Ampho-Moronal®

Ampho-Moronal® mengandungi bahan aktif Amfoterisin B, dan merupakan ubat yang hanya diresepkan. Ubat ini adalah antimikotik yang disebut. Ini bermakna ia digunakan sekiranya jangkitan kulat, terutamanya jangkitan yis atau jamur. Ini boleh berlaku di mulut dan kawasan tekak (sariawan), pada kulit, di usus, saluran pernafasan dan di kawasan kemaluan. Ubat-ubatan tertentu, seperti glucocorticoids, sitostatik or antibiotik, dapat mendorong pertumbuhan kulat dengan merosakkan penghalang pelindung seperti selaput lendir mulut, tekak atau usus atau secara amnya mengurangkan pertahanan imun.

Bentuk penggunaan dan farmaseutikal

Ampho-Moronal® tersedia dalam bentuk tablet, lozenges, dan sebagai ampaian (pepejal dilarutkan dalam cecair). Ampho-Moronal® dalam bentuk tablet digunakan untuk terapi a jangkitan yis di usus (kandidosis), atau untuk mencegah jangkitan kulat, yang boleh berlaku sebagai kesan sampingan seperti rawatan ubat sitostatik dalam konteks kanser terapi. Lozenges ditunjukkan untuk rawatan tempatan dari jangkitan mulut.

Pemberian tablet kepada kanak-kanak mesti dipertimbangkan dengan teliti, kerana tidak ada kajian klinikal untuk penggunaan Ampho-Moronal® pada kanak-kanak di bawah usia 18 tahun. Ia juga digunakan sebagai langkah pencegahan untuk bayi baru lahir yang ibunya menderita jangkitan yis pada vagina atau kencing manis. Suspensi tidak digalakkan untuk digunakan pada bayi pramatang.

Kesan sampingan dan langkah berjaga-jaga

Sebelum mengambil Ampho-Moronal®, mesti memastikan bahawa tidak ada hipersensitiviti terhadap bahan aktif Amfoterisin B atau komponen ubat lain. Ampho-Moronal® tidak sesuai sekiranya berlaku jangkitan sistemik, iaitu jangkitan kuman organ dalaman. Apabila diambil secara lisan, kesan sampingan lebih jarang dibandingkan, tetapi tidak dapat dikesampingkan.

Dalam kes yang jarang berlaku, kesan lain yang tidak diingini mungkin berlaku, seperti pengurangan keupayaan untuk memandu dan mengendalikan mesin. Pada wanita hamil atau pesakit yang menyusu, pemberiannya mesti dipertimbangkan dengan teliti, kerana belum banyak maklumat tersedia, misalnya sama ada bahan aktif tersebut masuk susu ibu. - Keradangan membran mukus lidah,

  • Loya,
  • Muntah
  • Atau pun cirit-birit. - Gatal-gatal (lecet dan kemerahan pada kulit, jika bersentuhan dengan jelatang)
  • Angioedema (permulaan cepat, pembengkakan subkutis tanpa rasa sakit),
  • Perut kembung,
  • Rasa berbulu di seluruh lidah,
  • Keradangan mukosa mulut (stomatitis),
  • Mulut kering,
  • Pening dan insomnia telah dilaporkan.