Steroid anabolik

definisi

Steroid anabolik atau juga steroid anabolik adalah bahan yang paling kerap dikesan di doping kawalan. Sejak tahun 1993, bahan anabolik telah dibahagikan kepada dua subkumpulan. - steroid anabolik, androgenik (lihat di bawah)

  • Agonis beta-2

Steroid anabolik atau juga disebut steroid anabolik adalah bahan aktif yang dihasilkan secara artifisial yang sangat serupa dengan struktur dan kesannya terhadap hormon seks lelaki testosteron.

Lebih kurang 5-10 mg testosteron dihasilkan setiap hari dalam tisu testis. Oleh kerana penggunaan steroid anabolik menjadikannya lebih mudah untuk mentolerir tekanan latihan, ada juga yang positif doping kes dalam ketahanan sukan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Oleh kerana banyak kesan sampingan, steroid anabolik dimasukkan ke dalam doping senarai di Sukan Olimpik 1976 di Montreal.

Kesan testosteron boleh dibahagikan kepada dua bidang. Peralihan dari kesan anabolik ke androgenik testosteron adalah mungkin dengan variasi pada cincin A dan atom karbon 17. Walau bagaimanapun, kesan androgenik tidak dapat dicegah.

Testosteron dan steroid anaboliknya terdiri daripada sterane dan tulang belakang hidrokarbon. Di dalam darah plasma, testosteron terdapat dalam bentuk bebas hingga 2% dan terikat dengan protein hingga 98%. Steroid anabolik dapat diserap sebahagiannya secara intraselular dan juga melalui saluran penghadaman.

Penggantian alkil seperti nandrolone memanjangkan jangka masa tindakan dengan melambatkan metabolisme. Steroid anabolik yang terkenal termasuk metenolone dan stanozolol. - Kesan androgenik: Kesan androgenik ini dicirikan oleh pertumbuhan organ seksual lelaki.

sperma dewasa dan organ seksual lelaki sekunder berkembang (pertumbuhan janggut, suara dalam, dll.) - Kesan anabolik: Anabolik bermaksud membina dan menerangkan kesan pembentukan protein. Testosteron mempromosikan biosintesis protein pada organ manusia, terutama pada otot.

Selain pertumbuhan otot rangka, pengambilan testosteron menyebabkan penutupan jurang pertumbuhan. Dalam zaman kanak-kanakOleh itu, testosteron tidak boleh ditambahkan secara luaran. Tambahan pula, pengambilan testosteron membawa kepada peningkatan perasaan aktiviti dan motivasi.

Sebilangan doktor sukan berpendapat bahawa prestasi sukan semasa dalam bidang kekuatan dan kepantasan hanya dapat dicapai dengan penggunaan steroid anabolik. Kesan steroid anabolik berkaitan dengan latihan kekuatan dijelaskan dengan lebih terperinci di bawah. Dari sudut perubatan, penggunaan steroid anabolik sangat tidak digalakkan kerana kesihatan risiko.

Malah steroid dengan kesan sampingan yang lebih sedikit tidak mengubah jangka masa panjang kesihatan kesan pendedahan hormon ini. Steroid yang biasa berdasarkan testosteron hormon seks lelaki. Mereka biasanya ditelan dalam bentuk tablet, disuntik atau disapu pada kulit sebagai gel.

Bahan aktif kemudian memasuki aliran darah dan dari sana ke dalam tisu otot. Dalam tisu otot, bahan aktif melekat pada titik sel tertentu dan menembus ke dalamnya. Setelah sampai inti sel, steroid menyebabkan peningkatan pengeluaran tisu badan baru, terutama sel otot.

Pada masa yang sama, zat androgenik menyebabkan pengeluaran testosteron tubuh sendiri berkurang, mengakibatkan kesan sampingan yang tidak diingini. Kesan steroid anabolik boleh dibahagikan kepada dua bahagian, kesan anabolik dan kesan androgenik. - Pengambilan steroid anabolik menyebabkan peningkatan kawasan penampang otot dengan peningkatan potensi kekuatan setiap kali terdapat kekurangan testosteron endogen.

Wanita dan orang muda khususnya mempunyai tahap testosteron yang lebih rendah. Pada wanita, pengambilan steroid anabolik menyebabkan gejala virilisasi yang tidak dapat dipulihkan (maskulinisasi). Pada remaja, jurang pertumbuhan ditutup.

Oleh itu, wanita dan remaja sangat disarankan untuk tidak mengambil steroid anabolik. - Kajian mengenai sukarelawan lelaki yang sihat dan tidak terlatih menunjukkan tidak ada peningkatan prestasi yang signifikan ketika mengambil steroid anabolik dibandingkan dengan kumpulan eksperimen tanpa mengambilnya. - Kajian dengan ubat-ubatan sendiri pada 5-12 kali dos yang disyorkan menunjukkan peningkatan kekuatan yang ketara berbanding dengan kumpulan kawalan dalam julat prestasi tinggi.

Terdapat peningkatan pembesaran keratan otot dan potensi kekuatan yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, pengambilan steroid anabolik secara luaran mengurangkan pengeluaran testosteron. Selepas penghentian pengambilan luaran, kerugian prestasi yang drastik mesti dijangkakan.

Kesan anabolik merujuk kepada metabolisme protein dalam badan. Seperti yang diinginkan oleh pengguna, steroid anabolik meningkatkan penumpukan protein pada otot untuk mendapatkan lebih banyak jisim otot dan lebih banyak kekuatan. Walau bagaimanapun, kesan ini hanya berlaku jika biasa latihan kekuatan dijalankan sebagai tambahan kepada pengambilan steroid.

Pengambilan murni tanpa latihan tidak mencapai kejayaan yang ketara. Selain itu, merah darah sel terbentuk, yang bertanggungjawab untuk pengangkutan oksigen. Sebagai tambahan kepada penambahan protein, kesan anabolik memastikan bahawa pengguna mempunyai kemampuan yang lebih tinggi untuk tumbuh semula dan dapat melatih lebih banyak semasa fasa pemulihan yang lebih pendek.

Selanjutnya, lemak badan menurun dalam peratusan dan pengedaran lemak badan dioptimumkan. The tulang mempunyai peningkatan keupayaan untuk menyerap kalsium. Kesan androgenik merujuk kepada kesan sampingan yang tidak diingini yang berlaku semasa mengambil steroid anabolik. Untuk mengelakkan atau mengurangkan kesan sampingan ini, kami berusaha memastikan komponen androgenik serendah mungkin dalam pengeluaran sintetik.