Amaryl®

Glimepiride, antidiabetic, sulfonylureaAmaryl® adalah antidiabetik yang disebut dan digunakan untuk menurunkan tinggi secara kekal darah tahap gula. Ia hanya boleh digunakan apabila sesuai diet, senaman tambahan dan penurunan berat badan tidak mencukupi untuk menurunkan darah tahap gula dengan secukupnya. Amaryl® mengandungi bahan aktif glimepiride dan sesuai secara eksklusif untuk pesakit diabetes jenis 2, sebagai pelepasan insulin dari sel? pankreas dirangsang dan oleh itu, agar ubat mempunyai kesan yang optimum, sekurang-kurangnya sebahagian daripada insulin mesti dihasilkan oleh badan itu sendiri.

Ini tidak berlaku dengan jenis 1 kencing manis melitus, kerana badan tidak dapat menghasilkan insulin sama sekali dalam gambaran klinikal ini. Kesan Amaryl® terungkap di dalam pankreas dan di tisu sekitarnya di hati, sel otot dan lemak badan. Diabetes mellitus jenis 2 menampakkan diri dalam pengeluaran insulin yang tidak mencukupi oleh pankreas dan mengurangkan kepekaan terhadap insulin dalam badan, juga dikenali sebagai rintangan insulin.

Berbeza dengan kencing manis mellitus jenis 1, tubuh masih mampu menghasilkan insulin sendiri, yang pada awalnya dihasilkan dalam jumlah yang mencukupi. Namun, secara beransur-ansur, sel-sel badan yang menyerap glukosa mengembangkan rasa tidak sensitif terhadap insulin. Tanpa insulin, glukosa tidak dapat diserap dari darah ke dalam sel otot dan lemak badan.

Akibatnya, lebih banyak glukosa kekal dalam darah dan tinggi secara kekal gula darah tahap berkembang. Untuk mengimbangi, badan kini berusaha untuk menghasilkan dan melepaskan lebih banyak insulin untuk menurunkan kadarnya gula darah tahap lagi (hiperinsulinisme). Namun, secara relatif, pengeluaran berlebihan ini tidak mencukupi: sel-sel tubuh bertindak balas kurang dan kurang terhadap insulin, mengakibatkan kekurangan insulin relatif yang tidak lagi dapat dikompensasi.

Amaryl® dan bahan aktif glimepiride dikelaskan sebagai sulfonylureas. Ini mendorong rembesan insulin dari sel-sel pankreas sekiranya berlaku lebihan glukosa dalam darah. Lebih khusus lagi, glimepiride menyebabkan a kalium penyumbatan saluran di membran sel daripada sel?

Potensi elektrik sel kemudian berubah menjadi positif dan bergantung kepada voltan kalsium saluran dibuka. Vesikel yang mengandungi insulin kini diaktifkan dan dilepaskan melalui aliran masuk kalsium. Pelepasan insulin fisiologi juga mengikut corak ini, tetapi di sini glukosa mula-mula diambil dan dimetabolisme oleh pengangkut GLUT2 dalam sel-B.

Produk metabolik yang dihasilkan ATP (adenosin trifosfat) kemudian menutup kalium saluran dan insulin dapat dilepaskan. Kesan Amaryl® di luar pankreas adalah untuk meningkatkan kepekaan sel-sel otot dan lemak terhadap insulin sekali lagi dengan meningkatkan bilangan molekul pengangkutan glukosa aktif pada membran plasma masing-masing. Akibatnya, glukosa dapat diserap semula dalam jumlah yang lebih banyak.

Sebagai tambahan, Amaryl® menghalang pengeluaran glukosa dalam hati dengan menyediakan enzim (fruktosa-2,6-bifosfat), yang penting untuk penghambatan, dalam jumlah meningkat secara intraselular. Amaryl® adalah ubat preskripsi. Ia boleh didapati dalam dos 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg dan 6 mg.

Tahap dos masing-masing ditentukan berdasarkan kiraan darah, hati nilai tahap glukosa dalam air kencing dan, tentu saja, gula darah tahap. Sebagai peraturan, dos permulaan adalah 1 mg. Amaryl® juga boleh digunakan dalam terapi kombinasi dengan metformin dan insulin. Sebagai peraturan, tablet diambil sekali sehari, lebih baik pada waktu yang sama dalam sehari.

