Latihan anaerobik

Dalam proses metabolik anaerob, tubuh memerlukan tenaga sebanyak mungkin untuk jangka waktu yang pendek dan ini tidak dapat ditanggung oleh bekalan tenaga aerobik. Penggunaan rizab tenaga kemudian dilakukan dengan menyediakan tenaga tanpa oksigen. Walau bagaimanapun, bekalan tenaga ini sudah habis setelah lapan hingga sepuluh saat.

Untuk mengisi semula simpanan ini, tubuh memerlukan creatine fosfat, yang mencukupi selama dua puluh saat lagi. Sebilangan besar prestasi fizikal (lebih daripada 90%) dicapai secara aerobik. Ini bermaksud bahawa tenaga dibekalkan dengan penyertaan oksigen.

Hanya sebahagian kecil bekalan tenaga (maksimum 10%) yang disediakan secara anaerob tanpa oksigen. Seseorang boleh menganggap bahawa 10% ini tidak memainkan peranan utama dalam ketahanan larian atau perlumbaan 5 km. Kajian berskala besar kemudian dilakukan untuk menentukan faktor mana yang paling penting dalam perlumbaan sejauh 5 km.

Bertentangan dengan semua jangkaan, prestasi aerobik bukanlah faktor penentu. Sebaliknya, selain waktu untuk kelelahan (TTE), prestasi anaerobik juga menentukan. Semakin baik prestasi anaerobik atlet, semakin baik masa 5 km.

Ini menjadi jelas terutama pada akhir perlumbaan, apabila atlet berlari secepat mungkin lagi dan menggerakkan rizab tenaga terakhir, tenaga itu disediakan hampir secara eksklusif dengan kaedah anaerobik. Kelebihan tahap latihan yang lebih tinggi sangat jelas pada bahagian perlumbaan ini. Tidak di mana-mana begitu banyak penekanan diberikan pada anaerobik ketahanan prestasi seperti di jarak tengah.

Terutama atlet jarak jauh harus berhati-hati mengembangkan sistem anaerobik dengan baik. Latihan anaerobik hanya boleh dilakukan pada tahap tertentu, kerana latihan anaerobik yang terlalu banyak dapat memberi kesan latihan sepihak. Anda kehilangan serat otot yang penting untuk lambat ketahanan pergerakan dan kemudian melatih serat otot cepat mengecut yang penting untuk lari pecut. Terutama di berlari, latihan anaerobik digunakan untuk melatih daya tahan khusus pertandingan yang menentukan kemenangan atau kekalahan. Oleh kerana intensiti latihan tersebut adalah sekitar 90% dari maksimum jantung menilai, terlalu banyak latihan dalam jarak tinggi dapat melampaui batas dan juga merosakkan sel.

Latihan selang 1

Terdapat pendekatan yang berbeza untuk melatih ambang anaerobik. Selang 1000m adalah varian bagaimana ambang anaerobik latihan boleh kelihatan seperti. Sekiranya kita menganggap atlet yang berjalan sejauh 50 km seminggu, maka kita harus menghabiskan 10% jarak tempuh mingguan untuk selang 1000m.

Dalam kes ini, anda akan mempunyai jarak lima kilometer, atau lima kali selang 1000m setiap sesi latihan. Selepas pemanasan anda mulakan dengan tiga selang 1000m pertama. Ini dilakukan dengan kadar perlumbaan yang sama dengan larian sejauh 5 km.

Pemulihan pemulihan antara selang boleh sama panjang atau sedikit lebih pendek daripada fasa tekanan. Dua selang terakhir sesi latihan dibahagi. 600 meter pertama setiap selang diselesaikan pada kelajuan perlumbaan, seperti pada tiga kilometer pertama, dan 400 meter berikutnya diselesaikan beberapa saat lebih cepat daripada kelajuan perlumbaan. Ini memberi anda 800 meter setiap sesi latihan, yang diselesaikan dalam jarak anaerobik dan dapat mengubahnya ambang anaerobik. Jeda antara dua selang terakhir boleh sedikit lebih lama daripada yang sebelumnya kerana beban yang lebih tinggi.