Amoxicillin

definisi

Amoxicillin adalah antibiotik spektrum luas (antibiotik beta-laktam) dari kelas penisilin dan digunakan untuk melawan jangkitan bakteria.

Bidang aplikasi

Amoxicillin digunakan untuk merawat jangkitan bakteria. Ia juga digunakan sebagai sebahagian daripada terapi multi-ubat untuk merawat jangkitan pada perut disebabkan oleh Helicobacter pylori. Sebagai tambahan kepada rawatan jangkitan bakteria yang baru berlaku, Amoxicillin juga digunakan untuk pencegahan (profilaksis) jangkitan bakteria, misalnya untuk melindungi terhadap jantung keradangan injap (endokarditis) pada pesakit yang akan menjalani pembedahan.

Amoxicillin juga digunakan untuk mencegah jangkitan bakteria pada luka gigitan, misalnya dari anjing. Amoxicillin tidak berkesan untuk semua jangkitan bakteria dan terutama tidak untuk jangkitan virus, jadi sangat penting untuk tidak mengambil tablet yang tersisa jika disyaki ada jangkitan, tetapi selalu berjumpa doktor yang bertanggungjawab sebelum mengambilnya! - telinga (radang telinga tengah, juga otitis media)

  • Dari sinus paranasal, sinus maksila dan sinus frontal (sinusitis)
  • Bahagian atas dan bawah saluran pernafasan (faringitis, laringitis, bronkitis). - dari kulit
  • Saluran urogenital (sistitis, uretritis)
  • Daripada hempedu (kolesistitis).

Dos dan pengambilan

Oleh kerana amoksisilin stabil terhadap asid gastrik dan oleh itu dapat melalui perut tanpa kerosakan, biasanya diambil secara oral sebagai tablet, tetapi juga dapat diberikan sebagai jus atau melalui infus. Dos am ialah 250 - 500 mg setiap lapan jam atau 500 - 800 mg dua kali sehari. Selain itu, terdapat juga tablet retard yang melepaskan bahan aktif ke dalam tubuh dalam jangka masa yang lebih lama.

Dengan tablet Amoxicillin Retard, cukup untuk minum satu tablet (775 mg) sehari. Secara amnya, Amoxicillin boleh diambil dalam dos yang berlainan untuk jangka masa yang berbeza, bergantung kepada keparahan jangkitan yang ada. Dengan menggabungkan Amoxicillin dengan sediaan seperti asid clavulanic, spektrum tindakan Amoxicillin dapat diperluas sehingga lebih banyak bakteria boleh diserang.

Sebelum mengambil ubat, adalah penting untuk memberitahu doktor yang hadir mengenai amoksisilin atau penisilin alahan yang mungkin ada, serta ubat lain yang diambil pada masa yang sama, untuk mengelakkan interaksi dan reaksi alergi. Sebagai tambahan, doktor yang hadir harus diberitahu sekiranya diketahui buah pinggang penyakit, kerana amoksisilin dikeluarkan secara eksklusif melalui buah pinggang. Sekiranya fenilketonuria dikenali juga sebagai ubat dengan darah kurus, bincangkan alternatif atau rancangan rawatan yang disesuaikan dengan doktor yang hadir terlebih dahulu.

Semasa mengambil Amoxicillin, penting untuk meminumnya pada waktu yang sama setiap hari dan mengedarkan masa pengambilannya sejauh mungkin seharian sehingga tahap ubat yang tinggi dalam darah dapat dipastikan. Hanya dengan cara ini jangkitan bakteria dapat ditangani dengan baik. Selain itu, pengambilan minuman beralkohol harus dielakkan semasa rawatan dengan amoksisilin.

Sekiranya dos tidak dijawab, ia harus diambil dengan segera, kecuali mendekati dos berikutnya. Dalam kes ini, dos yang dilupakan tidak diambil dan anda kembali ke jadual ubat biasa anda. Anda tidak boleh mengambil dua dos sekali gus sekiranya anda terlupa mengambil dos.

Amoxicillin juga diambil untuk jangka masa yang sama seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Terutama pesakit yang mempunyai perasaan bahawa mereka tidak lagi sakit cenderung berhenti mengambil ubat itu sendiri dan mungkin akan berulang. Sekiranya terdapat masalah dengan pengambilan tablet, tablet juga dapat dihancurkan dan dicampurkan ke dalam makanan atau minuman.

Bagi pesakit yang banyak kesukaran menelan, jus juga boleh diberikan. Semasa mengambil amoksisilin, penting untuk memberitahu doktor lain, contohnya doktor gigi, mengenai pengambilan ubat anda sekarang. Selanjutnya, doktor yang hadir mesti dimaklumkan mengenai yang ada mengandung, penyusuan bayi pada masa ini atau keinginan untuk mempunyai anak, untuk memberi nasihat kepada pesakit mengenai kelebihan dan kekurangan pengambilan Amoxicillin dalam keadaan seperti ini.

Bentuk jus sangat digemari oleh kanak-kanak, kerana pengambilan tablet dalam bentuk ini sering menimbulkan masalah. Jus ini juga sangat sesuai untuk orang dewasa apabila menelan tablet tidak boleh dilakukan (contohnya selepas a strok) atau hanya dengan susah payah. Amoxicillin boleh didapati sama ada sebagai jus siap pakai dalam pelbagai kepekatan (5% / 10%) atau sebagai serbuk yang harus disediakan hingga larutan selesai.

Dalam kes ini, penyediaan mesti dilakukan dengan tepat mengikut maklumat di dalam bungkusan atau dari ahli farmasi untuk mendapatkan dos yang betul. Biasanya terdapat tanda pada botol di mana botol mesti diisi dengan air paip. Setelah mengisi botol, ia digoncang sehingga tidak ada sisa serbuk di mana sahaja di dalam botol.

Sebelum setiap pengambilan, botol harus digoncang sekali lagi untuk memastikan sebaran bahan amoksisilin dalam botol. Bekas pengukur atau jarum suntikan dos biasanya dimasukkan ke dalam bungkusan. Ukuran bungkusan ditentukan oleh doktor keluarga berdasarkan berat badan dan faktor lain.

Oleh kerana pengeluar yang berbeza menggunakan bahan tambahan yang berbeza, jusnya mungkin berbeza rasa. Jika rasa dari persiapan dianggap tidak menyenangkan, penyediaan pengeluar lain hanya dapat dipertimbangkan untuk resep baru. Terutama bagi kanak-kanak, jika pengambilan rasa tidak enak terbukti sukar, perubahan persediaan kerana rasa yang berbeza sering kali menjadikannya lebih mudah diambil.