Amfoterisin B

maklumat am

Amphotericin B adalah ubat preskripsi (antimikotik) untuk rawatan jangkitan kulat yang teruk dan sangat teruk. Ia sering digunakan apabila jangkitan kulat mempengaruhi seluruh tubuh (secara sistematik), iaitu darah dan organ dalaman, dan pada masa yang sama bilangan sel darah putih (leukosit) dikurangkan. Sebagai peraturan, ubat ini tidak boleh digunakan untuk jangkitan kulat tempatan kecil, misalnya pada mulut, tekak atau faraj. Oleh kerana Amphotericin B mempunyai beberapa kesan sampingan dan sangat agresif, ia sering digunakan sebagai ubat terakhir untuk merawat jangkitan kulat setelah ubat lain yang kurang agresif telah gagal.

Bidang aplikasi

Amphotericin B digunakan terutamanya untuk jangkitan kulat yang paling teruk yang memerlukan rawatan selama beberapa bulan. Cryptococcus neoformans adalah salah satu kulat yang paling biasa yang menyebabkan jangkitan ini. Pada prinsipnya, seluruh badan boleh terkena jangkitan kulat.

Amphotericin B boleh digunakan untuk:

  • Jangkitan kulat dari seluruh organisma yang disyaki,
  • Jangkitan esofagus tempatan (kandidiasis esofagus)
  • Dari meninges (meningitis)
  • Dari meninges dan otak (meningoencephalitis)
  • Paru-paru (radang paru-paru)
  • Sendi (kandidiasis osteoartikular)
  • Rongga faring telinga (kandidiasis Orofaring)
  • Dari organ pembiakan dan saluran kencing (Urogenital Candidiasis). Terutama dalam kes jangkitan meninges dan otak, adalah penting untuk menentukan jamur mana yang menyebabkan gejala, kerana dosnya sangat berbeza. Di samping itu, penting untuk mengetahui status imun pesakit yang tepat dan diberitahu tentang sebarang jangkitan HIV, kerana di bawah jangkitan HIV sistem imun sangat mudah dijangkiti kulat dan oleh itu terapi dengan Amphotericin B mesti disesuaikan dan diberikan untuk jangka masa yang lebih lama.

Sebagai tambahan kepada kulat, Amphotericin B juga berkesan terhadap jangkitan yang disebabkan oleh protozoa, yang mana Trichonomas tergolong, dan amuba. Amphotericin B tidak berkesan melawan bakteria or virus. Oleh kerana kesan sampingan Amphotericin B (lihat kesan sampingan), Amphotericin B hari ini sering diberikan dalam kombinasi dengan molekul lemak atau badan lemak badan sendiri (liposom). Walaupun campuran ini jauh lebih mahal, ia membawa kepada kesan sampingan yang lebih sedikit daripada Amphotericin B. klasik. Selain melawan jangkitan kulat akut yang teruk, Amphotericin B juga diberikan untuk mencegah jangkitan kulat selepas sumsum tulang pemindahan.

Dos dan pengambilan

Sebelum mengambilnya, adalah penting untuk memberitahu doktor yang merawat mengenai alahan terhadap Amphotericin B atau alahan terhadap ubat lain. Di samping itu, doktor yang hadir mesti mengetahui tentang semua ubat lain yang diambil untuk mengelakkan interaksi dan reaksi alergi. Amphotericin B boleh diberikan oleh mulut (secara lisan), oleh darah (secara intravena, sebagai infus) atau sebagai krim (secara tempatan). Sekiranya terdapat jangkitan tempatan pada kulit, krim dengan bahan aktif boleh digunakan pada kulit dengan mudah.

Namun, sebagai peraturan, Amphotericin B hanya digunakan untuk jangkitan kulat kulit yang paling teruk. Amphotericin B sebagai tablet hanya berfungsi secara tempatan di mulut dan tekak dan tidak diserap melalui saluran penghadaman, jadi ia tidak berfungsi di bahagian badan yang lain. Dalam jangkitan sistemik yang mempengaruhi seluruh badan, rawatan intravena dengan infus Amphotericin B diperlukan.

Pentadbiran Amphotericin B secara intravena sangat bergantung pada gambaran klinikal. Secara amnya, bergantung kepada keparahan gambaran klinikal, antara 0.1 dan 1 mg per kilogram berat badan sehari diberikan. Sebagai contoh, jika seseorang mengambil dos 0.5 mg per kilogram berat badan sehari (0.5 mg / kgkgkgkg / d), pesakit akan menerima 40 mg Amphotericin B dalam satu hari jika beratnya 80 kilogram.

Amphotericin B biasanya diberikan selama 6 - 8 minggu. Sekiranya Amphotericin B harus diambil dalam jangka masa yang lebih lama, doktor yang hadir atau kakitangan pakar lain dapat melatih pesakit untuk menjalankan suntikan itu sendiri. Sekiranya ubat-ubatan sendiri, ubat tidak boleh diberikan sekiranya penyelesaiannya tidak lagi jernih tetapi seperti susu atau keruh. Sekiranya dos telah terlewat, doktor yang hadir harus diberitahu untuk memutuskan tindakan selanjutnya.