Pengambilan asid amino semasa bersukan | Asid amino dalam sukan

Pengambilan asid amino semasa bersukan

Oleh itu, tubuh memerlukan bekalan asid amino penting yang berterusan untuk kekal sihat. Yang seimbang diet penting untuk ini. Malnutrisi boleh menyebabkan kehilangan otot dan orang itu akan menurunkan berat badan.

Ini berlaku kerana badan membebaskan asid amino dari jisim otot yang ada untuk mendapatkan tenaga. Selanjutnya, tekanan dan penyakit kronik boleh menyebabkan kekurangan asid amino, kemungkinan akibatnya adalah keletihan dan peningkatan kerentanan terhadap jangkitan. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menambah jisim otot, tubuh sangat bergantung pada pemakanan asid amino yang mencukupi.

Sebagai atlet yang kompetitif, anda harus memastikan bahawa anda makan dengan sihat diet dan ambil asid amino yang mencukupi. Makanan tertentu mengandungi asid amino, jadi sebagai atlet yang kompetitif anda harus menyesuaikannya diet dengan sewajarnya. Asid amino penting penting terdapat dalam makanan berikut: Atlet yang sangat kompetitif harus merancang pemakanan mereka untuk mencapai hasil atletik yang diinginkan.

Untuk meningkatkan jisim otot dengan cepat, ia berguna untuk menambah diet yang sihat dengan persediaan asid amino. Persiapan seperti itu hanya boleh dilakukan apabila kejayaan maksimum yang dapat dicapai melalui latihan dan pemakanan sudah habis. Asid amino tidak boleh tambahan gantikan diet sihat dan cerdas pelan latihan.

Walau bagaimanapun, anda boleh memperoleh hasil yang baik dengan menggabungkan pemakanan, latihan dan asid amino tambahan. Asid amino sebaiknya diambil secara langsung selepas latihan. Ini kerana selepas latihan, yang merupakan fasa yang sangat tertekan, tubuh dapat menyerap lebih banyak asid amino ke dalam otot daripada biasa.

Sekiranya kepekatan asid amino tinggi semasa fasa rehat, tubuh dapat membina otot dengan lebih mudah. Tambahan pula, asid amino tambahan juga boleh diambil sesaat sebelum latihan, kerana ia menyebabkan pelepasan hormon, yang mengurangkan terjadinya keletihan semasa latihan dan mempercepat pembinaan otot. Walau bagaimanapun, tidak ada jaminan umum keberkesanan untuk penyediaan asid amino.

Terdapat kekurangan kajian yang betul mengenai persiapan individu, jadi anda harus mendapatkan nasihat dan secara amnya berhati-hati dalam mengambil persediaan membina otot. Sekiranya anda mengambil asid amino, anda harus selalu minum banyak air, kerana asid amino berlebihan dikeluarkan oleh buah pinggang dalam air kencing. Banyak cecair menyokong ginjal dalam aktiviti mereka dan dengan itu mengelakkan beban berlebihan dan merosakkan buah pinggang. - Daging dan ikan

  • Produk susu lembu dan susu lembu
  • Telur
  • Pulse Hülsenfru
  • Produk soya
  • Produk bijirin (contohnya mi).

Persediaan asid amino ̈parate

Terdapat banyak persiapan yang berbeza dari pelbagai pengeluar. Perbezaan dibuat antara sediaan yang mengandungi asid amino tunggal dalam kepekatan tinggi dan persiapan yang mengandungi semua asid amino proteinogenik. Sediaan yang mengandungi asid amino tunggal mempunyai kesan yang berbeza dan oleh itu tidak semuanya sesuai untuk mempercepat pertumbuhan otot.

Banyak atlet kompetitif mengambil glutamin persiapan. Glutamin sangat terdapat dalam tisu otot dan oleh itu memainkan peranan penting dalam membina jisim otot tambahan. Persediaan dengan kepekatan asid amino BCAA yang tinggi juga popular, kerana ini juga terdapat dalam otot dalam kuantiti yang banyak.

Walau bagaimanapun, pengambilan asid amino sederhana harus dipertimbangkan dengan teliti. Hanya masuk akal bagi atlet yang berlatih secara berkala dan intensif. Seseorang harus berhenti mengambilnya dengan segera apabila tidak ada lagi keperluan asid amino yang meningkat.

Selanjutnya, monopreparasi seperti itu boleh menyebabkan kesan sampingan. Sekiranya ini berlaku, seseorang tidak boleh mengambilnya lagi dan berjumpa doktor. Anda harus mendapatkan nasihat perubatan mengenai sama ada mungkin untuk terus mengambil dos yang dikurangkan atau berhenti mengambilnya sepenuhnya.