Amiodarone

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

  • Bahan aktif: amiodarone hidroklorida
  • Antiaritmia,
  • Nama tindakan: Cordarex® Amiogamma® Aminohexal®
  • Cordarex®
  • Amiogamma®
  • Aminohexal®
  • Cordarex®
  • Amiogamma®
  • Aminohexal®

Bahan aktif amiodarone digunakan dalam rawatan aritmia jantung dan ubat tersebut diklasifikasikan sebagai ubat antiaritmia kelas III. Amiodarone dapat digunakan untuk membantu dalam kes gangguan pengaliran pengujaan ke jantung, terlalu pantas dan tidak teratur kadar jantung (tachycardia dan tachyarrhythmia) dan degupan tambahan tidak bergantung pada irama jantung yang normal (ekstrasistol). Selain khasiat jantungnya yang baik, ubat ini mempunyai banyak kesan sampingan yang tidak boleh disinum.

Amiodarone adalah ubat preskripsi dan boleh didapati sebagai tablet dalam dos 200 mg dan 100 mg. Dalam tablet, bahan aktif biasanya diberikan sebagai amiodarone hidroklorida. Setelah memulakan rawatan diperlukan beberapa hari sehingga kesannya selesai.

Kerana pemecahan amiodarone yang lebih perlahan dalam organisma diperlukan sekitar satu bulan setelah menghentikan amiodarone sehingga kesannya dihilangkan sepenuhnya. Doktor yang merawat memutuskan tempoh terapi. Untuk rawatan disritmia jantung akut, amiodarone diberikan sebagai suntikan kecemasan terus ke vena.

Dos masing-masing ditentukan oleh doktor yang hadir. Sebagai peraturan, dos tepu diberikan pada awalnya sehingga tahap amiodaron yang mencukupi terdapat di dalam tisu. Selepas itu, dos dikurangkan menjadi dos pemeliharaan.

Dos tepu adalah 600 mg amiodarone selama 8 hingga 10 hari. Oleh itu, pesakit menerima sama ada 3 kali 2 tablet dengan 200mg bahan aktif setiap satu atau 6 kali 1 tablet dengan 100mg bahan aktif masing-masing tersebar sepanjang hari. Jarang perlu ditingkatkan menjadi 1200 mg amiodarone sehari, tetapi ini hanya ditentukan oleh doktor yang merawat.

Dos penyelenggaraan seterusnya adalah 200 mg amiodarone 5 kali seminggu. Oleh itu, pesakit diberi 1 tablet dengan 200 mg bahan aktif setiap satu pada 5 hari dalam seminggu atau 2 tablet dengan 100 mg bahan aktif setiap 5 kali seminggu. Jarang perlu ditingkatkan menjadi 200- 600 mg amiodarone sehari.

Di sini juga, penyesuaian dilakukan oleh doktor yang merawat. Tablet harus diminum selama atau setelah makan, dengan berhati-hati minum cukup cecair. Amiodarone tidak boleh digunakan jika anda alah kepada bahan aktif atau salah satu komponen ubat yang lain, jika anda alah kepada yodium, jika degupan jantung anda menjadi perlahan <55 / min (sinus bradycardia), jika terdapat pemanjangan QT dalam ECG atau kelewatan pengaliran pada jantung (ditentukan oleh doktor), atau jika anda mempunyai kalium kekurangan (hipokalemia), Kelenjar tiroid penyakit, dengan terapi bersamaan dengan Perencat MAO (digunakan untuk merawat pesakit yang tertekan) atau ubat-ubatan yang dapat mencetuskan aritmia jantung yang mengancam nyawa (yang disebut torsade de pointes), serta dengan penggunaan serentak kolesterol- ubat penurun simvastatin dalam dos harian lebih daripada 20 mg sehari.