Ambrisentan: Kesan, Kegunaan & Risiko

Dadah ambrisentan diresepkan kepada pesakit yang menderita pulmonari tekanan darah tinggi. Dalam bentuk jarang ini tekanan darah tinggi, terdapat terlalu banyak tekanan secara eksklusif di paru-paru arteri. Ubat itu menghalang hormon sebab itu tekanan darah tinggi untuk membina.

Apa itu ambrisentan?

Infografik mengenai anatomi dan perkembangan paru-paru tekanan darah tinggi . Klik untuk membesarkan. Dadah ambrisentan digunakan untuk merawat pesakit yang mempunyai apa yang dikenali sebagai hipertensi pulmonari. Ini adalah bentuk hipertensi yang agak jarang berlaku di mana darah tekanan di paru-paru arteri tinggi hingga sederhana. Ambrisentan boleh digunakan tanpa mengira sama ada tekanan darah tinggi berpunca daripada penyakit tisu penghubung atau sama ada penyebabnya tidak jelas. Ubat ini tergolong dalam kumpulan yang baru antagonis reseptor endothelin dalam antihipertensi. Seperti semua dadah dalam kumpulan ini, ambrisentan ditetapkan apabila dinaikkan darah tekanan boleh menyebabkan kerosakan pada organ lain. Dengan syarat penyebab hipertensi pulmonari diketahui, ini diperlakukan secara terang-terangan, sedangkan ambrisentan dapat diberikan sebagai menambah.

Tindakan farmakologi

Ubat ambrisentan menyerang secara langsung di mana hipertensi berasal, iaitu pada tahap hormon. Oleh itu, hormon dari kumpulan endothelins menyebabkan darah kapal menguncup dengan kuat. Ini hormon terutamanya dihasilkan dalam sel darah paling dalam kapal. Hormon endothelin-1 mempunyai pengaruh yang sangat kuat pada sistem kardiovaskular. Hormon memberi kesannya dengan mengikat reseptor endothelin-A, yang memainkan peranan yang sangat penting dalam pengembangan hipertensi pulmonari. Reseptor yang diikat oleh hormon terletak terutamanya pada sel-sel otot darah kapal dan pada jantung otot. Ambrisentan memberikan kesannya dengan duduk di atas reseptor ETA, sehingga mustahil endothelin-1 terikat pada reseptor. Oleh itu, semua kesan hormon juga dimatikan. Selain menyekat saluran darah, ini juga boleh membawa kepada percambahan sel di lapisan dalam kapal. Sebaliknya, ambrisentan tidak melekat pada reseptor seperti reseptor ETB. Pengeluaran porstacyclin dan oksida nitrik, yang menyebabkan pengurangan vaskular, oleh itu tidak dipengaruhi oleh bahan aktif.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Ubat ambrisentan diresepkan secara eksklusif apabila pesakit menderita hipertensi di paru arteri. Ia menurunkan tekanan darah dengan menghilangkan hormon badan yang meningkatkan tekanan darah. Hipertensi dikatakan berlaku apabila beberapa pengukuran menunjukkan peningkatan nilai setelah keadaan rehat sebelumnya. Pada orang dewasa, nilai sistolik lebih daripada 140 mmHG atau nilai diastolik lebih daripada 90 mmHG dianggap sebagai garis batas antara normal dan tekanan darah tinggi. Mereka yang menderita hipertensi biasanya tidak menyedari adanya gejala. Sekiranya berlaku, mereka sering mengalami gangguan penglihatan, sakit kepala, berdering di telinga, pening, mimisan atau perasaan tekanan terhadap jantung. Sekiranya tinggi tekanan darah tetap tidak dirawat selama bertahun-tahun, kerosakan pada jantung, saluran darah, buah pinggang dan otak boleh berlaku akibatnya. Teruk buah pinggang gangguan, arteriosclerosis, pukulan atau a serangan jantung boleh berlaku akibat langsung dari tinggi tekanan darah. Sesiapa yang sering mengalami gejala yang disebutkan di atas harus diperiksa oleh doktor keluarga mereka. Selanjutnya, tekanan darah harus diukur secara berkala sebagai sebahagian daripada pemeriksaan rutin. Sekiranya tekanan darah tinggi berlaku semasa mengandung, ia mesti dirawat secepat mungkin, kerana jika tidak, sawan dapat terjadi, yang dapat terjadi membawa kepada keadaan yang mengancam nyawa dan mungkin juga mempengaruhi anak yang belum lahir.

Risiko dan kesan sampingan

Jangan gunakan ambrisentan pada wanita hamil atau jika pesakit mempunyai hati disfungsi atau fibrosis pulmonari. Kesan sampingan ubat yang paling biasa termasuk sakit kepala, pengekalan cecair di dalam badan, dan air pengekalan di lengan dan kaki. Kesan sampingan lain yang sering berlaku adalah mengenai sistem kardiovaskular, Seperti tekanan darah rendah or kelemahan otot jantung. Juga disebutkan adalah rhinitis, keradangan hidung dan tekak, sakit perut, loya dan muntah, sembelit or cirit-birit. Hati tahap enzim juga dapat meningkat kerana bahan aktif. Kadang-kadang, keradangan hati mungkin berlaku, yang dalam kes ini adalah penyakit autoimun. Sekiranya air pengekalan paru-paru berkembang semasa terapi dengan ambrisentan, perhatian perubatan mesti dicari untuk menentukan sama ada kesesakan vena mungkin berlaku.