Amoxicillin (Amoxil)

Produk

Amoxicillin boleh didapati secara komersial dalam bentuk tablet, tablet bersalut filem, tablet yang boleh disebarkan, Seperti serbuk or butiran untuk penyediaan penggantungan, sebagai persediaan infus dan suntikan, dan sebagai ubat veterinar. Sebagai tambahan kepada Clamoxyl yang asli, terdapat banyak generik yang ada sekarang. Amoxicillin dilancarkan pada tahun 1972 dan telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1977. Ia sering diberikan sebagai gabungan tetap dengan asid clavulanic (Augmentin, generik). Gabungan ini dikeluarkan di banyak negara pada tahun 1983.

Struktur dan hartanah

Amoxicillin (C16H19N3O5S, Mr = 365.40 g / mol) terdapat dalam dadah sebagai amoksisilin trihidrat atau sebagai natrium garam natrium amoksisilin. Bentuk dos oral mengandungi amoksisilin trihidrat (amoksisilin - 3H2O), kristal putih serbuk larut dalam air dan larut dalam keadaan cair asid. Bentuk dos parenteral mengandungi amoksisilin natrium, berwarna putih, sangat hygroscopic serbuk yang sangat larut dalam air. Amoxicillin adalah aminopenicillin semisintetik dan secara struktural tergolong dalam beta-lactam antibiotik. Ia stabil untuk asid gastrik, diserap dengan baik, dan oleh itu boleh diberikan secara lisan, sebagai tablet atau penggantungan.

Kesan

Amoxicillin (ATC J01CA04) mempunyai sifat bakteria terhadap Gram-positif dan beberapa patogen Gram-negatif. Kesannya disebabkan oleh penghambatan sintesis dinding sel bakteria dengan penghambatan transpeptidase yang terlibat dalam sintesis peptidoglikan. Amoxicillin mempunyai jangka hayat yang pendek sekitar 1 hingga 1.5 jam dan diekskresikan terutamanya melalui buah pinggang. Kerana sensitif terhadap beta-laktamase, ia sering digabungkan dengan asid clavulanic, yang mengikat dan menghalang bakteria ini enzim sebagai "perencat bunuh diri" dan dengan demikian melindungi penisilin dari tidak aktif. Asid clavulanic ia hanya mempunyai kesan antibakteria yang lemah. Ia diasingkan dari bakteria pada tahun 1972.

Petunjuk

Amoxicillin diluluskan untuk rawatan penyakit berjangkit bakteria yang patogennya sensitif terhadap antibiotik. Ia digunakan untuk saluran pernafasan jangkitan, jangkitan saluran kencing, kulit jangkitan, saluran penghadaman jangkitan, dan jangkitan ginekologi, antara lain. Petunjuk khas dalam praktiknya merangkumi, misalnya, otitis media, angina streptokokus, bronkitis akut, rhinosinusitis bakteria akut, pembasmian Helicobacter pylori, Lyme penyakit, profilaksis endokarditis, dan cystitis semasa mengandung.

Dos

Menurut label ubat. Amoxicillin biasanya diberikan 3 kali sehari, kadang-kadang 2 kali sehari. The tablet dan penggantungan harus diambil pada awal makan kerana ini mendorong toleransi gastrointestinal dan penyerapan. Penggantungan untuk kanak-kanak disediakan lihat segar Penggantungan Antibiotik untuk Kanak-kanak.

Kontraindikasi

  • Hipersensitiviti terhadap penisilin and sefalosporin.
  • Pesakit yang mengalami penyakit kuning atau gangguan hati semasa terapi sebelumnya

Maklumat lengkap langkah berjaga-jaga dan interaksi boleh didapati di label ubat.

Interaksi

Amoxicillin adalah anion organik dan ia penghapusan pada buah pinggang oleh itu dihambat oleh probenecid. Ia boleh mengurangkan keberkesanan hormon oral kontraseptif dengan mempengaruhi flora usus. Lain-lain interaksi mungkin dengan digoxin, allopurinol, dan dengan antagonis vitamin K.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk dikaitkan dengan lisan pentadbiran termasuk cirit-birit kerana kemerosotan flora usus. Ini mungkin ditangguhkan dengan tertunda pentadbiran of probiotik. Yang kulit dan selaput lendir dapat dijangkiti oleh jamur Candida, yang muncul sebagai sariawan faraj, sariawan oral, dan jangkitan kulit kulat, misalnya. Loya and muntah-muntah adalah perkara biasa, terutamanya pada dos tinggi, dan dapat dikurangkan dengan mengambil pada awal makan. Gangguan pencernaan lain seperti sakit perut, hilang selera makan, tekanan gastrik, dan kembung perut berlaku. Kadang-kadang, a kulit ruam berlaku, yang muncul sebagai bintik-bintik, papula, kemerahan, dan sebagai sarang, dan mungkin disertai dengan sensasi gatal yang menjengkelkan. Jarang sekali berlaku reaksi kulit yang teruk seperti nekrolisis epidermis toksik. Reaksi hipersensitiviti yang teruk seperti kejutan anaphylactic jarang berlaku. Banyak kesan sampingan yang kurang biasa diperhatikan. Ruam kulit di bawah amoksisilin adalah perkara biasa dan dalam kes yang jarang berlaku berbahaya. Atas sebab ini, pesakit harus menghubungi doktor sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya a ruam kulit berlaku. Sekiranya berlaku reaksi hipersensitiviti, rawatan mesti dihentikan. Tidak semua ruam kulit alahan dimediasi. Untuk maklumat terperinci, lihat artikel Ruam pada Amoxicillin.