Amikacin: Kesan, Kegunaan & Risiko

Amikacin digunakan sebagai antibiotik terhadap pelbagai penyakit saluran pernafasan, terhadap aduan di perut dan juga terhadap jangkitan pada buah pinggang atau terbakar luka dan meningitis. Ia biasanya mudah ditoleransi antibiotik yang mempunyai sedikit kesan sampingan yang biasa.

Apa itu amikasin?

Amikacin digunakan sebagai antibiotik, misalnya, terhadap pelbagai penyakit saluran pernafasan, terhadap aduan di perut dan juga terhadap jangkitan pada buah pinggang. Amikacin tergolong dalam kumpulan antibiotik berdasarkan aminoglikosida dan bertindak secara eksklusif terhadap aerobik dan gram negatif bakteria. Ia biasanya diberikan secara intravena atau secara langsung intramuskular, hanya ada satu pengecualian dalam bentuk tablet. Oleh itu, ia juga merupakan satu-satunya aminoglikosida yang diberikan dalam bentuk lain sama sekali (di luar suntikan). Amikacin umumnya bertoleransi dengan baik dan boleh diberikan kepada orang-orang pertengahan umur dan juga warga tua.

Tindakan Farmakologi

Sebagai antibiotik, amikasin bertindak secara eksklusif terhadap tertentu bakteria dan tidak boleh menyebabkan kesan langsung pada organ individu, kecuali kesan sampingan. Setelah diberikan, ubat berasaskan aminoglikosida cuba mengganggu secara langsung dengan apa yang disebut biosintesis protein yang dijangkiti bakteria. Sintesis ini dihambat oleh amikasin dan pembentukan baru protein, yang diperlukan untuk metabolisme, dicegah sepenuhnya oleh bahan aktif. Bakteria yang dijangkiti tidak lagi berdaya maju dan juga tidak dapat membiak. Dalam jangka masa yang agak singkat, ini semestinya membawa hingga kematian semua bakteria yang dijangkiti. Dari bahan aktif sebenar di Amikacin, hanya sekitar 11% yang memasuki [[aliran darah]], di mana ia mengikat secara langsung ke plasma protein. "Jangka hayat" plasma ini adalah tiga jam. Selama ini, amikasin memberikan kesan yang dijelaskan. Selepas itu, bahan aktif biasanya dikeluarkan sepenuhnya dalam air kencing, jadi tidak ada sisa di dalam badan pesakit. Berapa lama rawatan dengan amikacin bergantung pada keparahan penyakit dan oleh itu berbeza dari pesakit ke pesakit.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Amikacin hampir selalu diberikan secara intravena atau intramuskular. Hanya ada beberapa persiapan yang disampaikan secara lisan atau dengan cara lain. Ubat itu sendiri digunakan untuk pelbagai penyakit yang berbeza: Terutama, amikacin berfungsi sebagai rawatan untuk jangkitan pernafasan yang disebabkan oleh bakteria, dan juga dapat memerangi pelbagai jangkitan di perut (seperti peritonitis dalam kes biasa). Luka bakar ringan hingga sederhana luka juga antara penggunaan antibiotik. Dalam kes ringan hingga sederhana meningitis or endokarditis, amikacin juga dapat menghasilkan peningkatan gejala. Amikacin juga digunakan untuk jangkitan septik buah pinggang dan keseluruhan sistem genitouriner ketika lain dadah direka khas untuk organ ini tidak memberikan kelegaan. Dalam kes bakteria umum atau sepsis, amikacin juga digunakan. Amikacin tidak mempunyai penggunaan yang terbaik dari pengetahuan semasa kami. Juga, ubat tersebut tidak boleh digunakan pada bayi baru lahir atau bayi pramatang atau jika hipersensitiviti terhadap aminoglikosida berdasarkan antibiotik lazim. Semasa mengandung dan penyusuan, pentadbiran amikacin juga tidak digalakkan, kerana dengan cara ini (susu ibu) kanak-kanak juga boleh bersentuhan dengan bahan aktif.

Risiko dan kesan sampingan

Kesan sampingan amikacin yang biasa merangkumi pelbagai gangguan saluran gastrousus, yang terutama merangkumi perasaan berterusan loya dan, sebagai hasilnya, muntah. Tambahan pula, pentadbiran ubat boleh menyebabkan sederhana sakit kepala dan gangguan pendengaran. Kerosakan buah pinggang sementara adalah salah satu kesan sampingan amikacin, seperti juga periferal kerosakan saraf. Kurang biasa juga bernafas masalah dan kejang berterusan dan otot berkeringat. Selanjutnya, sebilangan interaksi dengan lain-lain dadah diketahui: Kemerosotan pendengaran di atas mungkin bertambah buruk jika ubat sitostatik mengandungi platinum atau gelung diuretik diberikan selain amikacin. Pesakit mengambil melegakan otot juga mengadu tempoh ubat yang berpanjangan (buruk) dengan ketara semasa mengambil amikasin secara bersamaan.