Amoxicillin: kesan, aplikasi, kesan sampingan

Bagaimana amoksisilin berfungsi

Amoxicillin adalah antibiotik dari kelas aminopenicillins dan mempunyai kesan bakteria:

Amoxicillin diserap dengan baik apabila diambil secara lisan dan asid gastrik stabil.

Bilakah amoksisilin digunakan?

Amoxicillin digunakan untuk jangkitan bakteria yang sensitif terhadap antibiotik. Antara lain, ia digunakan untuk:

  • Jangkitan saluran kemih
  • Jangkitan saluran pernafasan atas (mis., sinusitis, otitis media, bronkitis)
  • @ jangkitan saluran hempedu
  • @ jangkitan kulit

Bagaimana Amoxicillin digunakan

Amoxicillin biasanya diambil tiga kali sehari (iaitu dalam irama lapan jam), tetapi kadangkala hanya dua kali sehari. Irama pengambilan harus dipatuhi dengan ketat untuk menghalang bakteria dalam pertumbuhannya secara optimum.

Jika boleh, antibiotik harus diambil pada permulaan makan, kerana ia kemudiannya lebih diterima. Dos yang tepat bergantung pada jenis dan keterukan jangkitan.

Untuk mengelakkan bakteria menjadi kebal terhadap antibiotik, pesakit harus sentiasa mematuhi jumlah, dos dan tempoh penggunaan yang ditetapkan oleh doktor mereka. Di atas segalanya, terapi tidak boleh dihentikan sebelum waktunya tanpa kebenaran, walaupun gejala telah bertambah baik.

Apakah kesan sampingan amoksisilin?

Sebagai kesan sampingan yang biasa dan kerap berlaku, antibiotik boleh membawa kepada masalah penghadaman (seperti sakit perut, kembung perut, cirit-birit, hilang selera makan), kerana ia mengganggu flora usus normal. Akibatnya, kulat juga boleh semakin merebak di dalam usus, kerana ia tidak lagi dikawal oleh flora usus yang kini terganggu.

Kesan sampingan toksik sekiranya berlaku dos berlebihan secara tidak sengaja tidak dijangka dengan amoksisilin, kerana ia mempunyai julat terapeutik yang luas, iaitu ia hanya menjadi berbahaya pada dos yang sangat tinggi.

Dalam sesetengah kes penyakit, antibiotik disuntik ke dalam ruang cecair serebrospinal (CSF) (sistem rongga dalam otak dan sekitar saraf tunjang, yang dipenuhi dengan cecair serebrospinal = CSF). Aplikasi intratekal yang dipanggil ini boleh menyebabkan masalah neurologi.

Kontraindikasi

Amixicillin tidak boleh digunakan sekiranya hipersensitiviti kepada bahan aktif atau alahan yang diketahui kepada penisilin.

Interaksi

Pengambilan susu boleh dilakukan tanpa masalah apabila mengambil amoksisilin tidak seperti antibiotik lain (tetracyclines dan fluoroquinolones).

Pengambilan serentak allopurinol (ubat gout) boleh meningkatkan risiko kesan sampingan kulit.

Sekatan umur

Dalam jangkitan yang teruk, amoksisilin boleh diberikan tanpa mengira umur. Dos kemudiannya dipilih secara individu bergantung pada berat badan dan umur.

Mengandung dan menyusukan anak

Tiada bukti peningkatan risiko kecacatan akibat amoksisilin. Oleh itu, ia adalah salah satu antibiotik pilihan semasa kehamilan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan amoksisilin

Amoxicillin antibiotik memerlukan preskripsi di Jerman, Austria, dan Switzerland. Anda boleh mendapatkannya dengan preskripsi di farmasi.

Sejak bila amoksisilin diketahui?

Fleming kemudian menamakan agen pertahanan ini penisilin dan kulat Penicillium notatum. Amoxicillin adalah derivatif penisilin. Ia datang ke pasaran pada tahun 1972, telah diluluskan di Switzerland pada tahun 1977 dan di Jerman pada tahun 1981.