Ruam amoksisilin

Ruam Exanthema Amoxicillin adalah salah satu ruam yang disebabkan oleh ubat yang paling biasa. Ia berlaku pada sekitar 5-10% pesakit. Dalam kes kelenjar Pfeiffer demam, yang disebabkan oleh Epstein-Barr virus, ruam berlaku pada 90% kes.

Sebaliknya, derivatif lain dari penisilin boleh diberikan tanpa risiko ruam jika alergi dikesampingkan. Di samping itu, bentuk darah kanser (leukemia limfatik) juga cenderung mengalami ruam di bawah amoksisilin. Dalam kebanyakan kes ini bukan reaksi alahan oleh kumpulan penisilin, yang Amoxicillin juga milik.

Tidak ada peningkatan kejadian penisilin alahan selepas amoksisilin ruam. Ruam bukan alahan paling kerap berlaku pada minggu kedua rawatan atau 5-11 hari selepas permulaan terapi atau bahkan mungkin berlaku setelah penghentian atau penamatan terapi. Sebaliknya, jika terdapat reaksi segera pada kulit setelah mengambil amoksisilin, amnya penisilin alergi disyaki, yang sebenarnya boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat. Oleh itu, terapi dihentikan sekiranya ia berlaku dengan segera. Maklumat umum mengenai antibiotik ini boleh didapati di bawah Amoxicillin

Punca

Punca ruam kulit di bawah penisilin masih belum jelas. Diduga bahawa patogen berinteraksi dengan ubat, yang boleh menjadi penyebab ruam. Sekiranya, seperti yang disebutkan di atas, ruam muncul segera setelah mengambil Amoxicillin, penyebabnya sering alergi.

Ruam yang disebabkan oleh amoksisilin menunjukkan kemerahan, ruam kulit, benjolan merah dan bintik-bintik. Ia juga sering digambarkan sebagai campak-seperti. Selain itu, gatal sering berlaku.

Selain itu, radang selaput lendir juga boleh berlaku. Ini menampakkan diri terutamanya di mulut kawasan dengan kekeringan atau bahkan perubahan di rasa. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, reaksi kulit yang teruk boleh berlaku, yang boleh menyebabkan pelepasan sebahagian atau luas kulit atau lecet (sindrom Steven-Johnson, nekrolisis epidermis toksik, eritema exsudativum multiforme).

Sebagai peraturan, bagaimanapun, ini adalah reaksi kulit yang sama sekali tidak berbahaya, dengan syarat tidak alergi. Sebagai tambahan, reaksi kulit yang tidak alergi terhadap amoksisilin adalah penyebab yang lebih kerap. Walau bagaimanapun, jika ia benar-benar alergi bentuk ruam, ia boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk. Ini termasuk peningkatan tertentu darah sel, eosinofil, a demam ubat-ubatan, loya, muntah, pembengkakan kulit dan selaput lendir (edema Quincke), anemia, pembengkakan laring mukosa dan dengan itu penyempitan saluran udara (edema laring) atau perubahan keradangan pada buah pinggang dan kapal (nefritis dan vaskulitis). Dalam kes yang paling teruk, alahan kejutan (kejutan anaphylactic) boleh berlaku, yang mengancam nyawa.

Sejarah

Kursus khas tertentu dapat diperhatikan pada ruam yang disebabkan oleh amoksisilin. Dalam kebanyakan kes, ruam bermula kira-kira 1 minggu selepas permulaan rawatan. Sekiranya ruam muncul sejurus selepas mengambil tablet pertama, rawatan mesti segera dihentikan.

Ini mungkin merupakan reaksi alahan. Ruam bukan alahan, yang biasa terjadi pada amoksisilin, sering bermula pada perut. Dari sini ia merebak lebih jauh.

Bahagian belakang dan hujung kaki juga biasanya terjejas. Semasa ruam, wajah mungkin terjejas. Ruam boleh merebak dalam beberapa jam.

Tempoh ruam dengan amoksisilin adalah sekitar 4-7 hari. Selepas itu, ruam akan perlahan-lahan mereda sehingga tidak ada gejala dan kerengsaan kulit. Gejalanya dapat diatasi dengan langkah penyejukan, beberapa rangsangan luaran seperti cahaya matahari dapat memburukkannya.

Sekiranya gejala lebih lanjut seperti loya dan perasaan sakit yang teruk berlaku semasa rawatan, doktor mesti berunding. Ini juga berlaku jika ruam selepas amoksisilin berlangsung lebih lama daripada yang ditunjukkan. Dalam kes ini mungkin tidak ada sebab yang tidak berbahaya di sebalik ruam, tetapi masalah yang memerlukan rawatan.