ambroxol

Mucosan®, Mucoangin®, Mucosolvan®, Lindoxyl®, mucolytic, secretolytic, ambroxol hidroklorida, ekspektoran, anestetik tempatanAmbroxol adalah bahan aktif yang digunakan dalam ubat-ubatan terutamanya sebagai batuk ekspektoran. Ia mempunyai kesan mucolytic pada paru-paru dan saluran bronkus dan mempunyai kesan anestetik yang sedikit pada tekak kawasan. Oleh itu, Ambroxol sering digunakan untuk selesema dengan lendir yang sangat degil dan untuk penyakit pernafasan akut atau kronik.

Dua kesan penting ubat dapat diketengahkan: ekspektoran dan ubat kesakitan-melegakan kesan. Pertama, kesan pertama: dengan setiap nafas, oksigen diserap dengan udara dan karbon dioksida dilepaskan, sehingga bekalan oksigen badan tetap berterusan. Pernafasan udara mencapai sistem alveolar paru-paru melalui saluran udara atas dan bawah, di mana pertukaran oksigen sebenar berlaku.

Saluran udara atas merangkumi rongga hidung dan juga sinus paranasal, yang kaviti oral dan tekak. Mereka dilapisi dengan selaput lendir yang kaya dengan kelenjar dan kapal, yang ditutup dengan pernafasan epitelium (epitel bersilia) yang meluas ke bronkus. Kelenjar membentuk lapisan lendir yang menutupi epitelium seperti filem melekit.

Lapisan ini melembapkan udara masuk dan kotoran dan zarah debu yang disedut dan patogen tetap melekat padanya. Silia yang disebut di epitelium mengangkut lendir bersama zarah ke tekak, di mana mereka ditelan dan dengan itu dihilangkan. Selsema mengganggu mekanisme pembersihan badan ini.

Selaput lendir membengkak dan lendir yang sangat likat terbentuk, yang melekat pada silia dan dengan itu mencegah pencemaran dibawa ke arah tekak. Sebaliknya, kerengsaan saluran pernafasan pencetus a batuk refleks melalui sel deria membran mukus dan lendir likat terbatuk masuk kesakitan. Ambroxol melancarkan kesannya dengan menjadikan lendir likat menjadi lebih cair lagi, sehingga mencegah silia melekat.

Selain itu, ia menggerakkan rambut di samping penyingkiran lendir yang dipercepat ke arah ruang depan dan merangsang pembentukan surfaktan, bahan aktif permukaan yang mengurangkan ketegangan permukaan lendir yang melekit dan dengan itu menjadikan batuk naik. Yang kedua kesakitan-melegakan kesan terutamanya digunakan untuk sakit tekak yang teruk. Ambroxol menghalang pembentukan dan transmisi pengujaan serat sakit yang dilokalisasi dalam sel mukosa.

Ambroxol boleh didapati dalam pelbagai bentuk dos. Bahan aktif sering digunakan dalam sirap batuk atau dalam bentuk penurunan dalam dos 3; 6; 7.5 dan 15 mg per ml. Ambroxol juga tersedia sebagai filem atau tablet effervescent (30 atau 60 mg), sebagai lozenge (15 atau 20 mg), sebagai sediaan pelepasan berterusan dalam dos 75 mg, serta dalam bentuk supositoria (15 mg) dan sebagai larutan penyedut (7.5 mg / ml).

Selain persiapan mono ini, Ambroxol juga tersedia sebagai persediaan gabungan. Clenbuterol, teofilin or doxycycline digunakan sebagai bahan sekunder. Doktor yang hadir memutuskan kaedah penggunaan dan dos ubat yang sesuai bergantung kepada perjalanan penyakit pesakit.

Ambroxol harus diambil sebagai sirap batuk (Larutan 15 mg / 5 ml) tidak lebih dari 4-5 hari. Dosisnya berbeza-beza pada anak-anak dan orang dewasa dan harus diukur dengan cawan ukur tertutup: Ambroxol dalam bentuk penurunan (7.5 mg / ml): Dalam bentuk tablet (30 mg), ambroxol adalah tablet effervescent (60 mg) kerana tinggi kandungan bahan aktif: Lozenges (20 mg) tersedia untuk kanak-kanak dari usia 12 tahun dan orang dewasa, sehingga 6 tablet harus diambil sepanjang hari seperti yang diperlukan, dos individu tidak boleh melebihi satu lozenge. Tempoh rawatan tidak boleh melebihi 3 hari.

