Amitriptyline dan alkohol - Seberapa berbahaya itu?

Berkaitan dengan antidepresan, penggunaan alkohol secara amnya tidak digalakkan. Ubat psikotropik dan alkohol juga tidak sesuai. Terutama dalam kes bahan aktif yang mempunyai penenang tambahan, iaitu kesan menenangkan, dos alkohol tambahan dapat meningkatkan kesan ini.

Di samping itu, ada kemampuan berkurang untuk bereaksi, kerana prestasi mental dan motoriknya terbatas. Memandu kenderaan bermotor dan mesin operasi, misalnya, dilarang sama sekali dalam kes ini. Antidepresan dengan komponen penenang adalah antidepresan trisiklik (NSMRI) amitriptyline, trimipramine dan doxepin serta antidepresan tetrasiklik (? 2-antagonis) mianserin dan mirtazapine.

Ejen menenangkan sangat membantu dalam rawatan kegelisahan, gelisah kemurungan dan gangguan tidur. Di bawah pengaruh alkohol, pelbagai bahan utusan dan sistem reseptor otak dimodulasi. Kepekatan dopamin, misalnya, meningkat, yang mempunyai pengaruh pusat terhadap emosi manusia.

Seseorang berasa lebih tidak teratur dan mood bertambah baik kerana sistem ganjaran badan sendiri diaktifkan lebih banyak. Hasilnya adalah keinginan untuk lebih banyak alkohol untuk mengekalkan keadaan ini. Kesan sedatif dimediasi oleh reseptor GABA, GABA adalah pemancar penghambat terkuat di CNS.

Kepekatannya secara tidak langsung meningkat dan fungsi motor terganggu dan perlambatan fizikal berlaku. The memori prestasi juga menurun, ini disebabkan oleh penurunan fungsi reseptor glutamat. Glutamat adalah pemancar rangsangan terpenting di CNS.

Utara adrenalin dan serotonin, dua pemancar pusat penting yang lain, berkurang dalam konsentrasi, yang menjelaskan tingkah laku alkoholik yang agresif dan tertekan. Di samping itu, enkephalins dan endorfin dilepaskan dalam jumlah yang lebih besar, ini mendorong tingkah laku ketagihan dan mempunyai kesakitan-kesan penekanan. Sekiranya alkohol sekarang diambil bersama dengan antidepresan seperti amitriptyline, interaksi yang tidak dapat dilihat dapat diperhatikan.

Ini bergantung pada tingkah laku minum seseorang (penyalahgunaan alkohol langsung atau kronik), usia, seks dan seberapa cepat orang itu dapat memecah dadah di dalam badan. Secara farmakodinamik, kedua-dua ubat tersebut (etanol dan amitriptyline) mempunyai kesan yang saling menguatkan. Akibatnya, mereka yang terjejas mengalami teruk penenang, yang boleh berkisar dari mengantuk hingga berbahaya koma negeri.

Selain itu, mereka harus mengharapkan batasan psikomotor yang cukup besar. Kesan sampingan lain yang diperhatikan adalah peningkatan kerentanan terhadap kejang (terutamanya apabila gejala penarikan berlaku), diturunkan darah tekanan dan aritmia jantung. Aduan gastro-usus seperti sembelit dan penyumbatan usus adalah antara kesan sampingan rawatan dengan antidepresan trisiklik atau? 2-antagonis dan juga boleh meningkat apabila alkohol dimakan pada masa yang sama.

Dalam kes akut keracunan alkohol, beberapa kajian menunjukkan bahawa tempoh tindakan amitriptyline di dalam badan dapat berpanjangan. Sitokrom yang disebut bertanggungjawab untuk pemecahan antidepresan trisiklik dalam organisma; alkohol juga sebahagiannya dipecah melalui sistem enzim ini. Oleh itu, pengambilan alkohol akut yang berlebihan menghalang sitokrom untuk pemecahan amitriptyline.

Pengambilan alkohol secara berkala dalam dos yang lebih rendah, bagaimanapun, menunjukkan gambaran yang berbeza: peningkatan pembentukan sitokrom berlaku kerana organisma telah menyesuaikan diri dengan fakta bahawa ia harus menurunkan lebih banyak alkohol melalui sistem sitokrom. Ini juga membawa kepada pecahan amitriptyline dan lain-lain yang dipercepat ubat psikotropik yang dimetabolismekan melalui sitokrom. Tempoh tindakan ubat dipendekkan dan akibatnya dos yang lebih tinggi diperlukan untuk mencapai kesan terapi yang sama.

Dalam beberapa kes, orang yang mengalami kemurungan mungkin juga mempunyai ketergantungan alkohol (komorbiditi), di mana fasa kemurungan pesakit berlangsung lebih lama daripada biasa dan pada alkoholik kering risiko kambuh meningkat kerana fasa kemurungan. Keberkesanan pelbagai antidepresan dalam konteks ketergantungan alkohol belum cukup diteliti hingga kini; namun, pendekatan yang baik berjaya dengan terapi kombinasi sertraline, selektif serotonin perencat pengambilan semula (SSRI) dan naltrexone, antagonis opioid. Antidepresan trisiklik dosis rendah juga kadang-kadang digunakan untuk merawat gejala penarikan ringan, tetapi di sini doxepin lebih disukai daripada terapi dengan amitriptyline.