Asid Amoksisilin / Clavulanic

definisi

Kerana preskripsi yang kerap untuk antibiotik dalam beberapa dekad kebelakangan ini, bakteria semakin meningkat daya tahan terhadap bahan aktif individu. Kajian menunjukkan bahawa antibiotik diresepkan pada sekitar 60% selsema, walaupun hanya 5% penyakit ini disebabkan oleh bakteria. Sebagai tambahan, antibiotik juga digunakan dalam peternakan, yang bermaksud bahawa manusia menyerapnya secara tidak langsung ke dalam tubuh melalui daging binatang.

Untuk terus menjamin keberkesanan antibiotik klasik, ubat-ubatan lain telah dikembangkan untuk mengatasi mekanisme ketahanan yang dikembangkan oleh bakteria. Asid clavulanic, yang menghalang enzim bakteria yang memecah pelbagai antibiotik, adalah contohnya. Dengan menggabungkan asid clavulanic dengan penisilin, penisilin yang berlainan dapat terus bertindak terhadap spektrum bakteria yang luas.

Nama dagang

Gabungan yang banyak digunakan adalah amoksisilin (penisilin) dengan asid clavulanic. Produk gabungan boleh didapati di Jerman dari pelbagai pengeluar dengan nama Amoxiclav, Amoclav dan Augmentan. Di Austria nama dagangnya adalah Xiclav, Augmentin dan Clavamox. Di Switzerland produk tersebut dijual sebagai Aziclav, Augmentin dan Co-Amoxicillin.

Bagaimana kedua-dua bahan aktif berfungsi?

Amoxicillin tergolong dalam kumpulan penisilin. Oleh kerana keberkesanan dan strukturnya serupa dengan cephalosporins, carbapenems dan monobactams, penisilin tergolong dalam keluarga ubat antibiotik β lactam. Antibiotik ini menghalang pembentukan sel bakteria.

Ini bermaksud bahawa bakteria tidak lagi dapat membiak. Pada masa yang sama, kerosakan pada dinding sel menjadikan bakteria tidak stabil dan mereka mati. Seseorang bercakap mengenai kesan bakteria (membunuh bakteria).

Untuk melindungi diri mereka dari antibiotik β laktam, banyak bakteria telah mengembangkan enzim dari masa ke masa yang membelah dan mematikan antibiotik ini: bakteria β laktamase. Ini menjadikan mereka tahan terhadap pelbagai jenis antibiotik. Asid clavulanic dikembangkan untuk mengelakkan ketahanan ini.

Asid clavulanic adalah salah satu yang disebut perencat betalaktamase. Melalui struktur yang serupa dengan antibiotik-laktam, bakteria β-laktamase juga mengikat asid klavulanat dan tidak aktif olehnya. Selepas itu, antibiotik yang diberikan secara gabungan (termasuk amoksisilin) ​​dapat bertindak semula terhadap bakteria.

Petunjuk

Kombinasi amoksisilin dan asid clavulanic digunakan dalam jangkitan bakteria. Ubat ini berkesan terhadap pelbagai jenis bakteria. Ini sering berlaku penyakit telinga, hidung dan kawasan tekak.

bakteria radang amandel boleh dirawat dengan amoksisilin. Walau bagaimanapun, diagnosis yang boleh dipercayai mengenai jangkitan bakteria sangat diperlukan sebelum rawatan ubat. Amoxicillin juga digunakan untuk merawat bakteria telinga tengah dan sinusitis.

Kombinasi amoksisilin dan asid clavulanic juga boleh digunakan untuk rawatan radang saluran pernafasan (atas dan bawah) dan radang paru-paru (radang paru-paru, bronkitis). Selain kesannya di telinga, hidung dan kawasan tekak, amoksisilin juga ditunjukkan untuk jangkitan pada buah pinggang dan saluran kencing. Untuk luka gigitan dan jangkitan luka dalam, kombinasi amoksisilin dan asid clavulanic adalah pilihan pertama.