Ruam amoksisilin | Amoksisilin

Ruam amoksisilin

Amoxicillin adalah antibiotik spektrum luas, yang sangat popular di satu pihak kerana boleh digunakan untuk sebilangan besar bakteria, dan sebaliknya kesannya yang luas bermaksud bahawa ia boleh menyebabkan peningkatan kesan sampingan. Kesan sampingan pengambilan amoksisilin adalah ruam pada kulit. Ruam ini, disebabkan oleh pengambilan Amoxicillin, boleh kelihatan sangat berbeza dan boleh mengambil bahagian yang sangat berbeza bergantung pada individu.

Dari yang tidak berbahaya, kecil ruam kulit hingga ruam kulit yang besar dan alergi, tahap ruam yang disebabkan oleh Amoxicillin boleh sangat berbeza bergantung pada pesakit. Ruam boleh disertai dengan gatal. Pada pesakit lain, pengambilan amoksisilin boleh menyebabkan reaksi alergi, yang mungkin disertai dengan ruam dan sering menampakkan diri mereka sebagai apa yang disebut. Sekiranya ruam yang teruk berlaku semasa mengambil Amoxicillin, doktor harus segera berjumpa dan pengambilan Amoxicillin harus terganggu. Sekiranya, sebaliknya, hanya terdapat sedikit kemerahan dengan sedikit gatal, doktor harus berunding untuk melihat apakah Amoxicillin dapat dilanjutkan atau jika pengambilannya harus terganggu.

Amoksisilin pada kanak-kanak

Antibiotik amoksisilin juga digunakan pada anak-anak untuk mengobati beberapa penyakit berjangkit, kerana umumnya juga dapat ditoleransi oleh anak-anak. Dos untuk kanak-kanak bergantung pada usia dan berat badan. Oleh itu, kanak-kanak dengan berat badan hingga 40 kilogram menerima dos Amoxicillin harian sekitar 2000 miligram paling banyak.

Dos harian dibahagikan kepada tiga hingga empat dos tunggal masing-masing 50-100mg. Kanak-kanak dengan berat badan melebihi 40 miligram menerima dos harian hingga 3000 mg, sama dengan orang dewasa. Pentadbiran antibiotik kepada kanak-kanak adalah berdasarkan pengiraan tepat.

Oleh kerana kanak-kanak sering tidak suka mengambil tablet, amoksisilin juga tersedia sebagai jus atau penggantungan. Tidak ada masalah bagi anak-anak untuk mengambil antibiotik dengan susu atau produk tenusu, kerana Amoxicillin tidak berinteraksi dengan mineral yang terdapat dalam susu. Keberkesanannya tidak hilang.

Antibiotik Amoxicillin tidak boleh diambil semasa mengandung melainkan jika ditetapkan oleh doktor anda. Sejauh ini tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa pengambilannya memberi kesan negatif kepada anak yang belum lahir dan boleh menyebabkan bahaya. Walau bagaimanapun, kajian individu menunjukkan bahawa bayi keradangan usus selepas kelahiran lebih biasa kerana antibiotik. Oleh itu, sebagai langkah berjaga-jaga, pentadbiran harus dielakkan.

Amoxicillin semasa menyusu

Antibiotik juga tidak boleh diambil ketika menyusu, kecuali doktor yang merawat tidak melihat kemungkinan lain untuk beralih ke antibiotik lain. Amoxicillin dipindahkan ke badan anak melalui susu ibu dan juga boleh merosakkan yang sihat flora usus. Ia juga boleh menyebabkan gejala seperti sakit perut dan cirit-birit. Sekiranya pengambilan amoksisilin tidak dapat dielakkan, ibu boleh berhenti menyusu terlebih dahulu dan dengan demikian melindungi anak.