Ambroxol: Kesan, Kegunaan & Risiko

ambroxol tergolong dalam kumpulan ubat antitusif (batuk expectorants) dan digunakan untuk mengawal penyakit pernafasan dan paru-paru akut dan kronik yang berkaitan dengan gangguan pengeluaran lendir dan pembersihan. ambroxol telah terbukti boleh diterima dan sangat berkesan batuk dan lendir ekspektoran. Akut sakit tekak juga boleh berjaya dirawat oleh anestetik tempatan kesan daripada ambroxol.

Apa itu ambroxol?

Ambroxol terbukti boleh diterima dan sangat berkesan batuk dan ekspektoran. Ambroxol telah menyalin mod tindakan, pembebasan untuk saluran pernafasan, dari alam semula jadi. Selama beribu-ribu tahun, daun lungwort (Adhatoda vasica bush) telah digunakan dalam seni penyembuhan Ayurveda India untuk batuk terapi. Bahan aktif tumbuhan, vasicin, diasingkan oleh penyelidikan perubatan dan bertambah baik untuk Ambroxol. Berbanding dengan produk semula jadi, ia dapat diberi dos yang lebih tepat, mempunyai kesan peningkatan yang signifikan dan toleransi yang lebih baik. Ambroxol dilancarkan di Jerman pada tahun 1979 sebagai Mucosolvan dan telah terbukti berkesan penahan batuk. Dengan Ambroxol, Mucosolvan adalah ubat batuk yang paling banyak digunakan di seluruh dunia. Bahan aktif ambroxol adalah ubat dari kumpulan yang disebut mucolytics (dadah untuk mencairkan lendir likat di saluran pernafasan). Ambroxol boleh didapati dalam pelbagai bentuk dos, seperti titisan, tablet, pelepasan yang berterusan kapsul, tablet effervescent, jus, suppositori, atau penyedutan menumpukan perhatian.

Tindakan farmakologi

Penyakit pernafasan dengan lendir selalu disertai dengan batasan pernafasan. Hasilnya berkurang oksigen bekalan ke badan dapat mendorong penyebab jangkitan, penyempitan saluran udara, kerosakan paru-paru tisu, penyakit darah kapal dalam sistem pernafasan, alahan, atau bahkan tumor. Lendir di paru-paru menyediakan tempat pembiakan yang baik untuk virus dan bakteria. Dalam viral selesemaseperti kesan, virus adalah penyebab penyakit dan lendir keputihan batuk. Dalam viral selesema-kesan seperti dan penampilan rembesan hijau kekuningan, bakteria kemungkinan pelakunya batuk. Sekiranya dedah berdarah, itu mungkin merupakan petunjuk untuk memulai radang paru-paru, sebagai contoh. Walau apa pun, nasihat perubatan harus segera dicari. Tindakan farmakologi ambroxol sangat berguna di sini, dengan tindakannya ekspektoran dan kesan analgesik. Ambroxol juga mempunyai anestetik tempatan kesan dengan mengganggu penghantaran kesakitan. Atas sebab ini, ambroxol juga telah digunakan untuk beberapa lama sebagai bahan aktif dalam sakit tekak tablet.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Mukosa dan cili epitelium membentuk sistem pembersihan saluran udara, yang sangat penting dalam menjaga saluran udara daripada bahan asing. Ambroxol menyokong sistem pembersihan mukosa ini, yang melapisi sebahagian besar saluran udara, dengan mencairkan lendir dan merangsang silia pada bronkus untuk bergerak. Di antara silia terdapat sel dan kelenjar penghasil lendir. Lendir bronkus yang mereka hasilkan mengikat bahan asing berbahaya, yang kemudian dikeluarkan dari saluran udara oleh silia. Tetapi, jika sistem pembersihan saluran pernafasan mukosa ini berlebihan, batuk akan berkembang. Melalui batuk yang kuat, lendir bronkus kemudian batuk bersama-sama dengan bahan asing atau bahkan benda asing. Batuk dengan ekspektasi, yang disebut batuk produktif, harus dibezakan dari batuk perengsa kering, yang disebabkan oleh kerengsaan kimia saluran pernafasan dan tidak menyumbang untuk membersihkan saluran udara. Ambroxol berjaya digunakan dalam keadaan berikut: Asma, akut / kronik bronkitis, COPD (penyakit pulmonari obstruktif kronik, selsema atau Sistik Fibrosis. Kajian terbaru menunjukkan bahawa ambroxol juga berguna untuk mengawal radang paru-paru dan proses keradangan lain.

Risiko dan kesan sampingan

Kesan sampingan semasa rawatan dengan Ambroxol tidak semestinya berlaku, namun ada yang diketahui. Oleh kerana setiap orang bertindak balas secara berbeza terhadap ubat-ubatan, kesan sampingan juga berbeza dalam jenis dan frekuensi bergantung pada bentuk dos (tablet, suntikan, salap) ubat. Kadang-kadang aduan gastrointestinal diperhatikan dengan ambroxol pentadbiran; sakit perut dan cirit-birit mungkin juga berlaku dalam kes terpencil.Demam dan reaksi alahan seperti dispnea, sarang dengan gatal-gatal, atau bengkak muka mungkin berlaku dalam kes yang jarang berlaku. Kesan sampingan yang lebih jarang:

Kekeringan mulut dan saluran pernafasan atas, peningkatan air liur, peningkatan berair hidung, sembelit atau sukar membuang air kecil. Kesan sampingan yang sangat jarang berlaku:

Alahan kejutan (kejutan anaphylactic).

Kontra:

Ambroxol tidak boleh diambil sekiranya berlaku hipersensitiviti terhadap Ambroxol atau bahan-bahannya yang lain, gangguan fungsi ginjal atau teruk kekurangan hati dan tidak sekiranya berlaku perut atau usus ulser. Perhatian khusus diperlukan semasa mengambil Ambroxol semasa mengandung dan penyusuan. Interaksi dengan Ambroxol:

Ia tidak boleh diambil bersama dengan obat penahan batuk (antitussive), karena peningkatan sekumpulan rembesan dapat terjadi akibat refleks batuk yang berkurang, yang tidak dapat batuk. Tetapi, sekiranya penggunaan kedua-duanya dadah ditunjukkan, ini terapi harus selalu ditemani oleh doktor. Ambroxol menunjukkan kejayaan rawatan yang baik secara konsisten. Walau bagaimanapun, jika gambaran klinikal bertambah buruk atau tidak ada peningkatan selepas 4 hingga 5 hari, doktor harus berunding.