Prolaps Dubur: Gejala dan Rawatan

Gambaran ringkas

 • Gejala: Saluran dubur membonjol ke luar (di bawah tekanan)
 • Rawatan: Elakkan sembelit, jangan berikan tekanan yang berlebihan semasa membuang air besar, bergantung kepada keparahan, rawatan pembedahan disyorkan.
 • Diagnosis: Berdasarkan gejala, pemeriksaan visual dan palpasi, mungkin rektoskopi, pemeriksaan X-ray.
 • Prognosis: Rawatan awal mengurangkan risiko komplikasi dan gejala yang semakin teruk; sebagai peraturan, pesakit bebas simptom lagi selepas pembedahan.
 • Pencegahan: diet seimbang untuk membuang air besar secara normal, mengelakkan sembelit, senaman yang mencukupi, rawatan awal oleh doktor

Apakah prolaps dubur?

Prolaps dubur biasanya berlaku secara berperingkat. Pada mulanya, prolaps saluran dubur berlaku hanya apabila penghidap menolak kuat tandas. Selepas membuang air besar, saluran dubur ditarik semula. Dalam perjalanan selanjutnya, prolaps dubur sudah berlaku semasa batuk atau usaha mengangkat besar.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai prolaps rektum dalam artikel kami Prolaps rektum.

Doktor biasanya mengenali prolaps dubur pada pandangan pertama, kerana hanya beberapa lipatan kulit yang menonjol dari dubur. Mereka yang terjejas sering juga mempunyai buasir. Sekiranya buasir yang jelas terdapat, perbezaan dari tisu prolaps dubur tidak begitu mudah dalam beberapa kes. Walau bagaimanapun, jika keseluruhan bulge mukosa telah prolaps, ia bukan lagi prolaps dubur tetapi prolaps rektum.

Selalunya, penghidap perasan bahawa sekeping usus terbalik ke dalam. Pada sesetengah orang, ini hanya sementara apabila terdapat tekanan yang kuat, seperti di tandas atau mengangkat berat. Pada yang lain, usus kekal terbalik secara kekal ke dalam ke luar.

Dalam sesetengah kes gatal-gatal berlaku, dan dalam beberapa kes inkontinens usus berlaku. Seberapa jelas inkontinens bergantung pada tahap prolaps. Dalam prolaps dubur, ia biasanya tidak begitu ketara seperti dalam prolaps rektum. Di samping itu, mukosa usus yang terdedah menghasilkan cecair tanpa henti, jadi sebagai tambahan kepada inkontinens, pesakit merasakan bahawa mereka sentiasa basah. Dalam sesetengah kes, pendarahan mukosa berlaku.

Bagaimanakah prolaps dubur dirawat?

Rawatan prolaps dubur bergantung kepada keterukan. Hanya dalam kes yang jarang berlaku, ia adalah bentuk prolaps dubur ringan yang tidak memerlukan pembedahan, sekurang-kurangnya pada mulanya. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, doktor mengesyorkan pembedahan, terutamanya jika inkontinens hadir. Pada kanak-kanak, pembedahan biasanya tidak diperlukan. Di sini, rawatan yang konsisten terhadap penyakit yang mendasari (seperti cystic fibrosis) biasanya juga merupakan terapi terbaik untuk prolaps dubur.

Pilihan rawatan bukan pembedahan

Sekiranya terdapat prolaps dubur ringan, ia menarik balik dengan sendirinya atau boleh ditolak ke belakang, alternatif, terapi bukan pembedahan boleh dipertimbangkan. Doktor mengesyorkan pelbagai langkah di sini untuk menyokong pencernaan yang sihat:

 • Makan serat pemakanan yang mencukupi
 • Minum cecair secukupnya
 • Duduk kurang
 • Banyakkan bergerak

Pilihan rawatan pembedahan

 • Pembedahan melalui rongga perut: Pembedahan melalui rongga perut dilakukan sama ada melalui hirisan perut (laparotomi) atau laparoskopi. Dalam prosedur ini, doktor membetulkan rektum sedemikian rupa sehingga tidak mungkin lagi untuk mengendur. Dia menjahit usus pada tahap sakrum (rectopexy), dan dalam beberapa kes jaring plastik memegang usus dalam kedudukan yang dikehendaki. Kadang-kadang pakar bedah perlu mengeluarkan bahagian tertentu kolon untuk mengetatkan (pembedahan sigmoid).

