Ameloblastoma: Punca, Gejala & Rawatan

Ameloblastoma adalah jenis tumor khas yang bersifat invasif tempatan. Nama tumor terdiri daripada dua perkataan Yunani untuk 'kuman' dan 'enamel'. Ameloblastoma berasal dari sel-sel yang bertanggungjawab untuk pembentukan gigi enamel.

Apa itu ameloblastoma?

Ameloblastoma adalah sejenis tumor khas yang bersifat invasif tempatan. Ia berasal dari sel-sel yang bertanggungjawab untuk pembentukan gigi enamel. Asas untuk perkembangan ameloblastoma adalah gigi. Khususnya, sel-sel pembentukan enamel gigi secara signifikan terlibat dalam genesis ameloblastoma. Pada dasarnya, ameloblastoma adalah tumor odontogenik yang berasal dari gigi. Perkembangan tumor berkaitan dengan anlagen gigi, yang sudah ada pada embrio. Anlagen awal gigi kemudian ini dibahagikan kepada kawasan ectodermal dan mesodermal. Ameloblastoma muncul berulang pada banyak pesakit, tetapi dalam kebanyakan kes mereka adalah tumor jinak. Ini bermaksud bahawa mereka yang menderita ameloblastoma biasanya tidak perlu bimbang tentang metastasis. Hanya dalam beberapa kes yang luar biasa, ameloblastoma terdapat sebagai tumor malignan. Pada prinsipnya, ameloblastoma dibezakan menjadi jenis plexiform dan jenis penyakit folikular.

Punca

Faktor dan korelasi patogenesis ameloblastoma yang tepat tidak difahami pada masa ini. Pelbagai kajian perubatan menyiasat penyebab penyakit ini. Namun, sehingga kini, hampir tidak ada pernyataan yang boleh dipercayai mengenai perkembangan ameloblastoma.

Gejala, keluhan, dan tanda

Gejala ameloblastoma bergantung pada peringkat penyakit dan kadang-kadang berbeza dalam kes individu. Dalam banyak kes, ameloblastoma hanya ditemui secara kebetulan semasa pemeriksaan perubatan lain. Ameloblastoma sering muncul sebagai pembengkakan di kawasan rahang, tetapi tidak menyebabkan kesakitan. Kira-kira satu pertiga dari ameloblastoma berdasarkan sista folikular. Semasa perkembangan ameloblastoma selanjutnya, proses penyerapan yang disebut berlaku. Akibatnya, mungkin terdapat perubahan pada kedudukan gigi. Kerana perpindahan ini, pasti saraf kadang-kadang ditekan, sehingga orang-orang mengalami gangguan kepekaan. Pada asasnya, ameloblastoma enam kali lebih mungkin berkembang di kawasan Rahang bawah daripada di rahang atas. Di dalam Rahang bawah, ameloblastoma sering dilokalisasi pada sudut rahang yang disebut, ketika berada di rahang atas ia sering berlaku di kawasan taring gigi. Dalam kebanyakan kes, ameloblastoma berkembang antara dekad ketiga dan keempat kehidupan. Sebagai tambahan, ameloblastoma berlaku dengan frekuensi yang hampir sama pada pesakit wanita dan lelaki.

