Pengukuran paha | Amputasi

Amputasi paha

Amputasi dari paha ke bawah menjadi perlu sama ada setelah berlakunya kemalangan serius atau sekiranya berlaku gangguan peredaran darah. Dalam kes terakhir, a pemotongan daripada paha hanya dilakukan sekiranya darah bekalan ke bahagian yang lebih dalam kaki tidak lagi mencukupi dan tidak dapat dipulihkan dengan kaedah perubatan. Amputasi bahagian kaki atau kaki sering dilakukan terlebih dahulu.

Penyakit yang kurang biasa yang mungkin memerlukan pemotongan daripada paha adalah keradangan tulang yang teruk dan beberapa kes kanser tulang. Semasa mengamputasi paha, tulang dan tisu lembut di sekitarnya dipotong sedekat mungkin ke lutut untuk mengekalkan pergerakan maksimum tunggul paha. Walau bagaimanapun, sekiranya darah bekalan ke paha juga lemah, lebih tinggi pemotongan mungkin perlu.

Dalam banyak kes, prostesis dapat disesuaikan secara individu semasa operasi. Walau bagaimanapun, ini jauh lebih sukar dalam kes amputasi transfemoral daripada, misalnya, amputasi pada bahagian bawah kaki. Dalam kes yang sangat teruk, seluruh kaki mesti dikeluarkan dari sendi pinggul, supaya tidak ada tunggul bergerak. Sebagai tambahan, sakit hantu boleh berlaku dalam tempoh selepas operasi, dan juga kesakitan hantu.

Amputasi jari kaki

Amputasi jari kaki mungkin diperlukan sebagai akibat daripada gangguan peredaran darah dalam berpakaian tingkap atau kencing manis. Sekiranya jari kaki tidak lagi dapat dibekalkan oksigen dan nutrien dengan secukupnya melalui darah, ia mesti diamputasi agar tidak mati dan menyebabkan keradangan. Ini mungkin menarik bagi anda: Gangguan peredaran darah di kaki Dalam amputasi di kawasan kaki, tujuannya adalah untuk selalu mengeluarkan tulang sekecil mungkin agar pesakit masih dapat berdiri dan berjalan setelah dikeluarkan.

Sekiranya hanya satu atau lebih jari kaki yang harus diamputasi, kestabilan kaki biasanya tidak dapat dikurangkan dengan ketara. Walau bagaimanapun, luka mesti sembuh terlebih dahulu dengan stabil sebelum kaki dapat dimuat sepenuhnya. Pemotongan jari kaki adalah prosedur yang agak kecil, selalunya hanya berlangsung 20 minit.

Operasi boleh dilakukan sama ada secara umum anestesia atau di bawah anestesia tempatan pada kaki yang terkena. Tisu yang dipisahkan biasanya masih diperiksa secara mikroskopik oleh ahli patologi. Dalam kebanyakan kes, tinggal di hospital yang singkat mencukupi untuk operasi.

Sekiranya perlu, operasi boleh dilakukan secara rawat jalan. Walaupun amputasi jari kaki sering disebabkan oleh penyakit, yang amputasi jari biasanya merupakan akibat dari kemalangan, misalnya berkebun atau luka dalam di dapur. Walau bagaimanapun, dalam konteks gangguan peredaran darah, jari dan terutama hujung jari juga terjejas, sehingga jika tisu mati di sana, amputasi jari ia perlu.