Ammitriptyline

Bahan

Amitriptyline tergolong dalam kumpulan antidepresan. Lebih tepat lagi, ia tergolong dalam kumpulan antidepresan trisiklik. Bersama dengan zat imipramine, clomipramine, desipramine dan doxepin, amitriptyline adalah salah satu ubat yang paling terkenal dan paling kerap diresepkan dalam kumpulan bahan ini.

Setiap saat pelepasan bahan yang disebut messenger berlaku di antara ujung saraf yang bertentangan. Bahan utusan ini termasuk adrenalin, norepinephrine, serotonin, dopamin dan beberapa yang lain. Melalui siaran ini saraf berkomunikasi antara satu sama lain.

Ini adalah satu-satunya cara rangsangan dapat disebarkan dan otak dapat berfikir dan mengawal perasaan dan sensasi emosi. Antidepresan ubat mensasarkan sensitif mengimbangi pembebasan neurotransmitter ini. Jumlah neurotransmitter yang dilepaskan dapat dipengaruhi dengan cara yang berbeza.

Setelah mereka dibebaskan, mereka terserap dari jurang antara saraf, tidak berkesan dan kemudian dilepaskan semula semasa tindakan saraf seterusnya. Ini neurotransmitter penyerapan dapat disekat. Akibatnya, mereka tetap lebih lama di antara saraf (celah sinaptik) dan boleh memberi kesan yang lebih lama di sana.

Berkenaan dengan mekanisme tindakan, kesan akut mesti dibezakan dengan kesan jangka panjang. Apabila diberikan dalam jangka waktu yang singkat, antidepresan trisiklik menyebabkan penghambatan mekanisme pengambilan semula yang disebutkan di atas untuk norepinefrin, serotonin dan dopamin. Pentadbiran amitriptyline yang berpanjangan membawa kepada pengurangan reseptor yang mana neurotransmitter mengikat dan bertindak (beta-reseptor).

Pada masa yang sama alfa-reseptor lebih terkawal dan dibuat lebih sensitif terhadap neurotransmitter. Ini membawa kepada peningkatan pemanduan secara umum. Selanjutnya, aktiviti bahan utusan asid gamma-amino-butirik meningkat di bahagian depan otak apabila ubat itu digunakan untuk jangka masa yang lebih lama. Diandaikan bahawa, antara lain, aktiviti ini dikurangkan di kemurungan dan amitriptilin dapat memberi kesan menghilangkan kemurungan. Amitriptyline mempunyai kesan menenangkan (sedatif) dari minggu pertama, kesan merangsang (thymeretic) dari minggu kedua dan kesan menaikkan mood (thymoleptic) dari minggu ketiga.

Kesan sampingan Amitriptyline

Semasa menggunakan amitriptyline adalah kesan sampingan yang paling biasa: Juga, ia menurunkan ambang kejang. Ini boleh mencetuskan kejang (epilepsi) di bawah amitriptyline. Dekat jantung, ia boleh mencetuskan aritmia (disritmia jantung) dan kekurangan jantung.

Selain itu, ia boleh menyebabkan ruam pada kulit, peningkatan hati nilai, darah gangguan pembentukan, selera makan dan kenaikan berat badan, meningkat rambut pertumbuhan dan gangguan tidur dan setiap hari keletihan (sindrom burnout) dan gangguan kepekatan. Maklumat lanjut mengenai kesan sampingan Amitriptyline boleh didapati di sini: Kesan sampingan Amitriptyline

  • Mulut kering
  • Kesukaran membuang air kecil
  • Sembelit, peningkatan kadar jantung dan
  • Peningkatan tekanan intraokular (glaukoma). Seperti banyak yang lain ubat psikotropik, amitriptyline mempunyai beberapa kesan sampingan, tetapi ini tidak semestinya berlaku pada tahap yang sama pada setiap pesakit.

Walaupun beberapa pesakit tidak mengalami kesan sampingan walaupun setelah bertahun-tahun mengambil amitriptyline, pesakit lain mengalami beberapa kejadian yang serentak kesan sampingan amitriptyline. Terutama yang kerap berlaku adalah peningkatan berat badan ketika mengambil amitriptyline, yang disebabkan oleh serangan kelaparan berulang dan peningkatan penggunaan makanan. Secara keseluruhan, kenaikan berat badan adalah kesan sampingan amitriptilin yang biasa, iaitu satu daripada sepuluh pesakit terjejas.

Beberapa pesakit berkembang kencing manis mellitus, iaitu apa yang disebut kencing manis, kerana kenaikan berat badan dan peningkatan pengambilan makanan. Kesan sampingan amitriptilin yang lain adalah keletihan. Ini berlaku terutamanya pada awal rawatan dan juga dapat digunakan secara terapeutik jika pesakit mengalami masalah tidur.

