Ampisilin (Polisilin, Principen, Omnipen)

Produk

Di banyak negara, manusia dadah yang mengandungi ampisilin tidak lagi tersedia secara komersial. Di negara lain, dilapisi filem tablet dan suntikan tersedia, selalunya dalam kombinasi tetap dengan sulbactam.

Struktur dan hartanah

Ampisilin (C16H19N3O4S, Mr = 349.4 g / mol) wujud sebagai kristal putih serbuk larut dalam air. Sebaliknya, yang natrium garam ampisilin natrium mudah larut dalam air. Ampisilin adalah semisintetik penisilin yang serupa dengan amoksisilin kecuali satu kumpulan hidroksil.

Kesan

Ampisilin (ATC J01CA01) mempunyai sifat bakteria terhadap patogen Gram-positif dan Gram-negatif. Kesannya disebabkan oleh penghambatan sintesis dinding sel bakteria dengan mengikat transpeptidase. Ampisilin hanya diserap sekitar 30 hingga 60% dan mempunyai jangka hayat yang pendek sekitar 60 minit. Ampisilin juga digabungkan dengan sulbactam, perencat beta-laktamase, untuk mengatasi daya tahan.

Petunjuk

Untuk rawatan penyakit berjangkit bakteria dengan patogen yang mudah terdedah.

Dos

Menurut SmPC. Tablet telah diambil berpuasa sehingga empat kali sehari.

Kontraindikasi

Ampisilin dikontraindikasikan sekiranya berlaku hipersensitiviti (juga kepada yang lain penisilin). Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk cirit-birit, loya, dan sakit perut. Seperti yang lain penisilin, kulit reaksi dan alahan mungkin berlaku.