Persediaan retard (75 mg) hanya diberikan kepada kanak-kanak dari usia 12 tahun dan orang dewasa, dalam hal ini hanya satu kapsul sehari diambil tanpa dikunyah bersama dengan banyak cecair. Suppositori Ambroxol (15 mg) sesuai untuk kanak-kanak; yang penyedutan larutan (15 mg / 2 ml) hanya sesuai untuk tahap terhad untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun, jus dan titisan harus digunakan. Kanak-kanak dari usia 6 tahun dan orang dewasa menerima 2-3 ml 1-2 kali sehari untuk penyedutan.

Semua alat sedut biasa yang tidak menggunakan prinsip dandang stim sesuai untuk ini. Penyelesaiannya pada mulanya harus dipanaskan hingga suhu badan. Ia boleh dicampurkan 1: 1 dengan larutan garam fisiologi untuk pelembapan terbaik.

Semasa menyedut, normal bernafas harus dipastikan. - Kanak-kanak di bawah umur 2 tahun menerima 1⁄2 bikar pengukur dengan 2.5 larutan dua kali sehari untuk pengambilan;

  • Kanak-kanak berumur 2-5 tahun menerima 1/2 cawan pengukur dengan larutan oral 2.5 ml tiga kali sehari. - Untuk kanak-kanak berumur 6-12 tahun, dos ditingkatkan menjadi 1 cawan pengukur dengan 5 ml larutan oral 2-3 kali sehari.
  • Orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun biasanya menerima 2 gelas ukur dengan larutan 5 ml 3 kali sehari untuk beberapa hari pertama, kemudian dos dikurangkan menjadi 2 cawan ukur dengan larutan 5 ml dua kali sehari. - Kanak-kanak di bawah umur 2 tahun hanya boleh di bawah pengawasan perubatan. - Untuk kanak-kanak berumur 2-5 tahun, disyorkan dos 20 tetes 3 kali sehari (bersamaan dengan 3 kali 1 ml larutan).
  • Kanak-kanak dari 6-12 tahun menerima 40 tetes 2-3 kali sehari (sepadan dengan larutan 2-3 kali 2ml) dan
  • Orang dewasa atau kanak-kanak berusia lebih dari 12 tahun menerima 80 tetes 3 kali sehari selama beberapa hari pertama (sepadan dengan larutan 3 kali 4ml), setelah itu jumlahnya dikurangkan menjadi 2 kali 80 tetes sehari. - Tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah 6 tahun. - Kanak-kanak dari 6-12 tahun menerima setengah tablet 2-3 kali sehari.
  • Orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 12 tahun menerima 1 tablet 3 kali sehari untuk beberapa hari pertama, kemudian jumlahnya dikurangkan menjadi 1 tablet dua kali sehari. Tablet harus selalu diambil tanpa cairan dengan jumlah cecair yang mencukupi. - tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun;
  • Orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 12 tahun menerima 1/2 tablet effervescent 3 kali sehari untuk beberapa hari pertama, kemudian jumlahnya dikurangkan menjadi 1/2 tablet effervescent dua kali sehari.

Ini harus diambil setelah makanan larut dalam segelas air. - Walau bagaimanapun, kanak-kanak di bawah umur 2 tahun hanya boleh dirawat di bawah pengawasan perubatan. - Untuk kanak-kanak berumur 2-5 tahun, dos harian adalah 2 kali 1 supositoria,

  • Kanak-kanak dari 6-12 tahun menerima 1 supositoria 2-3 kali sehari.

Sekiranya boleh, supositoria ini harus dimasukkan ke dalam secara anal selepas buang air besar. Bentuk dos Ambroxol yang sering digunakan adalah sirap batuk. Bahan aktif boleh bertindak di kawasan kerongkong sejurus selepas pengambilan, melonggarkan lendir dan menghilangkan rasa sakit.

Kesan mukolitik dapat ditingkatkan dengan pengambilan cecair serentak. Berbanding dengan tablet, sirap batuk mempunyai permulaan tindakan yang lebih cepat. Sirap batuk Ambroxol tersedia dalam dos yang berbeza (antara 3 hingga 15 mg bahan aktif per ml larutan).

Dos yang paling kerap digunakan dalam sirap batuk adalah 15 mg per 5 ml larutan. Dalam dos ini, tidak digalakkan mengambilnya tanpa nasihat perubatan lebih dari 4 hingga 5 hari. Sekiranya gejala tidak membaik, doktor harus berunding dan prosedur selanjutnya harus dibincangkan.

