Ambang Anaerobik

Prestasi sukan sentiasa memerlukan bekalan tenaga (ATP). Ambang anaerobik menandakan titik di mana badan tidak lagi dapat menampung pengeluaran tenaganya dari pengangkutan oksigen melalui darah. Ini berlaku pada permulaan prestasi atletik, dan juga semasa beban yang lebih tinggi.

Sekiranya ambang anaerob dilebihi, tenaga dihasilkan dari metabolisme anaerobik-laktasid. Lihat 2. di bawah pengeluaran tenaga. Ambang anaerobik memainkan peranan yang menentukan, terutama dalam sukan yang kompetitif, kerana pada tahap inilah latihan dapat menjadi sangat efektif.

Selanjutnya, ambang anaerobik mewakili parameter prestasi yang dapat ditentukan oleh laktat keluk. Walau bagaimanapun, penilaian prestasi ini mencapai hadnya (lihat di bawah). Ambang anaerobik dapat ditentukan bukan hanya oleh penambahan tenaga tanpa oksigen, tetapi juga oleh pengumpulan laktat.

Di ambang anaerob terdapat maksimum laktat keadaan tetap (maxlass). Ini bermaksud bahawa pengumpulan dan penghapusan laktat berada dalam keseimbangan maksimum. Sebarang kenaikan beban membawa kepada peningkatan kadar laktat secara eksponensial.

Tubuh manusia mempunyai empat pilihan berbeza untuk pengeluaran tenaga. - 1. aleracid anaerob: Bentuk penghasilan tenaga ini melibatkan pembelahan creatine fosfat (KrP). Tenaga segera tersedia, tetapi cepat habis (pecut).

  • 2. Laktacid anaerob: Dalam proses ini, karbohidrat (glukosa) digunakan dalam glikolisis tanpa penggunaan oksigen. Laktat dihasilkan, iaitu otot berlebihan.

Bentuk pengeluaran tenaga ini adalah keutamaan untuk larian maksimum dalam jarak 400- 800 meter. - 3. glikolitik aerobik: Karbohidrat (gula) digunakan dalam glikolisis dengan penggunaan oksigen.

Ini adalah perkara yang cepat ketahanan berjalan. - 4. Lipolitik aerobik: Dalam proses penghasilan tenaga ini, asid lemak bebas dioksidakan dengan pengambilan oksigen. Ini terutama berlaku dengan perlahan ketahanan berlari.

Ia adalah MADER et al. 1976 yang pertama kali menetapkan ambang anaerobik pada nilai tetap 4 mmolL / L. Namun, ini hanyalah nilai garis panduan yang tidak dapat dipindahkan ke semua atlet.

Setiap atlet mempunyai ambang anaerob individu. Untuk menentukan ambang ini, saintis sukan telah menerbitkan banyak makalah selama beberapa dekad yang lalu. Lihat konsep ambang laktat.

Konsep ambang yang berbeza juga menghasilkan tahap laktat yang berbeza pada ambang anaerobik. Belum ada konsep ambang yang terbukti secara saintifik dan oleh itu tidak ada konsep yang mempunyai kesahan. Oleh itu, kesimpulan mengenai prestasi atlet individu tidak benar-benar diberikan.

Ambang anaerobik, masing-masing keluk laktat dikenakan banyak turun naik intraindividual. Ambang anaerob bergantung pada bentuk dan waktu dalam sehari. Perkara ini harus selalu diambil kira dalam ujian laktat.

Tambahan pula, pemakanan memainkan peranan penting dalam perkembangan laktat. Laktat dibentuk oleh sintesis karbohidrat. Sekiranya ini tidak terdapat, kurang laktat dihasilkan.

Ini akan menunjukkan peningkatan prestasi, tetapi tidak betul. Pramuat juga merupakan kriteria penentu pembentukan laktat. Pada hari ujian tidak seharusnya ada tekanan sebelum ini. Sehari sebelum ujian laktat, hanya senaman ringan.