Tablet dalam potensi yang ditetapkan harus diambil tanpa cairan dengan secukupnya cecair sebelum atau semasa makan harian pertama. Sekiranya dos terendah 1 mg tidak mencapai penurunan kadar gula darah yang mencukupi, dos tersebut harus ditingkatkan secara beransur-ansur menjadi 2, 3 atau 4 mg pada selang 1-2 minggu. Dos harian maksimum ialah 6 mg.

Dos sangat bergantung pada keadaan metabolik masing-masing. Sekiranya berat badan atau gaya hidup pesakit berubah, dos harus disesuaikan oleh doktor untuk mengelakkan risiko hipoglikemia. Terapi gabungan dengan metformin dimulakan dengan dos metformin tertinggi ditambah dengan dos rendah Amaryl®, yang dapat ditingkatkan sehingga tahap glukosa darah yang memuaskan dicapai.

Sekiranya dos harian Amaryl® tidak mencukupi, terapi insulin tambahan harus diberikan. Dos maksimum Amaryl® dikekalkan dan dimulakan dengan dos insulin yang rendah, yang dapat ditingkatkan hingga kadar glukosa darah yang mencukupi tercapai. Kedua-dua terapi kombinasi hanya boleh digunakan di bawah pengawasan perubatan yang ketat.

Penting untuk diperhatikan bahawa jika pesakit lupa mengambil dos, dos berikutnya tidak boleh digandakan, tetapi terapi harus dilanjutkan seperti biasa. Jika tidak, terdapat risiko hipoglikemia. Dalam kes yang jarang berlaku, hipoglikemia (gula darah rendah) mungkin berlaku.

Ini boleh berlaku dengan cepat dan biasanya bergantung pada banyak faktor, seperti dos, pengambilan alkohol atau pengambilan makanan yang tidak mencukupi. Rentang gejala sangat luas dan berkisar dari gejala ringan dapat dihilangkan dengan cepat dengan memberi karbohidrat seperti glukosa, dalam kes yang lebih teruk diperlukan rawatan perubatan. Kesan sampingan lain yang jarang berlaku Sangat jarang berlaku gejala hipersensitiviti yang teruk seperti Dalam kes ini doktor mesti segera dipanggil.

Disfungsi hati dan sekata kegagalan hati juga boleh berlaku. Seorang doktor harus dimaklumkan dengan segera sekiranya terdapat tanda-tanda pertama seperti menguning kulit atau mata. Kesan sampingan lain yang mungkin berlaku adalah gangguan penglihatan sementara, peningkatan nilai enzim hati atau sedikit alergi kulit.

 • Sakit kepala,
 • Pening dan muntah,
 • Mengantuk,
 • Kemurungan
 • Palsu,
 • Pening / hilang kesedaran
 • Penurunan platelet darah yang boleh diterbalikkan
 • Kekurangan sel darah merah dan putih
 • Sesak nafas,
 • Ruam
 • bengkak
 • Kejutan pada
 • Sakit perut
 • Loya muntah
 • Perasaan kenyang ̈hl
 • Cirit-birit
 • Hyponatremia

Amaryl® tidak boleh digunakan jika terdapat alergi terhadap bahan aktif glimepiride atau yang lain sulfonylureas. Di samping itu, ia tidak boleh digunakan di hadapan diabetes mellitus jenis 1 (bergantung kepada insulin), koma diabetes atau ketoasidosis (gejala berikut: gejala: keletihan, loya, kekejangan otot dan kencing berterusan), serta dalam kes gangguan fungsi hati yang teruk atau buah pinggang. Dalam kes terakhir, terapi harus dialihkan dari Amaryl® ke insulin.

Pesakit dengan kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase tidak boleh dirawat dengan Amaryl® jika mungkin. Terdapat risiko anemia disebabkan oleh kerosakan sel darah merah (haemolytic anemia). Semasa mengandung dan semasa menyusu, terapi dengan Amaryl® harus dielakkan sepenuhnya. Topik lain yang mungkin menarik bagi anda: Semua maklumat dari bidang dadah juga terdapat di bawah Drugs AZ! - Diabetes mellitus

 • Terapi Diabetes
 • Ubat Diabetes mellitus
 • Lantus®
 • Actraphans
 • Actrapid
 • Glinida
 • Glitazon
 • Glukofag
 • Metformin
 • Sulfonilurea