Amelogenesis Imperfecta: Punca, Gejala & Rawatan

Amelogenesis tidak sempurna adalah penyakit pergigian genetik. Kongenital enamel hipoplasia mengakibatkan pembentukan enamel terganggu. Gigi yang terkena mempunyai risiko meningkat karies dan sangat sensitif terhadap suhu. Pada prinsipnya, sebarang gigi boleh terkena amelogenesis imperfecta.

Apa itu amelogenesis imperfecta?

Sebab utama perkembangan amelogenesis imperfecta adalah gangguan dari enamel pembentukan. Gangguan kongenital enamel pembentukan yang berlaku pada amelogenesis imperfecta disebabkan oleh protein kepincangan itu. Enamel gigi terutamanya terdiri daripada mineral strukturnya dikendalikan oleh komponen protein tertentu. The protein bertanggungjawab untuk amelogenesis imperfecta adalah enamelin, ameloblastin, amelogenin dan tuftelin. Gigi yang terkena amelogenesis imperfecta menunjukkan perubahan warna kekuningan hingga kelabu atau kecoklatan. Amelogenesis imperfecta dikelompokkan pada individu dengan apa yang disebut sindrom Williams-Beuren.

Punca

Penyebab utama perkembangan amelogenesis imperfecta adalah gangguan pembentukan enamel. Dalam kes ini, kecenderungan terjejas pembentukan enamel adalah kongenital. Penyakit ini boleh diwarisi sama ada autosomal-resesif, autosomal-dominan atau x-chromosomal. Bergantung pada penyetempatan amelogenesis imperfecta, bentuk penyakit berbeza. Di samping itu, pemerhatian menunjukkan bahawa amelogenesis imperfecta lebih kerap berlaku dengan pelbagai gangguan gigi, misalnya, dalam kombinasi dengan gangguan letusan gigi, pembentukan zat keras di pinggir pulpa gigi, penyerapan semula akar, atau kekurangan gigi.

Gejala, keluhan dan tanda

Amelogenesis imperfecta dapat, pada prinsipnya, mempengaruhi gigi yang merosot dan kekal. Penyakit ini dapat menampakkan diri dalam pelbagai gejala yang berbeza. Sebagai contoh, gigi mungkin menunjukkan perubahan visual, seperti permukaan kasar dan kusam atau perubahan warna kekuningan hingga kecoklatan. Permukaan enamel mungkin berkilat dan mudah terkena serpihan cepat. Ketebalan enamel sering dikurangkan di tempat atau di kawasan yang luas. Di samping itu, gigi yang terkena amelogenesis imperfecta biasanya hipersensitif dan sangat sensitif terhadap suhu tinggi dan rendah. Mungkin terdapat kekurangan titik kontak dengan gigi yang berdekatan dan enamel yang sangat lembut. Di samping itu, amelogenesis imperfecta boleh membawa kepada pelbagai kemerosotan gusi, misalnya dalam bentuk gingivitis atau hiperplasia gingival. Gejala lain yang mungkin termasuk gigitan terbuka frontal dan kehilangan ketinggian gigitan. Secara amnya, amelogenesis imperfecta mungkin berkaitan dengan kesakitan pada gigi yang sesuai untuk pesakit yang terkena.

Diagnosis dan kursus

Dalam konteks diagnosis amelogenesis imperfecta, mesti diambil kira bahawa terdapat banyak manifestasi penyakit yang berlainan. Atas sebab ini, teliti sejarah perubatan sangat penting. Di satu pihak, ini dapat menentukan sama ada amelogenesis imperfecta disebabkan oleh komponen keturunan. Sebaliknya, pembezaan dari penyakit gigi yang lain dengan simptom yang serupa sangat relevan agar dapat memulakan rawatan yang mencukupi. Sinar X peperiksaan boleh digunakan untuk menentukan sama ada ketumpatan dari enamel dikurangkan. Sebagai sebahagian daripada diagnosis pembezaan, penyakit lain mesti dikesampingkan. Ini termasuk, misalnya, gangguan pembentukan enamel yang diperoleh atau dentinogenesis imperfecta, yang merupakan gangguan struktur warisan autosomal yang diwarisi gigi (letusan gigi dari rahang). Displasia enamel, yang mungkin berkaitan dengan penyakit lain, juga mesti dikecualikan. Gejala yang serupa dengan amelogenesis imperfecta juga dilihat pada gigi Turner atau fluorosis gigi.

