Amoxicillin dan alkohol - adakah itu serasi?

Amoxicillin tergolong dalam kumpulan besar antibiotik. Antibiotik adalah bahan atau ubat yang mempunyai kesan antimikroba dan oleh itu digunakan dalam rawatan jangkitan. Walau bagaimanapun, antibiotik hanya berkesan terhadap penyakit berjangkit yang disebabkan oleh patogen bakteria.

Anda boleh mendapatkan maklumat umum mengenai antibiotik ini di AmoxicillinJika penyakit berjangkit disebabkan oleh patogen virus, contohnya, terapi antibiotik tidak berkesan. Amoxicillin adalah antibiotik yang tergolong dalam kumpulan besar yang disebut penisilin. Penisilin mempunyai kesan antibiotik dengan menghalang pembentukan dinding sel bakteria.

Penisilin sangat berkesan terhadap apa yang disebut gram positif bakteria. Gram positif seperti itu bakteria adalah, sebagai contoh, streptokokus, yang boleh mencetuskan radang amandel or erisipelas. Berbeza dengan klasik penisilin, amoksisilin mempunyai spektrum tindakan yang lebih luas dengan kesan tambahan terhadap apa yang disebut gram negatif bakteria seperti E. coli, sehingga dapat juga digunakan untuk melawan jangkitan saluran kencing.

Amoxicillin terutamanya diekskresikan melalui buah pinggang. Alkohol dalam erti kata yang lebih sempit bermaksud minum alkohol, yang mengandungi etanol alkohol kimia. Minum alkohol terutama dimetabolisme di hati melalui enzim alkohol dehidrogenase.

Seperti ada juga beberapa antibiotik yang dimetabolisme di hati, berbeza dengan amoksisilin, seseorang harus mengelakkan minum alkohol semasa mengambilnya. Amoxicillin adalah antibiotik yang tidak hanya dikenakan kewajiban farmasi tetapi juga dengan preskripsi. Ini khususnya mencegah penggunaan yang tidak betul antibiotik.

Oleh itu, Amoxicillin hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor. Tablet berwarna putih dan mempunyai takik putus untuk memudahkan pesakit membaginya mengikut dos. Tablet harus diambil tanpa gula dan dengan meneguk air.

Pengambilan makanan serentak dengan amoksisilin mungkin tanpa ragu-ragu dan tidak menghalang kesannya. Sejauh dosnya, tempoh penggunaan dan jumlah dos mesti selalu disesuaikan secara individu oleh doktor kepada pesakit yang berkenaan. Dos bergantung pada usia, berat badan dan pesakit buah pinggang fungsi, jenis patogen dan lokasi dan keterukan jangkitan.

Bagi orang dewasa dan kanak-kanak dengan berat lebih daripada 40 kilogram, dos standard adalah 1500-3000mg dibahagikan kepada 3 dos sehari. Dengan mengagihkan dos lebih dari 3 dos individu, tahap kesan berterusan dicapai. Sekiranya terdapat penyakit berjangkit yang teruk, dos amoksisilin harian dapat dinaikkan hingga 4000-6000mg sehari.

Penentuan dos pada kanak-kanak dengan berat kurang dari 40 kilogram adalah berdasarkan berat badan. Kanak-kanak menerima dos 50-100 mg amoksisilin per kilogram berat badan setiap hari. Di sini juga, dos dibahagikan kepada 3 dos individu setiap hari.

Di samping itu, terdapat beberapa ciri khas yang perlu dipertimbangkan mengenai dos amoksisilin. Sekiranya terdapat sekatan fungsi ginjal, iaitu sekatan kadar penapisan glomerular (GFR), yang pada dasarnya merupakan ukuran buah pinggangprestasi, dos Amoxicillin mesti disesuaikan. Biasa buah pinggang fungsi menghasilkan kadar penapisan glomerular sekitar 100-120 ml / min.

Sekiranya fungsi ginjal terhad dengan kadar penapisan glomerular di bawah 30 ml / min, disyorkan pengurangan dos Amoxicillin. Dalam kes ini, ginjal tidak lagi dapat mengeluarkan ubat Amoxicillin dengan betul, yang menyebabkan pengumpulan ubat di dalam badan. Sekiranya fungsi ginjal lebih teruk lagi dengan kadar penapisan glomerular 20-30 ml / min atau bahkan di bawah 20 ml / min, pengurangan dos menjadi 2/3 atau 1/3 dari dos normal harus ditujukan.

Bukan hanya fungsi ginjal yang menentukan dos amoksisilin, tetapi juga patogen dan tempat jangkitan. Sekiranya amoksisilin digunakan sebagai sebahagian daripada terapi tiga kali ganda bersama dengan klaritromisin, antibiotik makrolida, dan pantoprazole, perencat pam proton, untuk merawat Helicobacter pylori jangkitan, dos dalam rejimen terapi ini adalah 2 kali 1000 mg amoksisilin sehari selama 7 hari. Helicobacter pylori adalah bakteria yang menjajah perut dan sangat kerap menyebabkan gastritis dan bisul.

Petunjuk lain yang mungkin untuk terapi amoksisilin adalah apa yang disebut endokarditis profilaksis. Endokarditis adalah penyakit yang sangat akut jantung injap, biasanya disebabkan oleh bakteria, yang terutama mempengaruhi injap mitral dan injap aorta dan boleh membawa kepada kehancuran mereka. Pada pesakit yang berisiko tertentu, misalnya pesakit dengan jantung penggantian injap atau kecacatan jantung kongenital, pentadbiran amoksisilin oral tunggal 2000-3000 mg diberikan 1 jam sebelum prosedur untuk intervensi dengan risiko tinggi endokarditis.

Campur tangan dengan risiko tinggi untuk pesakit berisiko tinggi yang disebutkan di atas merangkumi prosedur pergigian. Secara umum, bukan sahaja dos terapi amoksisilin harus dipilih secara individu, tetapi juga jangka masa terapi. Pada prinsipnya, doktor yang hadir juga harus memutuskan tempoh terapi amoksisilin.

Amoxicillin harus diambil selama kira-kira 7-10 hari, dengan jangka masa terapi minimum sekitar 2-3 hari setelah berakhirnya gejala penyakit. Walau bagaimanapun, terapi patogen tertentu seperti yang disebut beta-haemolytic streptokokus memerlukan tempoh terapi yang lebih lama untuk mengelakkan komplikasi seperti reumatik demam. Pengambilan alkohol secara berkala harus dielakkan, terutamanya ketika mengambil amoksisilin untuk jangka masa yang lebih lama.