Dalam kes ini, amitriptyline boleh diambil sebelum tidur dan dengan itu membantu pesakit untuk kembali berehat. Walaupun begitu, keletihan adalah kesan sampingan amitriptyline yang tidak diingini kerana dengan cepat dapat berubah menjadi kurang memandu, yang sama sekali tidak diinginkan pada pesakit yang mengalami kemurungan. Secara amnya, apa yang disebut gangguan saraf pusat (iaitu kesan sampingan yang mempengaruhi otak) adalah perkara biasa dan berlaku pada setiap pesakit kesepuluh.

Selain keletihan sebagai kesan sampingan amitriptyline, sakit kepala (cephalgia), pening (vertigo, pencerobohan dan peningkatan gegaran (gegaran) juga boleh berlaku. Kesan sampingan pada mata yang disebabkan oleh amitriptyline juga mungkin. Dalam kes ini, murid-murid khususnya boleh diubah.

Ini mungkin tidak lagi bertindak balas dengan cukup terhadap rangsangan dari jauh atau dekat dengan mengambil amitriptyline dan apa yang disebut gangguan penyesuaian mata (gangguan penginapan) mungkin berlaku. Walau bagaimanapun, secara amnya, kesan sampingan pusat perlu ditakuti, terutamanya kesan sampingan yang dikendalikan oleh otak. Ini termasuk gangguan pergerakan (ataksia), keletihan dan mengantuk yang disebutkan di atas, kekeliruan, gangguan tumpuan, peningkatan kegelisahan, suasana hati yang sangat kuat (mania), insomnia, mimpi buruk dan jarang halusinasi.

Kesan sampingan amitriptyline yang ditakuti oleh ramai pesakit lelaki adalah hilangnya keinginan seksual dan potensi (kehilangan libido hingga hilangnya potensi). Lebih 10% dari semua pesakit juga menderita kesan sampingan amitriptyline yang mempengaruhi jantung. Ini termasuk jantung tersandung (berdebar-debar), degupan jantung yang terlalu cepat (tachycardia) dan masalah dengan peredaran darah (hipotensi ortostatik).

Di samping itu, amitriptilyne boleh meningkat atau bertambah buruk kegagalan jantung kerana kesan sampingan. Jarang sekali disebut Sekatan AV, iaitu gangguan konduksi jantung, terjadi, yang kemudian dirasakan oleh pesakit sebagai gangguan pada irama jantung. Disebabkan oleh kesan sampingan amitriptyline pada jantung, pemeriksaan jantung secara berkala dengan ECG adalah wajib.

Saluran gastrointestinal juga dipengaruhi oleh amitriptyline, dan sembelit, loya dan kering mulut (xerostomia) lebih biasa. Ini boleh menjadi sangat tidak menyenangkan bagi pesakit sehingga dia hanya dapat makan makanan dengan cecair kerana sudah tidak mencukupi air liur dalam mulut. Kesan sampingan pada kulit yang disebabkan oleh amitriptyline agak jarang berlaku, tetapi pesakit masih berpeluh lebih banyak, yang sangat tidak menyenangkan bagi banyak pesakit.

Gangguan kepekaan (parestesi) juga merupakan antara kesan sampingan amitriptyline yang boleh mempengaruhi kulit. Secara amnya, pada awal rawatan dengan amitriptyline (kira-kira 2 minggu pertama) kesan sampingan antidepresan kesan hanya berlaku selepas kira-kira 2 minggu. Selepas dua minggu pertama ini, apabila tubuh sudah terbiasa dengan ubat baru, kesan sampingannya akan lebih lemah dan kesan antidepresif amitriptyline sebenarnya harus lebih kuat.

Peningkatan berat badan di bawah terapi amitriptilin adalah salah satu kesan sampingan yang paling biasa dari ubat psikotropik. Lebih 10% daripada semua pesakit menambah berat badan semasa mengambil amitriptyline. Di satu pihak, ini disebabkan oleh fakta bahawa amitriptyline dapat mengganggu pencernaan dan dengan demikian menyebabkan lebih kerap sembelit, dan di sisi lain, banyak pesakit mengalami serangan rasa lapar semasa mengambil ubat psikotropik.

Akibatnya, amitriptyline boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Sebaliknya, sebilangan pesakit menurunkan berat badan dengan mengambil amitriptyline kerana mereka lebih banyak menderita loya dan muntah. Pesakit lain, sebaliknya, tidak mengadu kenaikan berat badan atau penurunan berat badan semasa mengambil Amitriptyline. Walau bagaimanapun, jika pesakit menyedari bahawa dia mengalami kenaikan berat badan yang kuat disebabkan oleh Amitriptyline, sangat diperlukan untuk membuat keputusan dengan doktor yang hadir (pakar psikiatriadakah ubat psikotropik lain boleh digunakan, kerana kenaikan berat badan juga boleh menyebabkan perkembangan kencing manis mellitus (diabetes) atau masalah jantung (penyakit jantung koronari).