Komplikasi

Amelogenesis imperfecta adalah kecacatan kongenital yang merosakkan enamel gigi. Ia adalah penyakit yang jarang berlaku dan mempunyai pelbagai manifestasi. Anamnesis terperinci membantu mengelakkan komplikasi serius. Lecet besar dan kehilangan gigi sudah berlaku di gigi susuPengambilan makanan menjadi sukar, radang menyakitkan dan demam membuat anak menderita dan pemerolehan bahasa hanya dapat berkembang dengan baik. Gigi mula berkelip, bertindak balas secara hipersensitif terhadap perbezaan suhu dan selalunya gejala disertai dengan pertumbuhan pada gusi dan gingivitis. Dengan menggunakan diagnostik pembezaan, diagnosis dapat dipastikan dan intervensi terapi awal dimulakan. Kaedah ini sangat penting untuk kanak-kanak kecil, sehingga gigi dapat berkembang dengan cara yang berfungsi. Perkara yang sama berlaku untuk orang dewasa yang terkena kehilangan gigi. Di sini, sebagai tambahan kepada kehilangan gigitan kekuatan dan ketinggian gigitan, aspek estetika turut dimainkan. Enamel ketumpatan diukur berdasarkan Sinar X pemeriksaan. Bergantung pada tahap lanjut, gigi, dan pada kanak-kanak malah gigi susu, dilengkapi dengan mahkota jalur atau keluli atau tambalan yang terbuat dari plastik, seramik semua atau zirkonium dioksida. Dengan cara ini, mereka dipelihara selama mungkin. Amelogenesis imperfecta dapat memberi pesakit psikologi dan fizikal kepada pesakit tekanan, tetapi komplikasi dapat dielakkan jika didiagnosis tepat pada waktunya.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Oleh kerana amelogenesis imperfecta, dalam kebanyakan kes terdapat peningkatan pembentukan karies pada gigi. Dalam kebanyakan kes, kehidupan orang yang terjejas tidak dibatasi oleh penyakit ini sekiranya baik kebersihan mulut diperhatikan. Walau bagaimanapun, pemeriksaan dan rawatan berkala di doktor gigi diperlukan untuk mengelakkan kerosakan pada gigi secara kekal. Sebagai peraturan, doktor harus berunding apabila amelogenesis imperfecta menyebabkan karies pada gigi. Dalam kes ini, doktor gigi mesti berunding. Sudah tentu, doktor gigi juga harus dihubungi untuk rawatan semua aduan mulut yang lain. Tidak ada penyembuhan spontan. Caries menunjukkan dirinya selewat-lewatnya pada kesakitan di gigi yang terkena. Ini dapat dihilangkan dengan mudah dan tanpa komplikasi, sehingga orang yang terkena tidak mengalami keluhan selanjutnya. Yang paling penting, ibu bapa mesti mengajar anak mereka dengan baik kebersihan mulut untuk mengelakkan perkembangan karies.

Rawatan dan terapi

Dalam konteks amelogenesis imperfecta, biasanya terdapat lelasan gigi yang kuat dan cepat. Atas sebab ini, intervensi terapeutik tepat pada masanya selalu dianjurkan. Kerana pemakaian gigi yang berlebihan, ketinggian gigitan pesakit dapat dikurangkan dengan cepat, yang boleh membawa menghadapi masalah serius, misalnya ketika menghancurkan makanan. Sekiranya gigi susu terjejas oleh amelogenesis imperfecta, tampalan plastik, mahkota keluli atau mahkota jalur merupakan kaedah yang sering digunakan. Ini membolehkan gigi bayi tetap berada di tempatnya sehingga secara semula jadi rontok, membolehkan anak makan dengan kerap. Pemeliharaan susu gigi juga sangat relevan untuk perkembangan pertuturan yang tidak terganggu. Dalam kes amelogenesis imperfecta pada masa dewasa, pelbagai jenis mahkota, misalnya dengan seramik penuh atau zirkonium dioksida, dapat digunakan sebagai tambahan pada tampalan plastik. Dalam kes ini, terapi harus dimulakan pada waktunya untuk mengurangkan kerosakan serius. Selain itu, batasan dapat dihilangkan lebih awal dengan cara ini. Gigi yang terkena amelogenesis imperfecta dapat dipulihkan secara estetik dan berfungsi. Ini sangat penting memandangkan fakta bahawa amelogenesis imperfecta juga merupakan beban psikologi bagi pesakit yang terkena dalam banyak kes. Enamel lembut, yang berubah menjadi kekuningan atau kecoklatan dan cepat hilang, menyebabkan bukan sahaja ketidakselesaan tempatan tetapi juga kemerosotan penampilan visual individu. Ini benar terutamanya apabila gigi yang terkena terletak di bahagian depan gigi.