Diagnosis dan perkembangan

Dalam banyak kes, diagnosis ameloblastoma dibuat agak lewat atau kebetulan. Ini kerana pada awal penyakit, pesakit yang terjejas hampir tidak mengalami apa-apa kesakitan atau kerengsaan lain. Hanya dalam perkembangan ameloblastoma selanjutnya barulah tumor dapat dilihat melalui tanda-tanda tertentu. Sebagai contoh, ia menjadi semakin kelihatan atau merosakkan kepekaan. Pesakit dengan gejala seperti itu berunding dengan doktor umum mereka, yang biasanya melakukan rujukan kepada pakar. Anamnesis awal memberi tahu doktor yang merawat mengenai simptomologi, masa aduan pertama, latar belakang perkembangan atau pelupusan genetik yang berpotensi relevan. Pemeriksaan klinikal seterusnya merangkumi analisis histologi ameloblastoma. Sebagai tambahan, Sinar X pemeriksaan biasanya digunakan untuk menggambarkan kawasan rahang yang berpenyakit. Dalam kes ameloblastoma, perubahan penyetempatan gigi sering dapat dilihat di sini. Selanjutnya, kawasan rahang yang ringan tulang kelihatan (istilah perubatan "osteolisis"). Selain itu, pesakit biasanya menjalani tomografi komputer. Berkenaan dengan diagnosis akhir ameloblastoma, doktor harus mempertimbangkan pelbagai penyakit yang kadang-kadang dikelirukan dengan ameloblastoma. Sebagai contoh, doktor tidak termasuk fibroma ameloblastik, odontoameloblastoma, osteosarcoma, tumor sel skuamosa odontogenik, dan fibroodontoma ameloblastik. Di samping itu, doktor membezakan ameloblastoma dari ameloblastic fibrodentinoma, tumor Pindborg, sista folikular mandibula, sista radikular dari hujung akar, sel gergasi granuloma, dan tumor odontogenik keratocystic. Sekali diagnosis pembezaan telah selesai, diagnosis ameloblastoma dianggap agak mapan.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Ameloblastoma mesti dirawat oleh doktor. Sekiranya penyakit ini tidak dirawat, tumor boleh merebak ke kawasan lain di badan dan menyebabkan ketidakselesaan atau komplikasi di kawasan tersebut. Sebagai peraturan, ameloblastoma membawa kepada pengurangan atau pembatasan kepekaan. Oleh itu, doktor harus selalu mendapatkan nasihat sekiranya terdapat gangguan sensori atau gangguan kepekaan pada rahang atau gigi. Selalunya, aduan ini berlaku tanpa sebab tertentu dan tidak dapat dikaitkan dengan penyakit atau sebab tertentu. Terutama gigi taring sering terkena gangguan ini. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, ameloblastoma ditemui semasa pemeriksaan. Rawatan biasanya dilakukan oleh doktor gigi atau oleh pakar bedah. Tidak ada aduan lagi dan penyakit ini dapat dibendung dengan baik. Walaupun selepas rawatan, pesakit mesti melakukan pemeriksaan secara berkala untuk memastikan tumor itu dikeluarkan sepenuhnya.

Rawatan dan terapi

Pilihan untuk terapi fokus ameloblastoma terutamanya dalam satu arah tetapi agak berjaya pada kebanyakan individu. Dalam sebilangan besar kes, doktor memutuskan untuk membuang ameloblastoma melalui campur tangan pembedahan. Jarak kira-kira setengah sentimeter dijaga untuk memastikan penyingkiran tisu yang tidak normal dengan selamat. Selepas reseksi ameloblastoma, pembinaan semula tulang rahang biasanya berlaku semasa operasi yang sama. Selepas prosedur pembedahan, prognosis ameloblastoma agak baik. Walau bagaimanapun, ameloblastoma mempunyai kecenderungan yang kuat untuk berulang. Atas sebab ini, pesakit perlu menjalani pemeriksaan rutin walaupun selepas pembedahan berjaya. Ini dilakukan pada selang waktu enam atau dua belas bulan dan berlangsung selama beberapa tahun. Dengan cara ini, sebarang ameloblastoma yang berulang berlaku dengan cepat dapat dikenal pasti.

