Abses dubur

definisi

Dubur abses adalah rongga, biasanya diisi dengan nanah dan cecair peradangan, yang terletak di kawasan anus/dubur. dan biasanya menyebabkan ketidakselesaan yang teruk ketika duduk atau berjalan.

Sebab dan bentuk abses dubur

Tidak seperti dubur fistula, dubur abses tidak menyebabkan pembentukan saluran penghubung dari anus/dubur. ke organ lain. The abses ditutup dan tidak mempunyai bukaan. Bergantung pada tahapnya, ia mengandungi nanah atau cecair peradangan, yang meningkat dalam kuantiti dan menyebabkan abses membengkak dalam keadaan tidak dibuka.

Abses dubur biasanya merupakan penyakit kelenjar yang terletak di kawasan anus/dubur., yang juga disebut kelenjar proctodeal. Keradangan kelenjar ini boleh menyebabkan pembentukan abses yang sesuai. Selain itu, abses dubur di kawasan dubur juga boleh disebabkan oleh penyebaran radang dan penyakit organ dalaman.

Contohnya ialah

  • Apendisitis atau a
  • Keradangan pembengkakan usus yang tidak disedari (diverticulosis), juga dikenali sebagai diverticulitis. Dalam kes yang melampau, penyebaran radang ini secara berterusan boleh menyebabkan pembentukan abses. Penyakit usus radang kronik seperti Penyakit Crohn or ulser kolitis juga boleh menyebabkan pembentukan sedemikian.

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab yang diperoleh yang dijelaskan di sini, malformasi kongenital dari Rektal dan dubur juga boleh menyebabkan abses dubur yang menyakitkan di kawasan dubur. Bergantung pada lokasi abses, bentuk yang berbeza dibezakan:

  • Abses dubur yang terletak tepat di bawah kulit juga disebut abses subkutan. - Sekiranya abses dubur terbentuk dengan mengelap epidermis dan lapisan mukosa, pembentukan abses juga disebut abses submucous. - Sekiranya abses dubur merebak di antara otot sfingter dubur, ia disebut abses intermuskular,
  • Apabila abses dubur menyebar dari ilium ke dubur disebut abses ischiorectal. - Terdapat juga abses pelvisrectal dan ileorectal.

Gejala abses dubur

Pesakit yang mengalami abses dubur biasanya menggambarkan tekanan sederhana hingga teruk kesakitan di kawasan pembentukan abses, terutama ketika duduk. Juga semasa pergerakan usus, kadang-kadang sangat kuat kesakitan di kawasan abses dubur dijelaskan. Dalam banyak kes, abses dubur dapat dilihat dan teraba di tempat asalnya.

Sekiranya tekanan diberikan pada pembengkakan, teruk kesakitan juga dilaporkan. . Dalam beberapa kes, gejala umum seperti memburuknya umum keadaan or demam dihuraikan.

Ia juga boleh berlaku bahawa abses terbuka sendiri dan mengosongkan cecair purulen yang sesuai. Tahap awal pengosongan lengkap juga dijelaskan dan biasanya digambarkan sebagai tangisan kronik keadaan. Abses dubur yang meradang sangat menyakitkan.

Sakit di kawasan Rektal dan dubur biasanya disertai oleh demam, keletihan dan perasaan sakit umum. Kerana keradangan, kulit di kawasan dubur kemerahan dan bengkak. Apabila keradangan telah reda dan nanah telah dikosongkan ke luar, rasa sakit mereda buat masa ini.

Pada tahap ini keradangan menyebabkan gatal-gatal dan kerengsaan kulit yang teruk di sekitar dubur. Selain daripada temu ramah pesakit, para pemeriksaan fizikal adalah bahagian utama diagnosis abses dubur. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan rektum dengan jari, abses dubur juga dapat diperiksa oleh endoskopi daripada Rektal.

Penting untuk membezakan antara abses dubur dan a fistula. Yang kedua keadaan akan dicirikan oleh gaya berjalan yang sesuai. Untuk menjadikan saluran ini dapat dilihat, baik a ultrasound boleh digunakan untuk pemeriksaan atau suntikan warna boleh digunakan untuk melihat apakah saluran itu ada.

Dalam kebanyakan kes, warna biru disuntik ke kawasan di sekitar pembengkakan dan dilihat sama ada warnanya muncul di tempat lain. Ini akan menunjukkan adanya a fistula saluran; Oleh itu, rawatan akan berbeza dengan abses dubur. Untuk mendiagnosis abses dubur, doktor memeriksa kawasan dubur.

Doktor yang menangani secara khusus penyakit rektum dan kawasan dubur dipanggil proctologist. Sekiranya disyaki abses dubur, doktor keluarga boleh membuat rujukan. Sekiranya terdapat abses kecil, seseorang juga boleh berjumpa dengan pakar dermatologi. Sekiranya abses harus dikeluarkan secara pembedahan, pakar bedah adalah orang yang tepat untuk dihubungi dan bertanggungjawab untuk rawatan selanjutnya.