Amoxicillin dan susu - adakah mungkin?

Amoxicillin adalah antibiotik dari kumpulan aminopenicillins. Ia mengandungi ß-laktam sebagai bahan aktif. Antibiotik boleh digunakan untuk pelbagai jangkitan dan melawan beberapa Gram-negatif dan Gram-positif bakteria.

Oleh kerana pelbagai kemungkinan aplikasi, ia termasuk dalam kumpulan spektrum luas antibiotik. Ia dapat digunakan untuk jangkitan saluran pencernaan, yang bile saluran, yang saluran pernafasan dan juga untuk telinga tengah jangkitan. Ubat ini sering diambil dalam bentuk tablet.

Kaedah tindakan amoksisilin

Amoxicillin berkesan terhadap Gram-negatif dan Gram-positif bakteria. Kesannya dicapai dengan menghalang dinding sel bakteria. Mereka membina ini semasa pembiakan dan memerlukannya untuk bertahan.

Antibiotik menghalang enzim yang disebut transpeptidase. Enzim ini penting dalam pembinaan bahan tertentu untuk dinding sel. Sekiranya enzim ini dihambat, bakteria tidak dapat membina dinding sel pelindungnya.

Bakteria tidak lagi dapat membahagi dan akhirnya mati. Cara tindakan ini, pembunuhan bakteria, disebut bakteria. Sebilangan bakteria mengalami ketahanan, iaitu daya tahan terhadap ubat.

Ini juga boleh berlaku dengan amoksisilin. Bakteria ini mempunyai enzim tertentu, beta-laktamase, yang dapat menjadikan zat aktif tidak berkesan. Inilah sebabnya mengapa amoksisilin diberikan bersama-sama dengan bahan clavulanic acid. Asid clavulanic mengikat enzim bakteria dan dengan itu menghalang antibiotik daripada dihambat.

Interaksi

Dadah boleh berinteraksi dengan bahan ubat lain. Kesannya boleh dipergiatkan atau dibatalkan. Selanjutnya, produk yang beracun atau tidak boleh terurai untuk badan juga boleh dicipta, yang boleh menjadi masalah.

lain-lain antibiotik yang juga menghalang pertumbuhan bakteria tidak boleh diambil bersama dengan amoksisilin. Ini antibiotik termasuk tetrasiklin dan eritromisin, misalnya. Sekiranya mereka diambil pada masa yang sama, keberkesanan ubat akan dibalikkan, yang akan membuat terapi gagal.

Di samping itu, kesan amoksisilin dapat meningkat dan kesan sampingan yang tidak diingini dapat berlaku. Ini boleh berlaku jika amoksisilin juga diambil bersama dengan ubat anti-radang seperti fenilbutazon, ubat yang digunakan dalam rematik. Ubat penyerap air yang dikenali sebagai diuretik mempunyai kesan yang sama, seperti ubat yang digunakan untuk merawat gout seperti allopurinol.

Bukan sahaja kesan amoksisilin dapat dipengaruhi, tetapi amoksisilin juga dapat mempengaruhi kesan ubat lain. Sebagai contoh, antibiotik mempunyai kesan penguat terhadap keberkesanan jantung ubat. Ini adalah glikosida jantung seperti digitoxin, yang digunakan untuk mengatasi kekurangan jantung atau aritmia.

Juga harus diperhatikan bahwa jika amoksisilin diambil, setiap vaksinasi yang dilakukan dengan vaksin hidup tidak akan efektif kerana bakteria tersebut terbunuh. Pesakit yang harus mengambil antibiotik kerana penyakit sering bertanya kepada diri sendiri apakah mereka boleh mengambil ubat dengan makanan yang berbeza tanpa masalah. Terutama dengan makanan tertentu seperti susu dan produk tenusu, banyak pesakit tidak pasti sama ada kesan antibiotik itu boleh hilang.

Dengan banyak antibiotik, pengambilan produk susu harus dielakkan kerana hilangnya kesan. Sebab untuk ini adalah kalsium, mineral yang terdapat dalam susu dan makanan lain yang mengandungi susu. The kalsium digabungkan dengan beberapa antibiotik untuk membentuk sebatian yang sangat larut.

Antibiotik itu tidak lagi dapat memberikan kesannya dengan betul. Selain itu, bahkan tidak diserap dengan betul ke dalam organisma. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk antibiotik amoksisilin.

Amoxicillin umumnya boleh diterima dengan baik dan boleh diambil dengan susu atau produk tenusu tanpa masalah. Dengan kebanyakan antibiotik, tidak digalakkan mengambil alkohol semasa mengambilnya. Selalunya bahaya tidak dinyatakan secara khusus dalam sisipan pakej, tetapi interaksi diketahui dan harus diberi perhatian serius.

Kesan sampingan yang tidak diingini mungkin berlaku. Antibiotik dan juga alkohol diserap ke dalam tubuh dan dimetabolisme dan dipecah oleh hati. Yang hati memainkan peranan penting dalam detoksifikasi badan, dan oleh itu juga dalam pemecahan alkohol.

Walau bagaimanapun, sejak hati pada mulanya sibuk memecah antibiotik, alkohol tetap di darah lebih lama dan mengembangkan keberkesanannya. Pada masa yang sama, alkohol juga mempunyai kesan negatif terhadap proses pemecahan antibiotik. Dalam keadaan tertentu, proses degradasi yang terganggu dapat terjadi, menyebabkan antibiotik terkumpul lebih banyak di hati. Akibatnya, hati dapat mengalami kerosakan dan fungsinya dapat dibatasi.