Fisur dubur

definisi

Fisur dubur adalah air mata yang sangat menyakitkan, kebanyakannya membujur pada dubur mukosa. Dalam kebanyakan kes, gejalanya adalah kesakitan semasa pergerakan usus, gatal dan kadang-kadang darah simpanan di atas najis. Fisur dubur boleh berlaku pada pesakit pada usia berapa pun.

Walau bagaimanapun, ia berlaku paling kerap antara usia 30 dan 40. Fisur dubur akut biasanya sembuh setelah beberapa hari, sedangkan fisur kronik dengan parut dapat bertahan dalam jangka masa yang lebih lama. Penyebabnya mungkin peningkatan tekanan otot sfingter luaran, kronik sembelit, jangkitan atau kaitan dengan penyakit radang usus yang kronik.

Punca

Penyebab fisur dubur boleh sangat berbeza. Diandaikan bahawa kronik, iaitu dalam jangka masa yang lebih lama, peningkatan tekanan yang ada di kawasan dubur memainkan peranan penting dalam genesis. Peningkatan tekanan seperti itu boleh disebabkan bukan hanya oleh kronik sembelit tetapi juga oleh tekanan yang sangat meningkat di kawasan otot sfingter luaran.

A sembelit membawa kepada yang sukar pergerakan usus, yang hanya dapat dievakuasi dengan menekan kuat. Kulit yang sangat nipis dan sensitif di kawasan dubur dapat terkoyak dengan cepat kerana kekotoran najis yang keras atau juga semasa proses penekanan. Akibat cirit-birit yang berpanjangan atau najis yang sangat lembap, kulit di kawasan dubur juga sangat jengkel dan mengalami kerosakan dan boleh menyebabkan kemunculan fisur.

Buasir juga menggalakkan perkembangan fisur dubur. Kerana jangkitan atau penyakit usus radang kronik seperti Penyakit Crohn or ulser kolitis, selaput lendir kurang dibekalkan darah, menjadi lebih jengkel dan dengan cepat dapat menunjukkan retakan kecil. Dalam kebanyakan kes, fisur dubur yang ada menyebabkan parah kesakitan supaya pergerakan usus dapat dielakkan. Akibatnya, najis mengeras dan apabila najis membuang air besar lagi, selaput lendir menjadi jengkel dan dapat merobek lebih jauh. Lingkaran setan berkembang dan retakan kronik dapat berkembang.

Gejala

Fisura di kawasan dubur mukosa menyebabkan sangat kuat, menusuk dan di atas semua membakar kesakitan semasa pergerakan usus. Ia juga boleh menyebabkan darah simpanan di atas najis atau kertas tandas. Sebilangan besar pesakit juga melaporkan gatal yang teruk di kawasan anus/dubur. dan kesan tangisan.

Kawasan terbuka secara berterusan melepaskan rembesan luka, sehingga seluar dalam mesti kerap ditukar. Selain itu, bintik-bintik itu terbakar dan dalam kes yang sangat jelas pesakit tidak lagi boleh duduk tanpa rasa sakit yang teruk. Rasa malu yang dialami oleh banyak pesakit menyebabkan kekejangan otot sfingter secara sukarela, kerana mereka cuba mengelakkan pengeluaran najis yang menyakitkan.

Oleh kerana kekejangan otot, apabila pesakit pergi ke tandas pada waktu berikutnya, tekanan lebih banyak harus diberikan dan lebih banyak lagi retakan fisura. Setelah retakan telah wujud untuk beberapa lama, kulit menebal yang sangat ketara berkembang di kawasan yang terjejas. Di samping itu, darah boleh disimpan di atas najis atau kertas tandas.

Sebilangan besar pesakit juga melaporkan gatal yang teruk di kawasan dubur dan kesan tangisan. Kawasan terbuka secara berterusan melepaskan rembesan luka, sehingga seluar dalam mesti diganti dengan kerap. Di samping itu, bintik-bintik itu terbakar dan dalam kes yang sangat jelas pesakit tidak lagi boleh duduk tanpa rasa sakit yang teruk.

Rasa malu yang dialami oleh banyak pesakit menyebabkan kekejangan otot sfingter secara sukarela, kerana mereka cuba mengelakkan pengeluaran najis yang menyakitkan. Oleh kerana kekejangan otot, apabila pesakit pergi ke tandas pada waktu berikutnya, tekanan lebih banyak harus diberikan dan lebih banyak lagi retakan fisura. Setelah retakan telah wujud untuk beberapa lama, kulit menebal yang sangat ketara berkembang di kawasan yang terjejas.

Semasa fisur dubur, kesakitan berlaku yang digambarkan oleh pesakit sebagai sangat kuat dan menyengat. Ia berlaku terutamanya semasa buang air besar dan berterusan selama beberapa minit hingga kadang-kadang beberapa jam selepas itu. Di kawasan dubur mukosa terdapat banyak ujung saraf sensitif yang menjadi pencetus kepada kesakitan yang kuat yang digambarkan sebagai sangat tidak menyenangkan.

Rasa sakit berkaitan langsung dengan pergerakan usus dan mempunyai watak yang sangat tajam dan terkoyak. Di samping itu, banyak pesakit menggambarkan a membakar sensasi di kawasan luka, yang menjadi lebih teruk apabila kawasan yang terkena dirawat. Semakin banyak selaput lendir jengkel dan menangis lebih jauh, semakin kuat dan sakitnya berterusan. Mereka boleh menjadi begitu kuat dan tidak tertahankan sehingga pesakit tidak lagi dapat duduk dengan betul di punggungnya. Mereka sering menghabiskan banyak masa dalam keadaan berdiri atau berbaring untuk melepaskan diri dari kesakitan.