Asid amino dalam sukan

Dalam bidang perubatan, blok bangunan terkecil dari protein dipanggil asid amino. Oleh itu, asid amino sangat diperlukan untuk pembinaan protein (sinonim: protein). Tambahan pula, asid amino diperlukan untuk sintesis enzim dan untuk pembentukan bahan utusan tertentu.

Secara kimia, asid amino adalah sekumpulan sebatian yang dicirikan oleh fakta bahawa masing-masing mempunyai sekurang-kurangnya satu kumpulan amino (-NH2) dan satu kumpulan karboksil (COOH) dalam strukturnya. Terdapat kira-kira 400 asid amino yang diketahui di dunia yang berlaku secara semula jadi. Organisma manusia memerlukan kira-kira 20 asid amino untuk pelbagai proses dan struktur dalam badan.

Oleh itu, ini dipanggil asid amino proteinogenik. Sebilangan besar asid amino proteinogenik dimaksudkan apabila kita bercakap mengenai asid amino secara umum. 20 asid amino proteinogenik semuanya mempunyai sekurang-kurangnya dua atom karbon (C).

Asid amino dibahagikan kepada kelas mengikut atom karbon yang melekat pada kumpulan amino. Bagi asid amino yang mengandungi beberapa kumpulan amino, keanggotaan kelas ditentukan oleh atom karbon yang kumpulan aminonya paling dekat dengan kumpulan karboksil. Berikutan klasifikasi ini, tiga kumpulan asid amino dibezakan: Asid alfa-amino: Kumpulan amino terdapat di sini pada atom karbon kedua.

Contoh sederhana dan perwakilan penting asid amino alfa-amino adalah glisin, asid amino dengan struktur yang sangat sederhana. Semua asid amino proteinogenik diberikan kepada asid amino alfa-amino. Ini bermaksud bahawa semua manusia protein diperbuat daripada asid alfa-amino.

Asid beta-amino: Dalam asid beta-amino, kumpulan amino terletak pada atom karbon ketiga. Asid gamma-amino: Asid gamma-amino ditakrifkan oleh fakta bahawa kumpulan amino terletak di atom karbon keempat. Dari sudut pandang kimia, asid gamma-amino sangat berbeza dengan asid amino proteinogenik.

Asid gamma-amino tidak digunakan oleh tubuh manusia untuk membina protein, jadi asid amino gamma bukan asid amino proteinogenik. Walau bagaimanapun, sebilangan asid amino kelas ini terdapat pada manusia. Sebagai contoh, asid gamma-aminobutyric (GABA) adalah bahan utusan di otak.

  • Asid alfa-amino: Kumpulan amino terdapat di sini pada atom karbon kedua. Contoh sederhana dan perwakilan penting asid amino alfa-amino adalah glisin, asid amino dengan struktur yang sangat sederhana. Semua asid amino proteinogenik diberikan kepada asid amino alfa-amino.

Ini bermaksud bahawa semua protein manusia terbuat dari asid alpha-amino. - Asid beta-amino: Dalam asid beta-amino, kumpulan amino terletak pada atom karbon ketiga. - Asid gamma-amino: Asid gamma-amino ditakrifkan oleh fakta bahawa kumpulan amino melekat pada atom karbon keempat.

Dari sudut pandang kimia, asid gamma-amino sangat berbeza dengan asid amino proteinogenik. Asid gamma-amino tidak digunakan oleh tubuh manusia untuk membina protein, jadi asid amino gamma bukan asid amino proteinogenik. Walau bagaimanapun, sebilangan asid amino kelas ini terdapat pada manusia.

Sebagai contoh, asid gamma-aminobutyric (GABA) adalah bahan utusan di otak. Sekiranya kita melihat struktur molekul asid amino ketiga kelas tersebut, kita dapati struktur yang sangat serupa. Walau bagaimanapun, kerana perbezaan struktur tertentu, mereka berbeza dalam tingkah laku mereka di persekitaran berasid dan asas.

Tingkah laku masing-masing ditentukan oleh struktur rantai sisi asid amino. Asid amino satu kelas semuanya berbeza dalam struktur rantai sampingannya. Asid amino yang diperlukan oleh organisma manusia untuk membina protein, iaitu

yang bersifat proteinogenik, hanya dapat disintesis secara separa oleh badan itu sendiri (iaitu terdiri daripada bahan mentah). Asid amino yang tidak dapat disintesis oleh badan disebut asid amino penting. Mereka mesti dibekalkan dengan makanan.

Asid amino berikut sangat penting untuk manusia dewasa: leucine, isoleucine, methyonine, threonine, valine, lysine, phenylalanine dan triptofan. Cysteine ​​adalah kes khas, kerana ia sebenarnya dapat disintesis oleh badan itu sendiri, tetapi kerana ia adalah sumber sulfur yang sangat diperlukan, ia mesti diambil dengan cara apa pun. Histidin dan arginin masih penting untuk organisma manusia yang belum matang (iaitu bayi).

Tertentu enzim diperlukan untuk menghasilkan protein dari asid amino. Ini enzim letakkan asid amino dalam rantai satu demi satu. Urutan asid amino yang berlainan adalah berbeza bagi setiap protein dan menentukan fungsi dan penggunaan protein siap. Urutan di mana asid amino disatukan ditentukan oleh DNA.