Dos harian dan kekerapan penggunaan yang tepat bergantung pada usia pesakit. Anda juga boleh mengambilnya pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 12 tahun biasanya menerima 2 cawan pengukur dengan larutan 5 ml tiga kali sehari.

Bentuk dos Ambroxol yang sering digunakan ialah tablet. Namun, kesannya ditangguhkan, kerana bahan aktif pertama kali diserap ke dalam usus dan sampai ke tempat sakit tekak melalui aliran darah, di mana ia melarutkan lendir dan melegakan kesakitan. Tablet Ambroxol biasanya mengandungi 30 miligram bahan aktif.

Berbanding dengan bentuk dos yang lain, ini adalah dos Ambroxol yang agak tinggi. Atas sebab ini, tablet Ambroxol tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun. Kanak-kanak berumur antara 6 hingga 12 tahun harus mengambil setengah tablet dua hingga tiga kali sehari.

Kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas dan orang dewasa biasanya mengambil satu tablet Ambroxol tiga kali sehari. Sebaiknya ambil dengan jumlah cecair yang mencukupi. Tablet Ambroxol tidak boleh diambil selama lebih dari 4 hingga 5 hari tanpa nasihat perubatan.

Sekiranya gejala tidak membaik, doktor harus berunding dan prosedur selanjutnya harus dibincangkan. Tetes adalah satu lagi bentuk Ambroxol. Ini juga mempunyai kesan langsung mucolytic dan melegakan kesakitan pada leher kawasan.

Titisan Ambroxol mengandungi kira-kira 7.5 miligram per mililiter larutan. Dos yang tepat juga bergantung pada usia pesakit. Penggunaan pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun disyorkan hanya di bawah pengawasan perubatan.

Kanak-kanak berumur antara 2 hingga 6 tahun harus mengambil 20 tetes tiga kali sehari, kanak-kanak antara 6 dan 12 tahun menerima 40 tetes tiga kali sehari dan kanak-kanak berusia lebih dari 12 tahun dan orang dewasa menerima 80 tetes tiga kali sehari. Tetesan Ambroxol tidak boleh diambil selama lebih dari 4 hingga 5 hari tanpa nasihat perubatan. Sekiranya gejala tidak membaik, doktor harus berunding dan prosedur selanjutnya harus dibincangkan.

Lozenges adalah satu lagi bentuk Ambroxol. Pembubaran di kaviti oral dan juga leher membolehkan permulaan tindakan yang cepat. Satu lozenge mengandungi kira-kira 20 miligram bahan aktif.

Oleh kerana dosnya tinggi jika dibandingkan dengan sirap batuk dan Ambroxol, ia tidak boleh diambil oleh kanak-kanak di bawah umur 12 tahun. Kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun dan orang dewasa boleh mengambil sehingga 6 biji sepanjang hari. Pengambilan lozenges Ambroxol tidak boleh melebihi tempoh 3 hari.

Sekiranya gejala tidak membaik, doktor harus berunding dan prosedur selanjutnya harus dibincangkan. Bahan aktif Ambroxol juga boleh didapati dalam bentuk salap. Walau bagaimanapun, ini biasanya penyediaan gabungan dengan dimetil sulfoksida, yang juga mempunyai sifat analgesik dan anti-radang.

Berbanding dengan bentuk ambroxol lain, salap tidak digunakan untuk melarutkan lendir pada penyakit pernafasan. Sebaliknya, salap Ambroxol digunakan untuk merawat kesakitan neuropatik yang disebabkan oleh kerosakan tempatan pada serat saraf. Oleh kerana kesan salap tempatan pada salap, rasa sakit di kawasan kulit yang terjejas dapat dikurangkan setelah hanya 5 hingga 30 minit.

Tidak boleh menggunakan Ambroxol semasa mengandung dan penyusuan. Terutama semasa pertiga pertama mengandungAmbroxol tidak boleh diambil dalam apa jua keadaan. Bahan aktif boleh melalui plasenta dan dengan itu memasuki aliran darah bayi.

Tidak ada hasil kajian yang mencukupi mengenai kesan tepat Ambroxol pada tubuh bayi. Sebaiknya beralih ke produk ekspektoran lain (kadang-kadang juga herba) mengandung dan penyusuan. Pengambilan alkohol harus dielakkan semasa mengambil Ambroxol.

Ambroxol dimetabolisme dan dipecah di hati selepas penyerapan di dalam usus. Sekiranya hati ditekankan secara serentak oleh pengambilan alkohol secara berkala, kerosakan pada tisu hati mungkin berlaku. Sebaliknya, metabolisme dan degradasi ambroxol boleh dibendung jika hati sudah rosak.