Prospek dan prognosis

Sebagai peraturan, amelogenesis imperfecta mengakibatkan peningkatan risiko terkena karies. Akibatnya, gigi orang yang terjejas sering sensitif kesakitan dan suhu, jadi mungkin ada rasa tidak selesa atau sakit ketika mengambil makanan atau cecair. Begitu juga, ini mengurangkan kualiti hidup pesakit dan, dalam keadaan terburuk, boleh membawa hingga kehilangan gigi. Tambahan pula, mereka yang terjejas sering menderita keradangan akar gigi kerana amelogenesis imperfecta. Ini kemudian mesti dikeluarkan dengan campur tangan perubatan. Ini juga boleh menyebabkan kerosakan pada gusi dan keseluruhannya kaviti oral. Orang yang terjejas biasanya bergantung pada lawatan berkala ke doktor gigi untuk mengelakkan masalah pada gigi. Sekiranya amelogenesis imperfecta telah menyebabkan karies, gigi mesti diisi atau diganti dengan implan. Ini biasanya tidak menimbulkan rasa tidak selesa atau kesakitan. Sebagai peraturan, isian plastik bertahan lama, sehingga tidak perlu diperbaharui lagi.

pencegahan

Oleh kerana amelogenesis imperfecta adalah penyakit gigi yang diwarisi, tidak ada yang berkesan langkah-langkah untuk pencegahan. Sekiranya terdapat tanda-tanda yang menunjukkan amelogenesis imperfecta, seperti gejala visual atau deria, doktor gigi mesti segera berjumpa. Ini sangat relevan untuk kanak-kanak yang berpenyakit susu gigi. Tepat pada masanya terapi dapat mencegah komplikasi dan membolehkan individu yang terkena menyerap dan mengisar makanan yang sebahagian besarnya tidak terganggu.

Penjagaan selepas itu

Sebagai peraturan, pilihan untuk rawatan susulan penyakit ini sangat terhad. Dalam kes ini, pesakit terutamanya bergantung pada rawatan langsung oleh doktor untuk mengurangkan gejala amelogenesis imperfecta dan mencegah komplikasi selanjutnya. Oleh kerana amelogenesis imperfecta tidak sembuh dengan sendirinya, rawatan penyakit ini sangat penting. Jangka hayat orang yang terjejas tidak terjejas secara negatif oleh penyakit ini. Sebagai peraturan, dalam kes amelogenesis imperfecta, pesakit bergantung pada rawatan oleh doktor gigi. Dalam kes ini, diagnosis awal sangat berguna untuk mengelakkan kerosakan dan kerosakan gigi lebih lanjut. Dalam kes yang teruk, sebilangan gigi mungkin perlu diganti sepenuhnya untuk mengurangkan atau membatasi sepenuhnya gejala amelogenesis imperfecta. Orang yang terjejas harus terus memerhatikan perkara biasa langkah-langkah kebersihan gigi dan juga memberi perhatian kepada yang sihat diet yang tidak menyerang gigi. Doktor gigi juga boleh memberi petua mengenai kesihatan kebersihan mulut. Dalam kebanyakan kes, amelogenesis imperfecta menghasilkan positif penyakit ini.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Sekiranya terdapat kecacatan keturunan (displasia) enamel, kaedah terbaik untuk menolong diri sendiri adalah berunding tepat pada masanya dengan doktor gigi yang sudah berpengalaman di terapi penyakit ini, yang agak jarang berlaku. Rawatan awal sangat penting pada kanak-kanak, kerana amelogenesis imperfecta sering disertai dengan kehilangan hubungan rahang menegak dan gangguan letusan gigi. Pada kanak-kanak, gejala ini boleh menyebabkan gangguan dalam pengambilan makanan dan perkembangan pertuturan. Kesakitan semasa makan cepat disertai oleh kekurangan zat makanan pada kanak-kanak, yang boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan fizikal keseluruhan. Kesukaran dengan pertuturan membawa kepada pengasingan sosial. Adalah tidak biasa bagi persekitaran sosial untuk mencurigai mental secara salah terencat akal. Oleh itu, ibu bapa harus memastikan bahawa amelogenesis imperfecta pada anak mereka dirawat dengan segera dan mencukupi. Rawatan profesional juga penting untuk orang dewasa. Penggunaan penutup plastik dan mahkota dapat memelihara gigi yang terkena selama mungkin. Pada masa yang sama, masalah perubahan warna enamel yang teruk, yang hanya bersifat kosmetik tetapi secara psikologi sangat tertekan, dapat dihilangkan. Kesan sampingan lain dari amelogenesis imperfecta, terutamanya kronik gingivitis, dapat dicegah dengan kebersihan yang teliti dalam perawatan gigi. Gigi harus dibersihkan dengan berhati-hati dengan berus gigi yang lembut selepas setiap kali makan. Berus gigi harus diganti dengan kerap dan dibersihkan di antara dengan panas mendidih air.