Amphotericin B: Kesan dan Kesan Sampingan

Produk

Amfoterisin B boleh didapati dalam bentuk tablet, lozenge, suspensi, dan suntikan (Ampho-Moronal, Fungizone). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1964. Artikel ini merujuk kepada penggunaannya di mulut dan sistem pencernaan.

Struktur dan hartanah

Amfoterisin B (C47H73TIDAK17, Mr = 924 g / mol) adalah campuran poliena antikulat yang diperoleh daripada jenis tertentu. Ia berwarna kuning hingga oren, hygroscopic serbuk yang praktikal tidak larut dalam air.

Kesan

Amfoterisin B (ATC A01AB04, ATC A07AA07) mempunyai sifat antijamur dan sangat berkesan terhadap Candida albicans, ragi yang berkaitan, dan. Beberapa molekul bersama-sama membentuk liang di membran sel kulat, menyebabkan pembubarannya. Apabila diberikan secara oral, ia hampir tidak diserap dan bertindak terutamanya di dalam usus.

Petunjuk

Untuk rawatan jangkitan kulat dengan Candida dan ragi lain di kaviti oral (sariawan oral) dan di saluran penghadaman.

Dos

Menurut SmPC. Ubat biasanya digunakan 4 kali sehari.

Kontraindikasi

Amphotericin B dikontraindikasikan dalam kes hipersensitiviti. Lisan dadah tidak boleh digunakan untuk merawat penyakit sistemik. Rujuk pada label ubat untuk langkah berjaga-jaga lengkap.

Interaksi

Tidak ada ubat-ubat yang diketahui interaksi.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk merangkumi reaksi hipersensitiviti, keradangan pada lidah, loya, muntah, cirit-birit, dan kulit ruam.