Secara keseluruhan, jika pembedahan dilakukan melalui rongga perut, risiko berulangnya prolaps dubur adalah lebih rendah. Walau bagaimanapun, dengan kaedah pembedahan ini terdapat risiko komplikasi yang lebih tinggi berlaku semasa atau selepas pembedahan.

Untuk pembedahan, dalam kebanyakan kes, pesakit tinggal di hospital selama beberapa hari. Sama ada pembedahan akan dilakukan di bawah bius am atau separa dan berapa lama penginapan hospital dirancang bergantung kepada pelbagai faktor. Sebagai contoh, tentang keadaan kesihatan orang yang terjejas.

Bagaimanakah prolaps dubur berlaku dan adakah terdapat faktor risiko?

Punca prolaps dubur adalah pelbagai. Otot lantai pelvis yang lemah memainkan peranan penting. Oleh itu, ini juga merupakan titik permulaan yang penting dalam terapi dan penjagaan selepas.

Pada orang dewasa, kekenduran umum pada lantai pelvis sering menjadi penyebab, sehingga dalam beberapa kes organ lain, seperti rahim atau pundi kencing, juga mengalami prolaps. Kadangkala, sebagai contoh, proses kelahiran menyebabkan kerosakan pada lantai pelvis, meningkatkan risiko prolaps dubur pada usia tua.

 • Buasir dengan keterukan yang tinggi
 • Kerosakan neurologi pada saraf di pelvis
 • Kecederaan otot sphincter
 • Campur tangan ginekologi
 • Kecacatan kongenital
 • Keradangan
 • Penyakit tumor

Bagaimanakah prolaps dubur didiagnosis?

Jika inkontinens dan tahap prolaps dubur tidak dapat dinilai, doktor mungkin dalam kes-kes yang jarang mencadangkan defecogram yang dipanggil. Ini melibatkan pesakit membuang air besar di bawah fluoroskopi sinar-X. Walau bagaimanapun, pemeriksaan ini, yang sangat tidak menyenangkan bagi pesakit, bukanlah peraturan dan hanya digunakan untuk soalan khas.

Apakah prognosis untuk prolaps dubur?

Lebih awal prolaps dubur dikesan dan dirawat, lebih baik peluang untuk pulih dan lebih rendah kemungkinan risiko. Prolaps dubur hanya mengancam nyawa dalam kes yang jarang berlaku. Usus biasanya boleh ditolak ke belakang, dan tidak ada pengapit. Jika ini berlaku, pembedahan kecemasan diperlukan dalam kes-kes yang jarang berlaku untuk mengelakkan kematian bahagian usus yang telah terkeluar.

Terutama untuk pesakit yang lebih muda, doktor mengesyorkan prosedur melalui dinding perut. Pada orang yang lebih tua, mereka menimbang risiko pembedahan yang biasanya tinggi untuk prosedur utama sedemikian.

Selepas prosedur, prolaps dubur biasanya diselesaikan. Walau bagaimanapun, adalah penting bagi orang yang terjejas memberi perhatian kepada aspek berikut selepas itu:

 • Beri perhatian kepada diet seimbang
 • Cegah kemungkinan sembelit pada peringkat awal
 • Menguatkan lantai pelvis melalui sukan

Bagaimanakah anda mencegah prolaps dubur?

Terdapat langkah untuk mengurangkan faktor risiko yang boleh dipengaruhi untuk prolaps dubur. Salah satu punca utama prolaps dubur adalah tekanan tinggi pada rektum. Atas sebab ini, adalah dinasihatkan untuk memberi perhatian kepada diet seimbang dan pencernaan yang sihat. Cirit-birit, sembelit serta tekanan berat pada tandas harus dielakkan sejauh mungkin.

Pada masa yang sama, terdapat banyak faktor seperti umur, jantina atau penyakit lain yang meningkatkan risiko prolaps dubur, tetapi ia tidak boleh dipengaruhi.