Asid amino melawan keguguran rambut? | Apa itu asid amino?

Asid amino melawan keguguran rambut?

Sejak keguguran rambut menjadi masalah yang semakin meningkat, kesan dari diet tambahan mengenai keguguran rambut telah dikaji dan didapati bahawa terutamanya asid amino lisin, sistein, metionin dan arginin mempunyai kesan positif terhadap keguguran rambut. The rambut dan akar rambut memerlukan blok bangunan yang berbeza untuk pembentukan keratin dan perlindungan dan penyediaan rambut. Kekurangan zat ini, yang penting untuk rambut, boleh menyebabkan kualiti rambut lebih buruk dan juga keguguran rambut. Sebaliknya, suplemen dengan asid amino ini dapat membantu menghentikan berlebihan keguguran rambut dan menyokong pembentukan rambut.

Makanan tinggi asid amino

Semua asid amino boleh ditelan melalui diet. Asid amino yang berbeza terdapat dalam kepekatan yang paling pelbagai dalam produk haiwan dan tumbuhan yang paling pelbagai. Dalam banyak produk bijirin asid amino terdapat dalam bentuk protein.

Tepung tepung gandum dengan 13.3 gram dan kuman gandum dengan 26.6 gram setiap 100 gram makanan sayuran mengandungi banyak asid amino dalam bentuk protein. Kacang soya dan lentil juga mempunyai kandungan asid amino yang tinggi masing-masing pada 33 gram dan 23.5 gram dan oleh itu harus menjadi sebahagian daripada keseimbangan diet. Secara amnya, produk bijirin, kacang-kacangan dan kacang-kacangan mengandungi banyak asid amino.

Contoh-contoh ini tergolong dalam kumpulan asid amino sayuran. Walau bagaimanapun, asid amino juga boleh didapati dari produk haiwan. Kumpulan ini merangkumi produk daging dan sosej, ikan dan produk tenusu.

Antara sosej, ham dimasak, ham salai dan sosej unggas adalah antara produk yang mengandungi asid amino yang paling banyak. Produk ikan mengandungi bukan sahaja asid amino tetapi juga bahan penting dan vitamin. Terutama tuna, halibut, trout, makarel, pike, hinggap dan ikan mas mempunyai kandungan asid amino yang tinggi.

Antara produk tenusu terutamanya yoghurt dan dadih yang menonjol kerana kandungan asid amino mereka. Tidak ada cadangan dos yang tepat untuk orang yang melakukan sukan sedikit atau tidak, kerana jumlah asid amino yang diperlukan jelas dilindungi oleh seimbang dan sihat diet. Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) juga mengesyorkan agar orang yang terlibat dalam sukan popular tidak boleh mengambil asid amino tambahan tambahan, tetapi sebaliknya harus mengikuti diet seimbang.

Bagi orang yang lebih aktif secara fizikal, dos yang disyorkan adalah antara 1.2 dan 1.4 gram per kilogram berat badan. Untuk kekuatan dan ketahanan atlet, julat ini agak tinggi pada 1.6 hingga 1.7. Makanan tambahan dengan asid amino yang disyorkan di sini dijelaskan oleh peningkatan keperluan untuk asid amino (protein) dalam badan. Asid amino individu, seperti fenilalanin, glisin, arginin, asid aspartik, karnitin, sistein, glutamin, dan lain-lain, juga boleh dibekalkan secara berasingan sebagai makanan tambahan. Ini menyukarkan untuk memberi cadangan dos umum, sebaliknya setiap asid amino individu mempunyai cadangan dos sendiri yang harus dipatuhi.