Dalam kes ini, perlu dilakukan penyesuaian dos Ambroxol. Interaksi Ambroxol dengan pil tidak diketahui. Kajian dan hasil ujian tidak dapat menunjukkan pengaruh Ambroxol terhadap keberkesanan pil.

Beberapa kajian melaporkan hanya sedikit pengaruh pada konsistensi lapisan uterus (peningkatan kebolehtelapan untuk sperma), tetapi ini tidak mempunyai kesan yang relevan terhadap keberkesanan pil. Ambroxol tidak tersedia di farmasi dengan preskripsi. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pelbagai kesan sampingan, disyorkan berunding dengan doktor yang merawat atau ahli farmasi.

Di samping itu, terdapat risiko interaksi dengan ubat lain kerana metabolisme sediaan di hati. Juga perlu untuk menyesuaikan dos sekiranya berlaku buah pinggang atau disfungsi hati. Sekiranya gejala penyakit pernafasan tidak bertambah baik selepas rawatan dengan Ambroxol, doktor harus berunding dalam beberapa hari dan prosedur selanjutnya harus dibincangkan.

Terdapat banyak alternatif untuk Ambroxol untuk pembubaran lendir dan melegakan kesakitan pada penyakit pernafasan akut dan kronik. Salah satu penyediaan yang sering digunakan adalah asetilcysteine ​​(ACC). Ini adalah ubat ekspektoran yang sering diresepkan sebagai sebahagian daripada rawatan batuk kronik.

Acetylcysteine ​​mempunyai mekanisme tindakan yang berbeza dari ambroxol. Gabungan asetilcysteine ​​dengan ambroxol tidak digalakkan kerana kesan sampingan yang banyak dan kadang-kadang teruk boleh berlaku. Cirit-birit sering diperhatikan selepas mengambil Ambroxol.

Kadang-kadang loya dan muntah diiringi oleh sakit perut mungkin berlaku. Demam dan reaksi hipersensitiviti juga boleh berlaku (bengkak, gatal, bernafas kesukaran dan ruam kulit). Dalam kes yang jarang berlaku pedih ulu hati mungkin berlaku.

Jarang sekali, hipersensitiviti boleh berubah menjadi kejutan anaphylactic. Sembelit, peningkatan air liur, dehidrasi daripada saluran pernafasan atau pembuangan hidung yang kuat dan gangguan kencing juga boleh berlaku sebagai kesan sampingan yang sangat jarang berlaku. Ambroxol tidak boleh digunakan jika diketahui alergi terhadap ambroxol hidroklorida atau mana-mana ramuan lain dari ubat tersebut.

Lozenges tidak boleh diambil jika anda tidak bertoleransi fruktosa, sebagai sorbitol digunakan sebagai bahan tambahan. Perhatian juga disarankan dalam kes intoleransi galaktosa, intoleransi glukosa-galaktosa dan kekurangan laktase lobule. Ulser membran mukus tidak boleh dirawat dengan lozeng Ambroxol.

Sekiranya terdapat kecenderungan alergi atau sistem bronkus yang sensitif, penyedutan Ambroxol harus dielakkan, kerana otot saluran pernafasan boleh menjadi sesak. Sekiranya perubahan pada kulit atau selaput lendir dikesan, doktor harus segera berjumpa, kerana bentuk Lyell atau Sindrom Stevens-Johnson mungkin hadir. Pesakit dengan teruk buah pinggang dan disfungsi hati harus menggunakan Ambroxol dengan berhati-hati.

Kekurangan ginjal boleh menyebabkan produk kerosakan ubat terkumpul di hati. Beberapa penyakit bronkus yang jarang berlaku seperti sindrom silia malignan tidak boleh dirawat dengan Ambroxol kerana terdapat risiko kesesakan rembesan. Persediaan retard tidak boleh digunakan untuk jangka masa yang lebih lama dalam kes histamin sikap tidak bertoleransi.

Wanita hamil dan ibu menyusu harus menahan diri dari rawatan jika mungkin, kerana Ambroxol dapat melintasi penghalang plasenta dan juga memasuki susu ibu. Berkenaan dengan rawatan dan kemungkinan kesan sampingan, tidak ada hasil kajian yang mencukupi di sini. Sekiranya Ambroxol diambil bersama dengan ubat penahan batuk (antitussive), refleks batuk yang berkurang dapat menyebabkan pengumpulan rembesan yang tidak dapat batuk. Penggunaan kedua-dua ubat tersebut harus selalu ditemani oleh doktor.