak perlu risau. Ia akan meninggalkan badan semula secara semula jadi selepas 2 - 3 hari. Pengisian amalgam terdiri daripada merkuri 50%.

Wap merkuri sangat berbahaya bagi badan. Ini dilepaskan terutamanya semasa pemprosesan semasa mengisi gigi dan semasa menggerudi. Dalam kes terakhir, uap dilepaskan kerana suhu tinggi yang secara ringkas memukul tambalan melalui gerudi.

Untuk mengurangkan sedikit wap, doktor gigi harus mengambil langkah perlindungan yang sesuai untuk pesakit dan dirinya sendiri. Walau bagaimanapun, menelan pengisian lama tidak berbahaya. Sekiranya anda masih bimbang, tahap merkuri dalam darah anda dapat diukur dan, jika perlu, lakukan detoksifikasi.

Walau bagaimanapun, sangat penting untuk mengunjungi doktor gigi agar rongga, iaitu lubang itu, dapat diperbaiki. Penting juga untuk mengetahui apakah sebabnya pengisian amalgam yang awalnya jatuh. Kerap di bawah pengisian adalah sebab kehilangan lekatan pengisian.

Bergantung pada usia pengisian amalgam, mungkin berlaku setelah jangka waktu yang lebih lama, sepotong pengisian amalgam pecah atau pecah menjadi kepingan yang lebih besar. Selalunya bahagian ditelan. Dalam kes ini tidak perlu risau.

Bahagian pengisian amalgam yang ditelan akan keluar dari badan secara semula jadi setelah 2-3 hari. Sekiranya pengisian amalgam rosak, ini sudah dapat dirasakan dengan lidah. Anda mesti segera berjumpa doktor gigi.

Pengisian lama mesti dikeluarkan sepenuhnya. Potongan yang terdedah dalam pengisian melepaskan merkuri yang lebih berbahaya ke dalam badan. Selepas penyingkiran pengisian lama, terdapat pelbagai kemungkinan memulihkan gigi.

Dalam kebanyakan kes pilihannya adalah pengisian plastik. Amalgam secara amnya merujuk kepada paduan, iaitu komposisi pelbagai logam, di mana satu komponen terdiri daripada merkuri. Kira-kira separuh daripada amalgam mengisi gigi terdiri daripada merkuri.

Ini dicampurkan dengan apa yang disebut pemfailan. Fail ini terdiri daripada perak, tembaga, timah dan zink. Pada masa lalu, amalgam tembaga (65% merkuri dan 35% tembaga) digunakan, yang harus dipanaskan untuk diproses.

Anda dapat mengenali pengisian amalgam di mulut mengikut warna kelabu perak mereka. Amalgam sangat tahan lama dan dapat diproses dengan baik. Ia mengeras setelah sekejap.

Ia murah dan tahan lama dan oleh itu menjadi bahan untuk mengisi gigi selama hampir 200 tahun. Apa yang berbahaya bagi tubuh mengenai amalgam adalah wap merkuri yang dilepaskan semasa pengisian diletakkan dan digerudi keluar. Oleh itu, doktor gigi harus meletakkan empangan getah (sejenis kain yang diperbuat daripada getah) dan dengan itu melindungi gigi dari bahagian lain kaviti oral.

Ketahui lebih lanjut mengenai:

Isian plastik amalgam dikenali dengan warna kelabu-perak logam mereka. Oleh kerana estetika yang buruk, mereka biasanya terletak di kawasan gigi posterior. Tetapi, ketika ketawa atau bercakap, kawasan ini kadang-kadang dapat dilihat.

Malangnya, gigi yang berwarna kelabu tidak berwarna putih. Untuk mendapatkan warna yang sesuai dengan warna gigi anda sendiri, anda harus membuang tampalan amalgam lama dan menggantinya dengan tampalan plastik berkualiti tinggi menggunakan komposit berwarna gigi. Amalgam terdiri daripada merkuri, perak, tembaga, timah, zink dan indium bersama-sama.

Oleh kerana komponennya amalgam tidak magnetik. Dalam bentuk tulennya, kobalt, nikel dan besi mempunyai sifat magnet. Walau bagaimanapun, ini tidak terdapat dalam pengisian amalgam.

Sekiranya gigi amalgam dipenuhi, tidak ada alasan untuk dikhawatirkan semasa pemeriksaan MRT. Anda juga boleh mempunyai MRI dengan tampalan amalgam, kerana ia tidak magnet. Tidak ada risiko kesihatan dan hasilnya tidak dapat dipalsukan oleh amalgam.

Menurut laporan pesakit, kemungkinan pengisian amalgam menjadi panas. Ini terasa agak pelik di mulut, tetapi tidak ada alasan untuk dibimbangkan. Pengisian amalgam telah digunakan dalam pergigian selama lebih dari 100 tahun kerana harganya murah dan mempunyai jangka hayat yang panjang.

Telah terbukti bahawa amalgam berlangsung rata-rata sekurang-kurangnya 10 tahun di mulut pesakit. Ia digunakan di kawasan gigi posterior, kerana kekuatan mengunyah yang sangat tinggi. Walau bagaimanapun, banyak pesakit melaporkan bahawa isiannya bertahan lebih dari 10 tahun.

Penyebab kehilangan daya tahan yang paling biasa adalah patah tulang atau pecah. Perkaitan antara a tinnitus dan pengisian amalgam belum disahkan secara saintifik. Amalgam dalam pergigian boleh menjadi penyebab tambahan untuk pengembangan multiple sclerosis (CIK).

Walau bagaimanapun, ini belum terbukti secara saintifik. Belum ada bukti saintifik mengenai hubungan kausal antara penyakit Parkinson dan tambalan amalgam. Belum terbukti bahawa pengisian amalgam boleh menyebabkan kemurungan.

Pengurangan gejala selepas penghapusan pengisian telah dijelaskan oleh mereka yang terjejas, tetapi ini lebih cenderung bersifat psikologi dari segi khayalan atau pemikiran angan-angan. Gejala keracunan amalgam termasuk keletihan, teruk sakit kepala, logam rasa, kesakitan di tangan dan kaki, pengurangan kekuatan otot dan hipersensitiviti.