Amlodipine

maklumat am

Amlodipine adalah ubat antihipertensi. Selain penggunaannya sebagai ubat asas untuk tekanan darah tinggi (hipertensi arteri), ia juga digunakan untuk mengatasi kekejangan kronik pada dada (angina pectoris) dan untuk mencegah serangan akut dari angina pectoris di Prinzmetal angina. Secara farmakologi, ia tergolong dalam kelas kalsium penyekat saluran. Amlodipine mempunyai jangka hayat yang panjang dan oleh itu kekal di dalam badan untuk waktu yang lama, yang bermaksud bahawa ia perlu diambil lebih jarang. Amplodipine boleh didapati di pasaran dengan nama dagang Norvasc®.

Kesan

Amlodipine mempunyai kesan melebar pada otot vaskular halus. Oleh itu bahan aktif dapat melawan tekanan darah tinggi. Ia tergolong dalam kumpulan kalsium penyekat saluran.

Sejak kalsium kepekatan dalam sel menentukan keadaan pengecutan vaskular, amlodipine boleh bertindak di sini. Biasanya, rangsangan saluran kalsium jenis L yang bergantung pada voltan perlahan menyebabkan peningkatan ketegangan pada otot licin jantung dan kapal. Ini membawa kepada peningkatan dalam darah tekanan.

Amlodipine menghalang kemasukan kalsium ke dalam sel. Ia menyebabkan vasodilatasi. Akibatnya, bahan aktif menurunkan rintangan periferal yang disebut dan dengan itu menurunkan darah tekanan.

Ia tidak bertindak pada sistem pengaliran jantung. Namun, kerana kesannya, ia mencetuskan pengaktifan refleks daripada apa yang disebut simpatik sistem saraf (bahagian sistem saraf autonomi). Ini menampakkan diri dalam bentuk peningkatan dalam jantung kadar dan peningkatan penggunaan oksigen.

Untuk mengatasi ini, persediaan amlodipine biasanya diberikan bersama dengan apa yang disebut ß-blocker. Berbanding dengan penyekat saluran kalsium yang lain, amlodipine menjadikan simpatik lebih rendah sistem saraf pengaktifan. Telah terbukti menurunkan kematian yang disebut dan hingga tahap tertentu dapat mengurangkan risiko strok. Oleh itu, ia digunakan sebagai bahan aktif standard untuk melawan tekanan darah tinggi. Satu kelemahan adalah bahawa ia tidak memberi kesan yang mencukupi dalam kes-kes yang disebut tidak stabil angina pektoris dan segar jantung serang.

Dos dan pengambilan

Pengambilan dan dos bahan aktif amlodipine harus selalu diambil setelah berunding dengan doktor yang merawat. Sebagai peraturan, dos untuk orang dewasa pada mulanya adalah 5 mg sekali sehari. Kemudian dos dapat dinaikkan menjadi 10 mg sekali sehari.

Pada kanak-kanak dan remaja berusia antara 6 hingga 17 tahun dan pada orang tua, dos awal 2.5 mg setiap hari biasanya disyorkan. Dos maksimum yang disyorkan dalam kumpulan umur ini ialah 5 mg setiap hari. Pengambilan secara teratur adalah penting untuk kejayaan rawatan.

Sekiranya terdapat aduan atau ketidakpastian, doktor yang merawat harus berunding. Amlodipine biasanya diminum hanya sekali sehari kerana jangka hayatnya yang panjang. Untuk rawatan tinggi darah tekanan dos purata ialah 5 mg, dos maksimum 10 mg. Untuk rawatan dada sesak (angina pectoris), 5-10 mg biasanya digunakan, tetapi kebanyakan pesakit memerlukan 10 mg untuk kesan yang mencukupi.

Pada pesakit yang lebih tua disarankan untuk memulakan dengan dos yang lebih rendah 2.5 mg untuk kedua-dua gejala, kerana pada usia tua ada jantung yang lebih kerap, hati or buah pinggang kerosakan, yang mendorong pengekalan ubat yang lebih lama dalam organisma dan dengan itu membawa kepada peningkatan kesan. Sebelum mengambil ubat adalah penting untuk memberitahu doktor yang merawat mengenai alahan amlodipine atau alahan terhadap ubat lain. Selain itu, doktor yang hadir mesti mengetahui tentang semua ubat lain yang diambil untuk mengelakkan interaksi dan reaksi alergi.

Semasa mengambil amlodipine, tidak perlu mempertimbangkan makanan. Walau bagaimanapun, untuk memastikan tahap keberkesanan yang berterusan, ia harus diambil pada waktu yang sama setiap hari. Semasa anda mengambil amlodipine, penting untuk memberitahu doktor lain, seperti doktor gigi anda, bahawa anda sedang mengambil ubat tersebut. Selanjutnya, doktor yang merawat mesti dimaklumkan mengenai yang ada mengandung, penyusuan bayi pada masa ini atau keinginan yang ada untuk mempunyai anak agar dapat memberi nasihat kepada pesakit mengenai kelebihan dan kekurangan pengambilan amlodipine dalam keadaan seperti ini.