Asid Amidotrizoik: Kesan, Kegunaan & Risiko

Asid amidotrizoik, an yodium-mengandungi ejen kontras, adalah pilihan utama untuk pemeriksaan saluran gastrousus dan untuk pemeriksaan urologi. Untuk pemeriksaan dan prosedur kecil di kawasan ini, asid amidotrizoik adalah antara persediaan yang disukai kerana kesan sampingan adalah terhad dan agen dapat dibersihkan dengan cepat oleh buah pinggang.

Apakah asid amidotrizoik?

Asid amidotrizoik adalah x-Ray ejen kontras yang mengandungi yodium dan adalah air larut. Asid amidotrizoik adalah Sinar X ejen kontras yang mengandungi yodium dan adalah air larut. Ia juga mempunyai tinggi osmolaliti, antara lima hingga lapan kali ganda daripada darah. Istilah ini digunakan dalam cecair badan untuk menerangkan pengedaran of air antara sel individu. Ejen kontras ini boleh diberikan secara lisan, rektum, atau melalui suntikan, yang berbentuk pelbagai garam penyelesaian. Biasanya, ini adalah meglumine, natrium atau L-lisin sebatian. Ini garam mempunyai kecenderungan rendah untuk mengikat protein, itulah sebabnya pentadbiran asid amidotrizoik dikaitkan dengan sedikit kesan sampingan. Asid amidotrizoik digunakan secara eksklusif dalam pemeriksaan radiologis, terutamanya untuk pemeriksaan gastrointestinal dan urologi.

Tindakan farmakologi

Seperti semua agen kontras yang lain, asid amidotrizoik digunakan untuk menggambarkan fungsi dan struktur badan dengan lebih baik semasa pemeriksaan radiologi, ultrasound atau MRI. Pada tahap molekul, asid amidotrizoik mengandungi tiga atom yodium per molekul. Ini menyebabkan kapal di mana sediaan telah disuntik untuk membuang Sinar X bayangan dan dengan itu menjadi kelihatan pada gambar. Dalam asid amidotrizoik, atom yodium disusun secara simetri, yang mewujudkan kontras yang diperlukan ketumpatan. Di samping itu, penyediaan mengandungi kumpulan karboksi, yang merupakan kumpulan berfungsi yang bertanggungjawab untuk pembentukan garam. Ciri khas kumpulan karboks adalah ikatan dua oksigen atom dan kumpulan hidroksil dengan ikatan tunggal. Kumpulan karbok adalah kumpulan fungsional yang paling kerap berlaku di alam semula jadi. Di samping itu, asid amidotrizoik mempunyai kumpulan asetilamino, yang mengurangkan kelarutan lemak molekul ubat. Akibatnya, kecenderungan untuk pengikatan protein menurun dengan ketara. Kerana kecenderungan rendah untuk pengikatan protein, kerosakan kerosakan membran berlaku apabila asid amidotrizoik diberikan, dan enzim cenderung untuk dihambat dalam cara tindakan mereka.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Ejen kontras yang mengandungi asid amidotrizoik digunakan dalam radiologi terutamanya untuk tujuan berikut: Untuk menggambarkan saluran gastrointestinal pada radiografi. Ini benar terutamanya apabila terdapat kecurigaan bahawa perut atau usus mungkin berlubang. Berbanding dengan media kontras yang mengandungi barium sulfat, asid amidotrizoik menawarkan kelebihan kimia peritonitis tidak boleh berlaku sekiranya sediaan harus meresap ke rongga perut. Oleh itu, dengan menggunakan asid amidotrizoik, campur tangan pembedahan untuk merawat peritonitis dapat dielakkan. Oleh kerana kesan sampingan yang berpotensi ini dapat dihilangkan dengan asid amidotrizoik, sediaan juga dapat digunakan pada kepekatan yang agak tinggi, yang memungkinkan pengimejan saluran gastrousus dengan lebih terperinci. Sebagai tambahan, asid amidotrizoik digunakan sebagai agen kontras dalam urologi dan endoskopi, misalnya ketika saluran kencing mengalir seperti pelvis buah pinggang, ureter, kencing pundi kencing or uretra hendak diperiksa. Asid amidotrizoik juga digunakan untuk memeriksa pundi hempedu, bile saluran atau saluran pankreas dengan lebih terperinci. Kaedah untuk kolangiopancreatikografi retrograde endoskopi digunakan untuk tujuan ini. Dengan prosedur ini, campur tangan terapi mungkin dilakukan selain diagnosis. Prosedur terapi khas yang dilakukan dengan kolangiopancreatografi retrograde endoskopi termasuk pembukaan bile saluran atau penyingkiran batu karang. Biasanya, endoskop yang mempunyai skop pandangan sisi dimasukkan secara lisan untuk jenis prosedur ini. Asid amidotrizoik disuntik ke organ yang terjejas terhadap arah bile aliran untuk peperiksaan.

Risiko dan kesan sampingan

Asid amidotrizoik tidak boleh digunakan pada pesakit yang mempunyai penyakit kardiovaskular, air terganggu atau elektrolit mengimbangi atau fungsi tiroid, atau yang sensitif terhadap media kontras yang mengandungi yodium. Sebabnya: masalah ini dapat ditingkatkan dengan banyak pentadbiran asid amidotrizoik; dalam kes yang melampau, pesakit yang mengalami masalah peredaran darah mungkin juga menderita serangan jantung. Kesan sampingan lain yang boleh berlaku termasuk pelbagai reaksi alahan, kejang, dan bernafas gangguan. Gangguan saluran pencernaan juga sering berlaku. Kesan sampingan yang biasa dinyatakan di kawasan ini termasuk loya dan muntah, dan cirit-birit.