Prospek dan prognosis

Dalam banyak kes, rawatan untuk ameloblastoma dimulakan lewat kerana ameloblastoma didiagnosis hanya secara kebetulan atau semasa pemeriksaan susulan. Pesakit mungkin mengalami penggantian gigi dalam prosesnya, yang terutama berlaku tanpa sebab tertentu. Dalam beberapa kes, kesakitan mungkin juga berlaku. Selanjutnya, mereka yang terjejas juga mengalami gangguan kepekaan secara keseluruhan kaviti oral. Kerana gangguan ini, pengambilan cecair dan makanan mungkin terganggu. Sekiranya tumor ini tidak dirawat, jangka hayat orang yang terjejas akan berkurang dengan ketara dan kematian akan berlaku pada peringkat awal. Rawatan itu sendiri berlaku melalui pembedahan, di mana tumor dikeluarkan. Sebagai peraturan, ameloblastoma juga memerlukan pembinaan semula tulang rahang supaya orang yang terjejas tidak mengalami kerosakan akibatnya. Jangka hayat tidak terhad dengan rawatan yang berjaya dan awal. Dalam kebanyakan kes, walaupun setelah pembedahan berjaya, penderita diharuskan melakukan pemeriksaan untuk mencegah terjadinya kanser dari membentuk semula atau merebak ke kawasan badan yang lain.

pencegahan

Maklumat khusus mengenai pencegahan yang berjaya langkah-langkah mengenai ameloblastoma tidak mungkin. Punca penyakit tidak difahami dengan baik dan faktor-faktor risiko kurang difahami.

Susulan

Dalam kebanyakan kes ameloblastoma, pesakit tidak mempunyai pilihan untuk rawatan selepas. Dalam kes ini, orang yang terjejas selalu bergantung pada rawatan, dan tanpa rawatan, kematian biasanya berlaku. Tumor dikeluarkan dengan bantuan prosedur pembedahan. Biasanya tidak ada komplikasi tertentu dan perjalanan penyakitnya positif. Selepas prosedur, pesakit harus berehat dan menjaga tubuhnya. Oleh itu, aktiviti sukan atau aktiviti berat lain tidak digalakkan selepas prosedur. Begitu juga, makanan pepejal tidak boleh diambil secara langsung selepas prosedur untuk melindungi makanan kaviti oral. Selanjutnya, dalam kes ameloblastoma, setelah tumor dikeluarkan, rawatan harus diambil antibiotik secara berkala untuk mencegah keradangan dan ketidakselesaan selanjutnya. Walaupun setelah berjaya dikeluarkan, pemeriksaan rutin tetap harus dilakukan untuk mengesan dan menghilangkan tumor lebih lanjut pada tahap awal. Ini adalah satu-satunya cara untuk memastikan jangka hayat normal bagi pesakit. Dalam beberapa kes, hubungan dengan penderita ameloblastoma lain juga dapat membantu, kerana ini membawa kepada pertukaran maklumat yang dapat membuat kehidupan sehari-hari lebih mudah.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Setelah ameloblastoma didiagnosis, mereka yang terjejas harus mendapat maklumat mengenai penyakit tumor. Perbincangan bermaklumat dengan doktor dan psikososial kanser pusat kaunseling mengurangkan ketidaktentuan dan ketakutan. Langkah-langkah seperti sukan, menari, melukis atau menyanyi membantu mengurangkan perasaan sakit, marah dan putus asa dan juga mengurangkan batin ketegangan. Pengalaman kesakitan sebenarnya dapat dikurangkan melalui aktiviti santai. Relaksasi teknik dari yoga atau quigong juga menyokong pemulihan dengan menguatkan sistem imun. Kanser pesakit biasanya dapat memanfaatkan tawaran terapi khas untuk mengatasi ketidakselesaan yang disertai dengan barah konservatif terapi. Yang sihat diet sama pentingnya. The diet harus terdiri daripada banyak buah-buahan dan sayur-sayuran serta ikan dan unggas. Daging merah dari daging babi atau daging lembu harus dielakkan jika berlaku ameloblastoma, kerana ia dapat memburukkan lagi kapal. Sebaik-baiknya, makanan harus disediakan segar sehingga semua vitamin dikekalkan sebanyak mungkin. Sama ada terapi alternatif sesuai mesti diputuskan secara individu. Pesakit Ameloblastoma harus berunding dengan doktor yang bertanggungjawab dan memulakan yang betul langkah-langkah untuk mempromosikan pemulihan dan meningkatkan kesejahteraan secara optimum. Sekiranya kursus itu teruk, kehendak hidup dan urusan organisasi lain harus diatur lebih awal.