Amoebas

Sinonim

amoibos (gr berubah), perubahan

definisi

Istilah “amoebae” merujuk pada organisma uniselular haiwan (disebut protozoa) yang tidak mempunyai bentuk badan yang padat. Amoebae sentiasa dapat mengubah struktur badan mereka melalui pembentukan pseudopodia dan bergerak dengan cara ini.

Pengenalan

Sebagai organisma uniselular yang tergolong dalam kumpulan protozoa, amuba dikira sebagai haiwan primitif yang disebut. Mereka berukuran kira-kira 0.1 hingga 0.8 mm. Dalam kebanyakan kes amuba terdapat sebagai organisma uniselular telanjang.

Namun, ada juga genera yang mempunyai sejenis cengkerang (yang disebut thecamoebae). Amoebae kemudian dibahagikan kepada genera yang berbeza mengikut kategori yang berbeza. Walaupun sebilangan besar genera amuba ini sama sekali tidak berbahaya bagi manusia, amuba genus histolytica boleh menyebabkan penyakit yang teruk.

Terutama penyakit gastrousus, yang boleh disertai dengan cirit-birit yang teruk, disebabkan oleh genus amuba ini. Selanjutnya, amuba boleh membentuk sista asimtomatik atau apa yang disebut amoebik hati abses dalam badan manusia. Perbezaan asas mesti dibuat antara dua bentuk kehidupan di amuba.

Trophozoites yang disebut terutamanya menetap di saluran gastrointestinal manusia. Bentuk kehidupan kedua, amuba, adalah kista berjangkit, yang dapat dikeluarkan di dalam najis oleh orang yang dijangkiti dan dengan demikian dapat disebarkan ke makhluk hidup yang lain. histolytica, yang berbahaya bagi manusia, tersebar luas di kawasan tropika dan subtropik.

Di wilayah-wilayah ini dapat diasumsikan bahawa sekitar 70 persen populasi adalah pembawa patogen. Di Eropah Tengah, penyakit yang disebabkan oleh amuba agak jarang berlaku. Namun, jika simptomologi yang sesuai muncul setelah tinggal di kawasan tropika atau subtropik, doktor yang merawat harus diberitahu mengenai penginapan di luar negara.

Patogenik - Kerosakan kesihatan amuba

Kebanyakan genera amoeba sama sekali tidak berbahaya bagi manusia. Hanya beberapa amuba yang dinyatakan sebagai patogenik manusia fakultatif (mungkin merosakkan manusia). Antara amuba yang paling berbahaya bagi organisma manusia adalah organisma uniselular yang diklasifikasikan sebagai kepunyaan genus Entamoeba histolytica.

Mereka adalah pencetus apa yang disebut disentri amuba, penyakit serius yang menyebabkan cirit-birit berair yang teruk pada mereka yang terjejas. Selanjutnya, mesti diperhatikan bahawa banyak amoeba genera membawa patogenik kuman seperti legionella. Penyerapan amuba yang dijangkiti dan tidak berbahaya ke dalam tubuh manusia boleh menyebabkan penyakit khusus Legionella. Selain itu, amoeba genera Naegleria, Balamuthia dan Sappina boleh menyebabkan teruk meningoensefalitis (keradangan otak dan meninges, meningitis).

Amoeba disenteryruhr

Disentri Amoeba adalah serius cirit-birit penyakit yang berlaku terutamanya di kawasan tropika dan subtropika. Pencetus penyakit ini adalah secara eksklusif genus amoeba Entamoeba histolytica. Secara statistik dapat diandaikan bahawa di kawasan kritikal sekitar satu dari sepuluh dijangkiti amuba yang menyebabkan disentri amuba.

Dianggarkan 100,000 kematian setiap tahun boleh dikaitkan dengan penyakit cirit-birit ini. Oleh kerana bilangan pelancong yang semakin meningkat di kawasan ini, patogen kini berlaku di seluruh dunia. Di Jerman, sehingga 200 kes disentri amuba direkodkan dalam beberapa tahun terakhir.

Dalam disentri amuba, pembezaan mesti dibuat antara bentuk yang berbeza, yang berbeza dalam gejala dan ciri mereka. Dalam jangkitan usus tanpa gejala (yang disebut jangkitan lumen usus), amuba penyebab hanya tinggal di bahagian dalam tiub usus. Bentuk jangkitan ini biasanya tidak menimbulkan gejala.

Di disentri amuba usus invasif, sebaliknya, tisu usus juga disusupi oleh amuba. Orang yang terjejas mengalami gejala yang ketara semasa jangkitan ini. Disentri amoebik extraintestinal yang disebut adalah bentuk penyakit yang paling serius. Amoebae juga boleh dijumpai di luar tisu orang yang terjejas. Dengan cara ini, selain cirit-birit biasa, hati or otak abses juga boleh berkembang.