Senarai asid amino

Asid amino adalah bahan asas dari protein dan terdapat 20 asid amino yang berbeza dari mana tubuh dapat membentuk banyak protein yang berbeza di antara bahan lain. 20 asid amino boleh dibahagikan kepada dua kumpulan, asid amino penting dan tidak penting. Terdapat lapan asid amino penting, isoleusin, leucine, lisin, metionin, fenilalanin, threonine, triptofan dan valin.

Penting bermaksud bahawa asid amino ini tidak dapat dihasilkan oleh badan dan oleh itu harus dibekalkan dalam jumlah yang mencukupi melalui makanan. Asid amino penting terdapat di semua tumbuhan dan oleh itu dapat diserap melalui produk bijirin, sayur-sayuran dan buah-buahan. Sebagai tambahan kepada asid amino penting, terdapat dua belas asid amino tidak penting yang dapat dihasilkan oleh badan itu sendiri dan tidak semestinya harus diambil melalui makanan.

Asid amino tidak penting ialah alanin, arginine, asid aspartik, asparagin, sistein, glutamin, asid glutamat, glisin, histidin, prolin, serin dan tirosin. Asid amino yang berbeza mempunyai sifat dan aplikasi yang berbeza, yang ditunjukkan di bawah. Leucine adalah blok penting bagi sebilangan orang protein dan oleh itu mengambil bahagian dalam hati dan menyokong proses penyembuhan. Ia juga memainkan peranan penting dalam metabolisme tisu otot, yang menyebabkan pembentukan dan pemeliharaannya. Leucine digunakan dalam latihan berat untuk pembinaan otot dan sebagai komponen penyelesaian infusi perubatan.

Isoleucine

Seperti leucine, isoleucine sangat terlibat dalam bekalan tenaga otot. Terutama semasa tinggi ketahanan muatan, isoleusin berfungsi sebagai sumber tenaga dan dipecah semasa beban yang sangat panjang untuk menghasilkan tenaga. Oleh itu, sangat penting bagi atlet. Isoleucine juga digunakan untuk pemakanan parenteral ("Memotong usus", pemakanan buatan).

Valine

Valine tidak hanya digunakan di sekitar tubuh manusia, tetapi juga digunakan dalam penapaian industri minuman beralkohol. Pada manusia, valin adalah komponen banyak enzim, memainkan peranan penting dalam pengeluaran tenaga dan juga dapat menyumbang kepada pertumbuhan otot. Valine juga digunakan dalam penyelesaian untuk pemakanan buatan.

Lisin

Lysine mempunyai aplikasinya di tempat lain di badan. Lysine memainkan peranan penting dalam sistem imun dan juga terlibat dalam pembentukan protein. Sebagai lisin juga terlibat dalam pembentukan kolagen, kekurangan boleh menyebabkan kulit rapuh, kuku rapuh dan sekata keguguran rambut. Kekurangan lisin kekal boleh menyebabkan gangguan pertumbuhan dan masalah sistem imun.

Methionine

Methionine adalah a sulfur-mengandungi asid amino dan terlibat dalam struktur pelbagai molekul protein. Metionin juga digunakan dalam pembinaan asid amino lain (sistein). Methionine juga berperanan dalam alahan, hati masalah dan penyakit lain.

Tryptophan

Tryptophane didapati semakin banyak dalam kacang soya, kacang polong, kacang kenari dan oatmeal dan tidak larut dalam air. Tryptophan mempunyai fungsi penting dalam sistem zat messenger di dalam badan. Kekurangan triptofan boleh menyebabkan perubahan emosi dan malah kemurungan. Tryptophan juga digunakan sebagai komponen penyelesaian untuk pemakanan buatan.