Ekzema dubur

Pengenalan

Dubur ekzema adalah radang kulit pada anus/dubur., doktor bercakap mengenai dermatitis anoderma (keradangan dubur). Dubur ekzema agak biasa. Oleh itu, pesakit yang terjejas tidak boleh malu berjumpa doktor untuk merawat simptomnya. Dubur ekzema dalam kebanyakan kes adalah akibat pelbagai penyakit lain dan boleh menjadi akut (tiba-tiba) atau kronik (berlarutan).

Pengelasan ekzema dubur

Ekzema dubur dapat dikelaskan mengikut pelbagai aspek. Mengikut jangka masa, ia dikelaskan sebagai ekzema dubur akut, sub-akut (agak tiba-tiba) atau kronik. Pengelasan mengikut sebabnya juga mungkin dan berguna. Terdapat kerengsaan-toksik, atopik (atopi menunjukkan kecenderungan reaksi hipersensitiviti) dan eksim dubur alergi sentuhan. Dalam ekzema dubur kronik beberapa sebab biasanya memainkan peranan.

Gejala eksim dubur

Gejala utama eksim dubur juga yang paling teruk bagi pesakit: gatal yang sangat teruk, yang disebut doktor sebagai pruritus ani, atau gatal dubur. Kulit di anus/dubur. kemerahan di seluruh permukaan, bergantung kepada penyebab eksim dubur, kemerahan dengan sempadan tajam atau kabur berlaku. Simptom selanjutnya adalah menangis anus/dubur., yang melembutkan kulit.

Pelembutan boleh menyebabkan perubahan warna keputihan di kawasan eksim dubur. Pada ekzema dubur kronik, erosi dan retakan kulit, yang disebut rhagade, juga biasa. Pendarahan usus dan kawasan dubur yang paling kerap disebabkan oleh buasir, air mata pada membran mukus dubur, radang Rektal atau usus kanser.

Darah di dubur tidak semestinya disebabkan oleh penyakit ganas. Ekzema dubur juga boleh disebabkan oleh darah pada dubur, yang dapat merobek kulit yang meradang dan berdarah. The darah juga boleh dimasukkan ke dalam pergerakan usus. Sekiranya pendarahan disebabkan oleh eksim dubur, pendarahan harus hilang dengan terapi.

Diagnostik

Untuk mendiagnosis eksim dubur, doktor akan meminta anda menanggalkan pakaian di bawahnya dan berbaring di sofa pemeriksaan dengan kaki anda bengkok. Dalam kebanyakan kes, eksim dubur memberikan gambaran yang jelas untuk doktor pemeriksa. Ekzema dubur dengan pinggir kabur lebih cenderung menyebabkan kerengsaan-toksik, ekzema dubur dengan pinggir tajam lebih cenderung mengalami eksim kontak alergi.

Dalam beberapa kes, perlu mengambil smear untuk mengecualikan penyakit kulat. Mungkin juga perlu mengambil sampel kecil untuk melakukan pemeriksaan mikroskopik tisu. Melalui mikroskop penyakit lain dapat disahkan atau dikecualikan, yang kelihatan sangat mirip dengan eksim dubur: karsinoma dubur, yang psoriasis lipatan dubur dan penyakit kulit yang lain yang jarang berlaku. Dalam banyak kes, buasir adalah salah satu penyebab eksim dubur. Sekiranya doktor menemui buasir pada anda, pemeriksaan proktologi terhadap Rektal akan diperlukan.