Tablet asid amino

Asid amino adalah sekumpulan sebatian kimia yang dicirikan bahawa masing-masing mempunyai sekurang-kurangnya satu kumpulan amino (-NH2) dan satu kumpulan karboksil (COOH) dalam strukturnya. Asid amino penting untuk tubuh manusia kerana membentuk subunit terkecil protein. Ini bermakna itu protein terdiri daripada asid amino.

Selanjutnya, mereka diperlukan untuk pembinaan bahan utusan, hormon, enzim Terdapat kira-kira 400 asid amino yang diketahui secara semula jadi. Untuk dapat mengekalkan pelbagai proses dan struktur dalam badan, manusia memerlukan sekitar 20 asid amino.

Mereka adalah asid amino proteinogenik yang disebut. 20 asid amino proteinogenik ini semuanya mempunyai sekurang-kurangnya dua atom karbon (C). Berdasarkan kedudukan kumpulan amino pada atom C tertentu, asid amino dapat dibahagikan kepada tiga kelas: Asid alfa-amino: Kumpulan amino pada atom karbon kedua, semua asid amino proteinogenik tergolong dalam kelas alfa, misalnya

glisin Asid beta-amino: Kumpulan Amino pada atom karbon ketiga Asid gamma-amino: Kumpulan amino pada atom karbon keempat, bukan asid amino proteinogenik, tetapi sebahagian daripadanya terdapat di dalam tubuh manusia, contohnya asid gamma-aminobutyric ( GABA, bahan utusan di otak)

  • Asid alpha-amino: kumpulan amino pada atom karbon kedua, semua asid amino proteinogenik tergolong dalam kelas alpha, misalnya glisin
  • Asid beta-amino: kumpulan amino pada atom karbon ketiga
  • Asid gamma-amino: kumpulan amino yang melekat pada atom karbon keempat, bukan asid amino proteinogenik, tetapi sebahagian daripadanya berlaku di dalam tubuh manusia, misalnya asid gamma-aminobutyric (GABA, bahan utusan di otak)

Walaupun asid amino kelas yang disajikan serupa, mereka berbeza dalam tingkah laku mereka dalam persekitaran berasid atau asas bergantung pada struktur rantai sampingan.

Ini dibina berbeza di kelas yang berbeza. Sebilangan asid amino proteinogenik dapat dihasilkan oleh badan itu sendiri, tetapi ini tidak berlaku untuk semuanya. Asid amino yang tidak dihasilkan oleh manusia adalah asid amino penting yang disebut.

Mereka mesti dibawa masuk melalui makanan. Bagi manusia dewasa ini adalah asid amino berikut: leucine, isoleucine, methyonine, threonine, valine, lysine, phenylalanine dan tryptophan. Pengecualian adalah sistein, yang sebenarnya dapat disintesis oleh badan itu sendiri.

Walau bagaimanapun, kerana ia juga merupakan sumber yang sangat diperlukan sulfur, ia mesti diambil. Pada bayi, asid amino penting histidin dan arginin ditambah. Seperti yang telah disebutkan, protein dibina daripada asid amino oleh enzim membina asid amino dalam rantai satu demi satu.

Urutannya berbeza untuk setiap protein dan menentukan fungsi dan penggunaan protein siap. Urutan tepat ditentukan oleh DNA. Sekiranya organisma manusia tidak mempunyai cukup asid amino, pembinaan protein tidak lagi dapat berjalan dengan betul.

Biasanya asid amino penting terkandung dalam diet. Terutama dalam daging, ikan, telur, produk tenusu, kekacang dan soya, lebih-lebih lagi dalam bijirin dan pasta seperti mi, asid amino terdapat. Dalam kes kekurangan zat makanan dan dalam situasi khas seperti semasa penumpukan jisim otot yang disasarkan, permintaan untuk asid amino sangat tinggi.

Dalam keadaan ini, tablet asid amino boleh diambil sebagai tambahan yang sihat diet untuk mempromosikan pembinaan otot. Seseorang hanya boleh mengambil tablet asid amino apabila seseorang telah menyelaraskan pemakanan seseorang secara optimum dan latihan kekuatan. Barulah masuk akal untuk diambil makanan tambahan seperti tablet asid amino.

Berbanding dengan produk asid amino lain, ini dalam dos yang lebih tinggi. Tablet asid amino mengandungi jenis protein khas yang dapat diserap oleh organisma manusia dengan berkesan. Dengan cara ini tubuh dibekalkan blok asas untuk membina otot.

Bekalan protein ini memungkinkan otot tumbuh dengan baik. Asid amino yang terdapat dalam tablet asid amino dapat diserap dengan segera dan tidak perlu dikeluarkan dari keseluruhan diet. Akibatnya, mereka cepat diserap ke dalam darah dan oleh itu cepat di tempat di mana mereka dimetabolisme.

Berbanding dengan produk lain dengan asid amino sebagai ramuan utama, tablet asid amino mudah dikendalikan. Mereka juga sesuai untuk pengambilan cepat di antara (misalnya di gimnasium). Tablet sebaiknya diambil dengan segelas air.

Waktu yang paling sesuai untuk mengambilnya adalah sebelum atau selepas latihan otot, sehingga tablet asam amino dapat melancarkan kesannya pada waktu yang tepat. Berbanding dengan kapsul asid amino, tablet asid amino mempunyai beberapa perbezaan. Kapsul biasanya mempunyai cangkang gelatin, di mana bahan aktif sebenarnya berada.

Ini boleh dalam bentuk cecair, pepejal atau serbuk. Setelah kapsul mencapai perut, ia dibubarkan oleh asid gastrik dan bahan aktif yang dimeteraikan dapat melarikan diri. Asid amino kemudian diserap melalui perut lapisan.

Sebaliknya, tablet tidak mempunyai cengkerang padat, tetapi hanya terdiri daripada serbuk bahan aktif yang dimampatkan. Mereka juga larut di perut dan dapat melancarkan kesannya. Oleh kerana kapsul biasanya dibuat dengan gelatin haiwan, ia tidak sesuai untuk vegetarian dan vegan.

Sebaliknya, tablet asid amino harus digunakan dalam kes ini. Setakat ini, tidak ada perbezaan yang besar antara kesan kapsul dan tablet. Seseorang harus membiasakan diri dengan topik tersebut sebelum mengambil asid amino.

Tablet asid amino hanya berguna untuk atlet kompetitif yang banyak berlatih dan intensif. Seperti namanya, asid amino sebagai makanan tambahan hanya boleh memberi kesan tambahan dan tidak boleh menggantikan diet yang sihat dan seimbang. Oleh itu, pengambilan berlebihan tidak akan memberi kesan yang lebih baik, tetapi agak tidak produktif.

Di samping itu, ia juga boleh membawa kepada kesan sampingan. Saluran gastrointestinal dapat bertindak balas terhadap pengambilan berlebihan dengan sakit perut dan cirit-birit. Sekiranya diambil secara kronik, ia boleh menyebabkan hati dan buah pinggang kerosakan.