Amorolfine

Produk

Amorolfine boleh didapati secara komersial untuk rawatan a kulat kuku sebagai cat kuku (Loceryl, Curanel, 5%, generik). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1991. Curanel dibebaskan pada bulan April 2011 dan, tidak seperti Loceryl, tersedia tanpa preskripsi doktor. Ia juga dijual sebagai Curanail di negara lain. Pada tahun 2014, generik versi diluluskan untuk pertama kalinya di banyak negara. Artikel ini merujuk kepada rawatan a kulat kuku. Krim juga pernah ada untuk rawatan kulat kulit jangkitan.

Struktur dan hartanah

Amorolfine (C21H35TIDAK, Mr = 317.5 g / mol) adalah turunan morfolin yang berbeza secara struktural daripada agen antijamur lain. Ia hadir di dadah sebagai amorolfin hidroklorida. Bahan aktif pada mulanya dikembangkan di Hoffmann-La Roche.

Kesan

Amorolfine (ATC D01AE16) mempunyai sifat fungistatik hingga fungisida dan berkesan terhadap ragi, dermatofit, dan jamur, antara lain. Kesannya berdasarkan penghambatan sintesis ergosterol, yang mengakibatkan gangguan pada membran sel. Amorolfine menembusi jauh ke dalam kuku dan dapat dikesan dalam kepekatan antijamur selama 14 hari selepas penggunaan. Seperti yang lain kulat kuku rawatan, tidak semua pesakit dapat dibebaskan dari kulat degil dengan amorolfine. Angka yang berbeza terdapat pada tahap kejayaan. Menurut literatur, ia adalah sekitar 50%.

Petunjuk

Bagi rawatan kulat kuku disebabkan oleh dermatofit, ragi, dan jamur.

Dos

Menurut maklumat profesional dan risalah pakej.

  • Failkan bahagian yang berpenyakit di kuku dengan fail kuku yang dilampirkan sebelum aplikasi pertama dan seterusnya mengikut keperluan. Jangan gunakan fail untuk kuku yang sihat!
  • Bersihkan dan lekapkan kuku dengan sapu alkohol. Keluarkan lapisan varnis dari aplikasi terakhir.
  • Sapukan cat kuku dengan aplikator sekali atau dua kali seminggu di seluruh permukaan kuku yang berpenyakit.
  • Hari-hari rawatan menunjukkan. masukkan dalam kalendar.

Sejak kuku berkembang perlahan-lahan, tempoh rawatan adalah sekitar 6 bulan untuk kuku dan 9 hingga 12 bulan untuk kuku kaki. Terapi harus dilakukan secara berterusan sehingga penawarnya tercapai.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Ubat-ubatan interaksi tidak dikenali. Kesan tambahan mungkin dilakukan bersamaan dengan agen antijamur lain. Pengilat kuku atau buatan kuku tidak boleh digunakan semasa rawatan.

Kesan buruk

Kesan sampingan jarang berlaku. Kemungkinan kesan buruk termasuk perubahan kuku seperti perubahan warna, kuku rapuh atau patah, dan kulit membakar and hubungi dermatitis.