Amputasi jari

definisi

Amputasi a jari adalah pemisahan jari dari badan, sebagai contoh akibat kemalangan. Bergantung pada yang mana jari terjejas dan pada ketinggian berapa pemotongan berlaku, terdapat risiko kerosakan fungsi tangan. Dalam beberapa kes, yang jari dapat dipasang kembali dengan pembedahan tangan dan, jika perlu, fungsinya dapat dikembalikan. Prosedur ini dikenali sebagai penanaman semula. Jika tidak, rawatan pembedahan anggota badan yang tersisa dilakukan sehingga dapat sembuh.

Sebab amputasi jari

Sejauh ini penyebab paling biasa pemotongan jari adalah kemalangan. Kedua-dua kemalangan di tempat kerja dan masa lapang boleh menyebabkan kehilangan jari. Seseorang dapat membezakan antara luka pemotongan, misalnya dari gergaji, pisau atau gunting, dan kecederaan yang dihancurkan, misalnya dari terperangkap dalam mesin.

Kemalangan jalan raya juga boleh menyebabkan amputasi jari. Penyebab amputasi jari yang kurang kerap adalah penyakit yang menyebabkan luka tidak sembuh pada jari. Ini sering menjadi gangguan peredaran darah akibat penyakit vaskular. Amputasi - dalam kes seperti ini, pembedahan jari yang direncanakan - adalah langkah terapi terakhir yang tersisa apabila tidak ada prospek penyembuhan dan jari sebaliknya membawa risiko keradangan untuk seluruh tubuh.

Petunjuk untuk amputasi jari

Untuk menunjukkan amputasi jari, pemeriksaan pesakit (jika perlu, tunggul jari dan jari yang terputus) serta pertanyaan doktor mengenai kemalangan itu sangat menentukan. Juga penting untuk menunjukkan kemungkinan penyakit bersamaan seperti kencing manis ("Diabetes"), yang dapat mempengaruhi penyembuhan luka. Pemeriksaan mata yang teliti dan pemeriksaan jari yang cedera membolehkan doktor menganggarkan sejauh mana kecederaan tersebut.

Sekiranya perlu, doktor akan mempunyai x-Ray tangan yang diambil untuk menilai kerosakan struktur tulang. Langkah-langkah di atas biasanya mencukupi untuk diagnosis yang tepat. Sekiranya prosedur pembedahan dilakukan untuk merawat dan mungkin memulihkan tangan, doktor juga akan menarik darah. Langkah-langkah diagnostik lebih lanjut seperti CT atau MRT tidak diperlukan dalam kebanyakan kes. Sebaik sahaja diagnosis dibuat, terapi segera, biasanya melalui pembedahan di klinik pembedahan tangan, sangat penting.

Mengiringi gejala dengan jari yang diamputasi

Apabila jari diamputasi dalam kemalangan, gejala utama adalah kesakitan pada sisa jari. Gejala yang disertakan juga boleh merangkumi pembengkakan tangan dan pendarahan berat. Di samping itu, banyak orang bertindak balas terhadap pemandangan yang biasanya mengejutkan darah-rendam dan cacat tangan dan ke kesakitan dengan gejala lain seperti gemetar, berpeluh, masalah peredaran darah dan juga pengsan.

Panik dan kegelisahan juga boleh berlaku sebagai gejala yang menyertainya. Oleh itu, pengiring harus berusaha menghentikan pendarahan dengan pembalut tekanan sederhana dan juga berusaha menenangkan pesakit sehingga rawatan perubatan dapat dilakukan. Sekiranya amputasi jari bukan akibat kemalangan tetapi tujuan intervensi, misalnya dalam kes gangguan peredaran darah, mati rasa pada jari yang terkena boleh terjadi sebagai gejala yang menyertainya sebelum intervensi.

Selepas amputasi jari dalam bentuk apa pun, fokusnya adalah pada had fungsi tangan. Ini biasanya paling ketara apabila ibu jari atau jari telunjuk hilang. Untuk semua jari lain, fungsi menggenggam biasanya dapat dipertahankan sejauh mungkin jika hanya satu jari yang diamputasi.

Walau bagaimanapun, seperti selepas setiap amputasi, disebut sakit hantu boleh berlaku setelah beberapa lama. Ini bermaksud bahawa kesakitan isyarat dihantar melalui saluran saraf dari jari yang hilang. Jari sakit walaupun sudah tidak ada lagi.

Pemotongan jari yang disebabkan oleh kemalangan biasanya sangat menyakitkan. Sebilangan besar pesakit pada awalnya menggambarkan kesakitan itu tajam dan cerah. Selepas beberapa ketika, watak kesakitan sering berubah.

Rasa sakit itu kemudian terasa berdenyut dan membosankan. Bergantung pada tahap kecederaan, rasa sakit juga dapat memancar ke tangan atau lengan. Sebaik sahaja doktor berada di lokasi, dia boleh memberi rawatan ubat penahan sakit kepada pesakit, yang biasanya melegakan kesakitan dengan ketara. Tangan biasanya masih sakit selepas operasi, tetapi ini boleh dan juga harus dirawat ubat penahan sakit. Ini juga mungkin menarik bagi anda: Ubat penahan sakit - Anda pasti tahu!